Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Babička byla ze šesti dětí, žili v poměrně malém bytě v Praze a pocházela z kraje, kde nyní žijeme my. Kdykoliv jsme se viděly, nikdy neopomenula zmínit, že se musím šetřit, hlavně nesmím mít moc dětí a musím myslet na sebe! Její život byl hodně náročný, vdávala se mladá do zářné budoucnosti zabezpečeného živnostníka s obchodem, čtyřpokojovým bytem na Letné se služebnou a elánem do budoucna. Pak ale přišel osmačtyřicátý, živnostník se stal asfaltérem a ze čtyřpokojového bytu bylo jedna jedna v dělnických bytech a výchova dvou synů v zářném komunismu. Každé ráno v pět do prodejny na Běohorské, celý život tahání beden s mlékem a bochníky sýrů (tzv. mlékárna, prodej běžných potravin a mléčného), topení uhlím alespoň v zadní místnosti a neuvěřitelná zima vepředu.

Občas proložené nějakou úlitbou, třeba volno o středečních odpolednách, synův let nad Prahou za výhru ve sběru papíru (někdo to musel z obchodu odnosit) nebo vlastní kuchyně, kde byla fakt královnou. Její polévka s domácími nudlemi, buchty, štrúdly, bábovka a vůbec vše pečené bylo vždy excelentní. Dědeček zemřel na infarkt, jeden syn emigroval a zůstávala jen mlékárna a kuchyně. Babička mě vlastně naučila vařit i péct a já se snažila své oblíbené recepty vložit všechny do Domácího pekaře, ale jeden tam není a tak ho přidávám nyní sem.

Bábovka ze šlehačky je velmi rychlá, nepřidává se do těsta již jiný tuk ani tekutina, šlehačka to zvládne za oba (lze nahradit i domácí méně hustší variantou). Na bábovku budeme potřebovat: 3 žloutky, 150 g cukru, 2 dcl smetany, 250 g celozrnné (bílé polohrubé) mouky, 1/2 prášku do pečiva a 3–4 bílky.

Žloutky utřeme s cukrem do pěny a vmícháme polovinu šlehačky. Do mouky prosijeme prášek do pečiva a střídavě se zbylou šlehačkou vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do velmi dobře vymazané a vysypané formy a pečeme mírně (160 °C) asi 70 min.

 

Celozrnné  pečení vše na jednom místě v knize Domácí pekař

4 Odpovědi to “Bábovka ze šlehačky”

  • Markéta:

    Výborná bábovka, moje oblíbená – vždy se povede :-) Recept už používá moje kolegyně i maminka :-) Moc děkuji.

    • To já moc díky za milý komentář. Já jí mám taky moc ráda. Nyní jsme dělali druhé vydání Pekaře, pár stránek se tam změnilo a právě tato bábovka do boxu přibyla. Brzy přidám na stránku pdf s rozdíly v knize první a druhé vydání.

  • Karolina:

    Krasne cteni, vase pribehy me, Klaro ( omluva za osobni osloveni), vzdycky pohladi po dusi. Ve zkratce vyliceny zivot vasi babicky byl kazdodennim bojem tisicu obycejnych lidi, kterym tehdejsi proletarska diktatura pripravila. Proto je treba tuto temnou dobu neustale pripominat a nedopustit neustale ohybani prava a lez ve jmenu vlastniho prospechu, ktere se nyni opet ve velke toleruje. Proto budeme za tyden na Letne. Pro svobodu dychani a pocit, ze obycejna slusnost mezi nami nezmizela. Tuto babovku take cas od casu nalistuji ve svem ohmatanem sesitu s detskymi maluvkami a upecu. I u nas jde o rodinny recept od babicky, ktera se vdavala take velmi mlada s idealy za dentistu s vlastni ordinaci v malem domku ve vychodnich Cechach. Po rudem unoru vse socialisticky zabaveno…Preji krasny podzim na kopec!!

    • Milá Karolíno, moc díky za hezký komentář. Měly to těžké babičky, z našeho velmi pohodlného způsobu života se to i hodně špatně nahlíží. Potěšilo mě, že je i v sešitě vaší babičky :). Krásný den a hezký zbytek podzimu!

Přidejte komentář