Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Stalo se vám někdy, že jste si strašně, ale strašně přáli být Němci?  :-) Celkem neobvyklé přání, zvláště v Čechách. Na mě to ale padlo! V této oblasti totiž nemáme šanci a Němci to vyhrávají na plné čáře. Ptáte se v jaké? Je to jazyk. Němci totiž, když napíší list papíru a napíší ho Češi, tak se v podstatě v ničem neliší, krom toho, že jeden je česky a jeden německy samozřejmě, ale …. Němci použijí nespočetně nebo i se to dá spočítat, více velkých písmen jak my. Prostě jejich podstatná jména začínají na velké písmeno, a když se kromě čtyř dětí, malého hospoářství, velmi nenáročného ale velmi zásadového manžela, běhání a pečení vánočního cukroví stane vaší vášní „krasopis“, kde největší důraz je kladen právě na písmeno velké, přijde vám to prostě líto! :-)  Zjistíte to hned jak listujete kuchařských sešitem jedné z praprababiček, kterou jste nikdy neviděli, neznali jí a v důsledku zvláštní vlastnosti generace našich rodičů – totiž jejich nevoli k historické sentimentalitě se toho ani mnoho nedozvíte.  Část je psána německy, část česky a to máte okamžitě obrovskou chuť upéci právě ten německý recept :-).  A protože píšu ráda, je mi to líto, že nepíšu tak hezky a tak jsem se do toho pustila. Není to příliš složité, vzpomínám na období, kdy začal táta chodit na japonštinu do ÚKDŽ a během té velmi krátké doby co si zašel se učit  mě stihl nakazit touhou po nejdůležitějším umu na světě, totiž umět japonsky – a já podlehla dříve, než to u něj vystřídalo něco jiného a doma se učila ka, ki, ku, a jak se píše chryzantéma.

Tak podobné je to nyní – a když už zase tedy tak hezky píšu, chtělo by to nějak využít a tak jsem si řekla, že by nebylo od věci přepsat svůj už pekelně roztrhaný a ne tak hezky napsaný  kuchařský kuchyňský sešit.  Vřele doporučuji – totiž má to ještě jeden bonus pro ty, kteří se chtějí procvičit v krasnopisu – píšete 2x.  Do své oblíbené kuchařské studnice přeci nemůžete psát to, co vám nezachutná, i když vás to zaujme, navíc v něm nemůžete škrtat, to by nebylo vůbec hezké a dobře by se z toho nevařilo :-) a tak nejprve na papír, ten vložit do sešitu, a když se to ujme, zachutná a je to opravdu  ono, tak šup tam s tím navždy.  Zepředu slané, zezadu sladké.

Výhoda toho je ta, že mohou vypínat proud horem dolem a nikdo vám to nevezme – pokud nevyhoříte samozřejmě, že to je sbírka jen a jen vaše, je to jen vaše nej ze všech těch krásných knih, které všude vycházejí a vykřikují na vás už zdálky – musíš  mě mít!  Je tam jistota, že když uvaříte vy, nebo po x letech vaše dcery z tohoto sešitu, nespletete se, jako se můžete splést, když otevřete luxusní křídovou kuchařku napsanou jednou z mnoha dokonalých žen, vydanou jedním z mnoha dokonalých vydavatelství, zastupovanou jednou z mnoha dokonalých PR agentur – a vyjde vám jedno z mnoha jídel.

Jednou jí,  stejně jako já tento praprababičkovský sešit otevřou další a nejen, že upečou, uvaří, ale jednoznačně tam bude nostalgie navíc a třeba- třeba začnou i s krasopisem.

Je to složitější – musí se konat navíc, nejen vařit, musí se vzít pero a psát, musí se u toho přemýšlet, kam začít s psaním toho sladkého a slaného a rohlíků a housek, nevadí mi to dohromady?, musí se přinutit ten fajn recept, který jsem si právě přečetla či uvařila zapsat a tudíž se pozastavit, pozasednout a tu práci pro sebe udělat. Není to prvoplánovitě tak efektní. Neudělá to nikdo za vás.

Ale za mě – stojí to za to. Vrátí se to!  A doporučuji nějaký velmi hezký sešit v kůži – vnitřek je jedno, stejně bude časem ten krasopis celý umaštěný, od mouky, másla, vajec a s obtisknutými prsty….. už nebudete mít doma svou Sandtnerku, Rettigovou, hrníčkovou kuchařku nebo vytištěné pečení z kopce – budete mít tu svojí, na kterou nedáte dopustit.

