Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Letos si fakt užíváme podzim. Víkendy jsou hodně návštěvní, ale poslední dobou i pracovně návštěvní, někdy i pracovní dny, někdy i celý týden. :-) Včera jsme dosklidili dýně a tu hromádku dýní pohromadě mám vůbec nejraději. Je to nádherná směs barev a už vím, že tu oranžovou měsíčkovu příští rok vyměním za více dýní a více špenátu. Měsíčku to neublíží, protože se vehementně vysévá sám a tam kde budou příští rok brambory, tam bude asi i obrovské množství této oranžové potvory, která je nádherná a samorozmnožovací. Zvláště, když jí roste 70 metrů.

Dnešní jídlo je hodně dobré, nejen chuťově, ale také esteticky a spolu tvoří jeden dokonalý celek. Pomohla mi výborná kniha „Vegetables“ od healthy home cooking, na kterou nedám dopustit. Není to nijak komerčně vypilovaná kniha, o to v ní jsou lepší recepty a ráda jí listuji a ráda jí používám.

Dnes je to tedy Red Cabbage Tart  neboli dort z červeného zelí. Je to vynikající recept, ale přiznávám přidala jsem med, který v původním receptu chybí a také klasický ocet. Nechám tedy na každém, ať do receptu použije či nikoli, nicméně za mě ano, je to lepší.

Na dort je třeba 3 kg červeného zelí (lze samozřejmě zmenšit hrnec, ve kterém se zapéká a použít třeba trojnásobně menší množství). 6 polévkových lžic červeného balsamikového octa, 6 lžiček oleje, 3 větší cibule, sůl, 18 sušených švestek, tři hřebíčky, 3lžíce másla, 3lžíce medu a lžíci octa  Na dýni k obloze pak: cibule, dýně Cabocha, sůl, paprika, olej.

Příprava malinko složitější, ale stojí za to. Nejprve je nutné zelí očistit, sundat opatrně vrchní listy- alespoň 12 listů, větších 10.  Tyto listy dáme do vroucí vody, do které se přidají čtyři lžíce balzamikového octa a listy se nechají vařit alespoň 15 minut. Potom se scedí a nechají vychladnout.

Mezitím se zbytek zelí zbaví košťálu, nakrájí na nudličky a dají se do hrnce na rozpálený olej, kde se nejprve osmahla hezky do růžova cibulka. Nepodléváme ! Jen za občasného míchání přikryté dusíme a dáváme pozor, aby se zelí nepřipálilo. Nesmí být na úplně ostrém ohni. Takto dusíme zhruba čtvrt hodiny, pak přidáme sušené švestky, zamícháme a opět dusíme. Po další čtvrt hodině přidáme zbylé dvě lžíce balzamikového octa, na kousky hřebíček, med a obyčejný kvasný ocet, osolíme dle chuti a opět přikryjeme a ještě chvíli dusíme, dokud nezměknou úplně švestky.

Když jsou švestky změklé, vymažeme si těžký hrnec nebo zapékací formu máslem, vložíme do mísy uvařené zelné listy, které použijeme jako obal a naplníme celý hrnec zelím. Listy, co čouhají kolem přehneme a vršek ještě poklademe dalšími listy. Vršek zelí potom velmi dobře pomažeme opět máslem- je tam skutečně pro výslednou chuť důležité. Nepřikrýváme a dáme péci do 180-200*C zhruba na 3/4 hodiny až hodinu. Po této době zelí vyjmeme, necháme jemně nachladnout a opatrně vyklopíme na talíř. Přikryjeme hrnec talířem a otočíme dnem vzhůru. Čeká nás krásný konec práce, který skutečně stojí za to !

Přílohou mohou být knedlíky, ale v našem případě to byly brambory a rychle orestovaná dýně Cabocha, japonská dýně, která je trochu podobná Hokaidu. Je také jemně moučná, ale nikoli tolik jako Hokaido. Připravená je velmi jednoduše- oloupaná – já vím ! :-) – zbavená jadřince, nakrájená a orestovaná chvíli na osmahlé cibulce na oleji. Zaprášená sladkou paprikou a solí, v konci jemně rozředěná vodou a lžící oleje. Hmota vodu i olej emulguje,  trochu vsaje a s paprikou udělá vynikající omáčku.

 

3 Odpovědi to “Hodně efektní dort z červeného zelí”

Přidejte komentář