Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Sbíráme měsíček a začíná nám trochu přerůstat přes hlavu.  Myšlenky typu – chtělo by to sušárnu – ale ničíme hned v zárodku. Na příští rok to má měsíček spočítaný. Letos byl zasetý tolik jen proto, že jsme si mysleli, že to horní políčko nezvládneme a zaořeme ho jako zelené hnojení. Ale přijela potvora Eliška, my to zvládli a teď nevíme co s tím. :-)) Příští rok ho bude jen čtvrtina a místo zbytku bude špenát :-))).  Nicméně je to krása, ta barva je neuvěřitelná a i po usušení, sytě oranžový, když ho dávám do papírové tašky, do pytle, do ještě většího pytle…. Sběrna ho vybírá, ale všechny sběrny jsou bůhvíkde a jeden pytel je sice objemný jako malá kráva, ale váží sotva 3kg a už vidím, jak to nesu na poštu a poštovné vezme 75% částky, kterou dostaneme od sběrny, takže vlastně děláme letos takovou milou charitu pro Českou Poštu :-) A tak jsme raděj našlapali včera sklenici na olej a budu to pít ! Pořád, denně, s meduňkou a mátou- to je na nervy, aby mě přešly roupy na lány měsíčku.

Máme po eko-kontrole, předevčírem byly tři návštěvy pro zeleninu a včera dvě. Navíc všichni dost milí. S jednou návštěvou jsme se shodli, že kadeřávkové chipsy jsou fakt výborný, ale že si člověk musí dát bacha, aby ho nesnědl už namočený v olivovém oleji, ještě před upečením :-)). Další návštěva přijela na kole, dost nás s Eliškou naštvala, protože s tím vozíkem na malé děti za kolem vyjela až k chalupě a u nás to vyjede až domů jen Kvído (musím tedy dodat, že jednoznačně proto, že pan domácí má vždy na kole minimálně jedno dítě a 50 kg nákladu :-)), já končím kus za silnicí a volám – “ počkejte na mě!“ a jsem ráda, že za mnou většinou táhne kolo ještě Jentl :-) a vyměnili jsme zeleninu za moravské meruňky.

Protože přišla zase jedna z mých sebelítostivých nálad, jaká nejsem chudinka a s tím jde ruku v ruce i touha dát na stůl jen brambory na loupačku :-), tak jen rychlé zpracování květáku a brokolice, které se možná bude leckomu hodit.

na jídlo je třeba – 1 květák, 1 brokolice, 3 větší cibule, sůl, pepř, olej, sladkou papriku, grilovací koření,velikou hrst čerstvé bazalky a hrst buráků, olivový olej. Ideálně čerstvá rajčata a omáčku z nich, ale protože ještě nejsou, tak kečup- nemusí být- je to část pro děti místo pesta.

Jídlo je zcela prosté. Květák a brokolice se omyjí- nevaří se. Rozeberou se na růžičky. Na pánvi se rozpálí olej, osmahne cibulka do růžova a přidají na ní růžičky květáku a brokolice. Osolí se, opepří a přiklopí. Po chvíli, když už jsou růžičky měkčí, přidá se sladká paprika, grilovací koření a vše se ještě chvilku dusí. Nepodlévám vodou- je to jen ve vlastní šťávě.  Mezitím je třeba udělat bazalkové pesto – rozmixovat bazalku s olivovým olejem a buráky a posypat zeleninu touto směsí  a dětem místo toho dávám kečup.

Zelenina se pak jí s chlebem a zapíjí a zapíjí, protože je to celkem ostré :-))  Pro případné dotazy, jak je to s dětmi a pálivou chutí – tak špatné. Ale ono to pálivou chuť mít nemělo, já však si řekla- prima recept pro upotřebení grilovacího koření :-), aniž bych ho ochutnala v počátku- chyba. Zkusila jsem to – prokoukly mě však okamžitě. Hrdinně něco snědly a zbytek jsme celkem rádi dojedli my. Ta pálivá chuť je tam prostě jednoznačně třeba. A nejlépe mít někde poblíž chlazenou černou 13tku.

