Drobné radosti lidského života jsou často přijímány jako samozřejmost, o kterou není třeba pečovat, což se mnohým stává osudovou chybou. Velké věci i velké radosti většinou nemají dlouhé trvání, ale ty každodenní drobné, kterých si moc nevšímáme, mají většinou dalekosáhlé důsledky. A tak od té doby, co přišel syn, že by chtěl lítat a naplnil tak mou noční můru posledních 16 let, raduju se z létání mužského osazení rodiny několikrát denně. Nejprve, když je správný vítr (rozuměj, fouká to na nějaký vhodný kopec) a oni každý den jak o Vánocích chystají ty obrovské bágly, podruhé, když letí a ve vysílačce člověk slyší jejich euforické stavy (nijak se to časem nezmenšuje), zatřetí, když vím, že mě do toho nenutí, a že mé pětileté paraglidové intermezzo je nenávratně pryč a nikomu to nevadí, protože za řidiče a servis jsou raději a pak samozřejmě ta největší radost. Když odletí a zpoza xx km, kam už nedosáhne vysílačka, čekám s telefonem v křečovité ruce, a když poprvé zazvoní, můžu Hugovi sedícímu vedle mě a neustále mě uklidňujícímu sdělit – jeden žije! A jak praví známé pořekadlo, když prší, je lépe se usmívat, než mračit, protože i když se budu mračit, pršet nepřestane, je to stejné s létáním. Ale za tou usměvavou a přející maskou je často obrovské množství racionality a iracionální já je stále uvnitř, sevřené a čekající na večer, až se člověk uvolní a řekne si – fakt hezký den to byl :)
Když se zadaří a urodí se velké množství brambor, člověk se rád odchýlí od „zdravých“ variant a pustí se i do těch méně doporučovaných. Kdysi jsem se zde radovala z loupače a zároveň spirálovače jablek (a raduji se z něj dnes a denně), a protože je aktuálně velmi vytížený a stále na lince, použila jsem ho tentokrát i na brambory. V případě použití spirálovače je však nutné počítat s tím, že zároveň se spirálami získáme docela dost bramborových válečků, které můžeme použít na další jídlo (např. uvařit).
Omyté a osušené spirály lze nejen fritovat (kdo nemá fritovací hrnec, může použít klasický silnostěný hrnec s větším množstvím oleje na plotýnku), ale také péci v troubě na plechu a oleji a lze i úplěn bezolejnatou variantu – spirály pečené na pečicím papíře.
Hotové spirály osolím a plním falešnou Lučinou (vykapaný domácí jogurt) rozmixovanou s čerstvou červenou paprikou, stroužkem česneku a solí.
A tentokrát byla ke spirále pečená dýně s cibulí, okořeněná paprikou.