No a to je tedy vše, co mě napadlo během permanentního třídenního přemýšlení o tom, jak odpovědět na šířící se dotazy ohledně nějaké papírové formy zpracování  mých receptů tady, zjednodušení pro práci v kuchyni atd.  Během těch tří dnů jsem se ocitla s tvrdě rozpolcenou duší. Jedné části se to samozřejmě moc líbí, hlazení ega, obrázek pana domácího, který z lásky ke mě bude nakonec i vydavatel  a  jak si jde do druhého patra Klementina pro bloček kódů ISBN, líbí se ta vazba v kuchyni, sic obyčejná a černobílá, protože na 100 kusů barevné by padla poloviny domu – nehledě na to, že ty barvy jsou fakt dost svinstvo. Že si těmi svými recepty můžete kdykoli prolistovat. Pak si ale vzpomenete, jak vám napsal jeden  člověk, kterého si moc vážím,  který toho o vaření ví jednoznačně mnoho a hrnec a vařečku má v podstatě jako jablko a žezlo, od něhož jste lecos pochytili a víte, že se máte ještě co učit –   že si právě na internetu prohlížel  nově vydanou kuchařku jakési mladé krásné cukrářky, a že toho vlastně moc nedokázal a v tom přijde to největší uvědomění… Je to bláznivý svět… A vy si uvědomíte, že nepodlehnete kouzlu imaginace a jdete si pohladit ten sešit, který minimálně do vaší smrti neocení nikdy nikdo jiný, než vy.

Ba ne – nechávám si tuto naší stránku, která mě fakt baví, svojí rodinu, vaření, běhání a krasopis :-) a svůj sešit v šupleti, který ještě zdaleka není plný, ale také tam toho „opravdu  ono“  není zase tak mnoho.

Moc jsem vám to neusnadnila :-))

15 Odpovědi to “Moje kuchařka”

  • MichaelaSe:

    Taky sem si začala psát svůj (zatím jen) sešitek „svých receptů“. Píšu ho při vaření, abych měla vše za tepla a podle toho ten sešitek vypadá. Ano, potřebuje přepsat. Já na psaní jsem a krasopisně psát umím.

    Jo, němčina je můj nejoblíbenější jazyk, jsem před spaním schopná vzít si velký čeko-německý slovník a jen tak se začíst. :-)

  • petra štípek:

    No co na to říct :-) Vyřešila si to šalamounsky a krásně a elegantně k tomu a ještě si spoustu z nás zase nadchla a nebo nám alespoň vykouzlila úsměv na rtech a přivolala spoustu hezkých vzpomínek. Až si řikám, co nás to s tou kuchařkou napadlo za blbost :oD. Snad to i tak nebyly promarněný tři dny ;o)

  • Díky moc všem za milé komentáře. Souhlasím, že jedna z nejnáročnějších etap je výběr toho nejlepšího sešitu :-)
    Příjemná nostalgická nálada mě neopouští a jsem ráda, že se mírnou nostalgií nakazili i další. Krásný a příjemný zbytek listopadu všem.

  • vlasta-110:

    Tyto stránky jsou moc fajn, ráda se sem vracím. Nedá mě to, na téma „Moje kuchařka“ musím reagovat. Autorka, které si nesmírně vážím za její pracovitost i nadhled, se kterým vše zvládá se v něm „vyznává“ z lásky k vaření a pečení. Mě bylo letos šedesát a v důchodu se vracím ke svým zálibám, kterými je vaření, pečení a pěstování všeho možného /i nemožného/……
    a také se vracím ke všem starým receptům po svých babičkách a tetičkách. Beru je do rukou s úctou a s vědomím, že je kdysi kdosi používal a bral do rukou se stejnými pocity jako já. A věřte, že pokud jste mladé,ve víru života a povinností vůči rodině a práci
    si možná ani nemáte čas vychutnat to zvláštní kouzlo, to přijde s věkem.
    Moje recepty jsem rozdělila do pořadačů na vaření, pečení, zpracování ovoce, zeleniny ………. no přehledně, účelně, srozumitelně, opsáno na počítači, vytištěno, vloženo do eurofolíí ……. a ejhle, vůbec se mě to nelíbí, postrádá to „duši“.
    Pro mě jsou nejcennější ty psané rukou nebo vystřižené ze starých časopisů s poznámkami případně s radami. Nejlepší jsou ty …… třeme nejméně půl hodiny ……
    Tak budu zimní večery trávit tím, že osvědčené a oblíbené recepty opíši rukou, pro svoji dceru a možná i generace příští.
    Všechny Vás zdraví Vlasta

  • danadufkova:

