Také máte rádi moc hezké pacibulky česneku? Ty se většinou uštipují, aby zbytečně nevysilovaly právě česnek v zemi, který chceme sklízet, ale také je někdo sbírá a následně je používá při pěstování. A také je někdo u některého česneku zapomene vylomit.
Moc hezký článek o pěstování z pacibulek si můžete přečíst zde. Náš dnešní článek ale není o pěstování, nýbrž o tom, co s pacibulkami, které nám zbydou? Rozhodně nevyhazovat! A hned po nevyhození se můžeme vrhnout na jejich zpracování.
Nejprve to je rychlý česnekový olej a ocet
Stačí nám na něj menší láhve, menší proto, že olej má často tendenci kvasit a je lépe ho mít na kratší spotřebu a uchovat v chladu. My používáme láhve od friska, které mají šroubovací uzávěr a ideální velikost. Dále potřebujeme samozřejmě paicbulky a také olej a ocet (každé zvlášť). Pak už jen barevný pepř a zelené bylinky. Vše vložíme do láhve, zalijeme a uložíme v chladu. Následně používáme všude tam, kde chceme mít ochucený česnekový olej.
A pokud cibulky stále zbývají, velmi dobrým pomocníkem na zimu se pak stává
Česneková pasta
Na tu potřebujeme ponorný mixér, pacibulky a sůl a také samozřejmě sklenici. Ideálně se šroubovacím uzávěrem, neboť pastu necháváme uskladněnou v chladu a průběžně z ní odebíráme.
Nejprve si připravíme samotné cibulky
zasypeme je solí – protože sůl je v tomto případě konzervanet, není vhodné šetřit. Poměr hmoty k soli je od 1:3 až po 1:5. Na jeden díl soli tedy tři díly hmoty atd.
Vše umixujeme ponorným mixérem
a napěchujeme do sklenic
Taková pasta je hladká v závislosti na síle mixéru, ale ani ne zcela hladká pasta nevadí. Hraje všemi barvami a v jiné než zavařovací sklenici se stává spolu s oleji i hezkým doplňkem do kuchyně.
A jak ji následně použít? Jednoduše, například při přípravě polévek – musíme vždy počítat s tím, že pasta obsahuje velké množství soli a proto přidáváme pastu dříve, než solíme polévku, kterou následně již dosolujeme jen dle chuti. Stejně tak všude tam, kde je potřeba česnek a sůl.
Dobry den,
je nutne pacibulky nejak oloupat nebo jsou jiz bez slupek?
dekuji