A taky nám včera přiletel holub. Poobědval, napil se, pobyl s námi celý den. Nechal se panem domácím bez problémů chytit a nechal si prohlídnout nohu, na které neměl žádný papírek, jen jakýsi držáček – to bylo veliké zklamání. :-)

a tady jedna fotka, jak vypadáme my s Eliškou,(já jsme ovšem schovaná za foťákem) když k nám jezdí takové hezké návštěvy, namakané,  tak jakým způsobem demonstrujeme svou nevoli :-)))

9 Odpovědi to “Rychlý květák s brokolicí”

  • janka:

    Ahoj Kláro, tak jsem se zase po dlouhé době přišla pokochat, jsem utahaná a nestačím to vše číst a to mi Ondra ještě říká ať se podívám na ten film, co tu máš, nějak zatím není síla,Prosím tě nechceš vydat tu kuchařku, já bych si tak ráda něčím takovým listovala…:)))už jsme doma a jsem jak Alenka v říši divů a říkala jsem si že vám vyfotím, jak to vypadá u nás teď , jelikož jsem fotila něco před třemi týdny, to byla docela vzornost sama, tak teď je to trošku jinak…:)))moc zdravím…

    • Milá Janko, jsem strašně ráda, že jste zdraví a doma. Čert vem upravenou zahradu, hlavně že jsou děti zdraví. Krásnou dobrou noc.

  • zulajda:

    jo a mimochodem, ten nevolní obličej je fakt pěknej, Eli..:-)!!!bacha, aby k vám nepřestaly jezdit ženské návštěvy;-)!

    • :-))) dokonalej!! ale já musím tady naplnit Eliščinu prosbu a napsat, že návštěva jí byla ohromně sympatická, aby to prý nevypadalo blbě, když to tak není a ten obličej, že si vůbec neuvědomuje komu patřil.:-)

  • zulajda:

    ola laaa… čekala jsem, kdy a jestli to přijde…a ono to přišlo!tenhle recept je klasická obyčejná domácí čínská kuchyně!:-)a vlastně i sichuanská (= pálivá),při čtení se mi zastesklo po zelenině po čínsku;-)přesně tyhle křupavé růžičky květáků, brokolic a dalších podobných odrůd těchto dvou jsme často jídávaly na ulicích..jelikož jsme žily a jedly v hlavním městě Sichuanu,čili provincie čili papriček,pusa nás přestala pálit hned 2. týden a od tý doby dobrý;-)…tedy chtěla jsem teď péct borůvkový koláč ze včerejších borůvek,ale bojuju s myšlenkou nechat je ještě pořádně odležet a udělat si křupavoučký pálivoučký květák..hmmm, škoda, že už nemáte, přišla bych zejtra a vyměnila za borůvkovej koláč;-).. teda takhle mě navnadit a pak říct, že už neni!!!

    • Zuzko, přijeď, já ti dám svůj :-)), fakt, těšíme se

      • zulajda:

        svůj co, koláč, nebo květák;-)? heleď, uvidíme,zejtra tu asi budem bez Petra a Jony nebyl ted vecer uplne ve forme,dnes jsme byli s kamoskou u jine a kdyz jsme se loucili,mel jeji syn 39.3,tak budu zejtra asi doma a dame pianko,kdyby nahodou,si neco odvezl.Chtela bych ale v neděli do klaštera na trhy,budete tam?:-)

        • Květák :-). Ne, nebudeme. My nějak upřednostňujeme přirozený domácí prodej tu, společensky jsme celkem vyžití a tak preferujeme mít raděj zeleninu pro lidi, co si přijíždí za námi pravidelně.

          • Anonym:

            chápu:-)no mozna,ze se mnou nebude chtit nikdo jet,Petr se moc netvaril,ze by se mu chtelo tak daleko,tak treba nakonec dorazime:-)kdyztak bychom se ozvali.

Přidejte komentář na zulajda