    Moje babička byla Němka a se vším, co jste napsala souhlasím. Po její smrti se k nám do rodiny dostal její kuchařský sešit se všemi poklady . Moje maminka vaření moc neholdovala a když jsem začala vařit, recepty jsem dostala darem, jako památku na babičku. Nerjčastěji po nich sahám před vánocemi-je tam spousta receptů na cukroví. Většinou se jedná o ty známé (a nejlepší) druhy-rohlíčky, pracky, salámek, kuličky …… Ale pokaždé se těším už od srpna, až si dopřeju každoroční rituálek: navařím kotel čaje, zalezu do křesla v rohu pokoje a pročítám ty známé, stokrát ohmatané a tím nejkrásnějším písmem psané recepty. Jo a co se týká vlastnoručně psané kuchařky-také jsem se do toho jednou pustila. Inspiroval mě k tomu nádherný notes v tvrdých deskách s namalovanou vařečkou. 14 dní jsem seděla každou volnou chvilku a psala a opisovala. A aby mi šla práce od ruky, uvařila jsem si kávu a jak jsem spěchala pokračovat v tom výtvoru, zakopla jsem a káva skončila na mé nové kuchařce. Jediný list nezůstal suchý :-) Přeji hezký den na kopec.

  • Veska:

    ježiš ty staré záznami našich babiček,prababiček,prapra … ty miluji,ty ohmatané sešitky se zažloutlými listy mě fascinují a jejich vzešené názvy odvíjejícíc se od zdroje ze kterého pocházeji s různými poznámkami a dovětky …
    třeba “ fajnové řezy slečny farské“ /jsou prach obyčejné cigánské řezy / …
    „ořechové kasthólky sloty konovic “ jsou zase jen jen madvědí tlapky a podobně

    Takže můj ohmataný a léty mě provázecí sešitek,který prostě za nic na světě nevyměním /i když je v něm nespočet papírků,papírečku a poznámek,různých receptů a rad které teprv čekají na to až je někdy někdo z nich vyloví / bude doufám někde v budoucnu stejně působivý jako ty od prababičky … a někdo se zase bude kochat názvy co so píši já …
    “ suprová vánočka z kopce co se povedla i mě „

  • fraji:

    Díky, připomělo mi to něco moc pěkného.

  • U nás v rodině vede zápisník ve scvakávacích kroužkových A5 deskách. Máma má jeden a já jsem se rozšoupla a založila jeden slaný, druhý sladký. Už se do nich skoro nic nevejde. Byla jsem do nových receptů jeden čas jako divá, tak neobsahuje jen léty prověřené poklady, ale i náplavu inspirace, co se musí někdy zkusit. ;-)

    Ale přesto si jich vážím. U jídel, která vařím (třeba i často), spolehlivě zapomenu nejen poměry, ale i co do toho vlastně všechno patří. Pro recepty z internetu jsem pro svou zapomnětlivost navíc přešla na archiv ve Wordu s obrázkem pokrmu. Těžko se totiž někdy v hlavě podle napsaného postupu vykřesává představa, jak to vlastně bude vypadat, až to bude. Nebo naopak: jako živý vidím obrázek (či vzpomínám na tu dobrotu, co se mi podařila doma :-) ), ale jak se to kruci jmenovalo…? :-D

  • Herma:

    Krásné.
    Taky mám takový sešitek – po pratetě. A pak ještě jeden po sobě, který jsem si psala jako malá holka. Že bych se k tomu zase po nějakých 20 letech vrátila? :-) Díky.

  • Anna:

    Já se tedy taky moc ráda kochám na Vašich stránkách a zkouším i různé recepty nejen odtud, ale celkově z internetu a z kuchařek, ale taky mám nejradši svůj ručně psaný (i když né krasopisný) sešit. Různé recepty si zapisuju na papírky a až je vyzkouším, tak je pak přepíšu. I když teď, když se tam podívám, tak je tam spoustu papírků a útržků z časopisů, ale snad se v zimě dostanu k tomu, abych to přepsala.

    • Janina M:

      Jako bych to viděla u nás doma. Vůbec se mi v tu chvíli nechce a manžel mi připomíná, jestli jsem si už přepsala ty recepty :-)

  • Kikus:

    To je fantastické řešení, Kláro! Moc se mi to líbí a kurník, že já se zas budu opičit! :-)

  • koobita:

    to opravdu na človeka dýchne domovem, asi to unás skončí taky ručně psanou kuchařkou, už jen proto, že jsem podobný blázen a mám ráda ruční vytvořené a na víc krasopis.. Jdnoduché, ale učinné, děkuji za nakopnutí jednoduchým směrem.

  • kamzík:

    Kochám se na vašich stránkách dlouho, jen to mé psaní je problém. Nicméně rukou psaná kuchařka mě nakopla. Měla jsem a stále mám recepty ve „cvakbloku“, ale častým používáním byly některé nečitelné. Začala jsem přepisovat a vyhazovat nepotřebné a přitom mě napadlo vsunout recepty do eurosložek. Jsou ve formátu A5 a velmi se mi to osvědčilo. Pracujeme s touto „kuchařkou“ s oběma dcerami. Pokud se to zamaže, otřeme hadříkem a je. Přeji pěkný den! Katka

  • dolomiti:

    Jo němčina to je věc a ty dialekty :-)))

Přidejte komentář