Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘čokoládová buchta’

dscn4864okPro všechny, komu je líto, že nezpracováváte větší množství mléka, nemáte doma na zápraží dvě kravky a nemáte to tak jednodušší, nezoufejte. Jsou tací mezi námi, kteří toto vše mají a umí si to dokonale zkomplikovat. Když totiž máte v kuchyni 65 litrů mléka, logicky si to nějak rezvrhnete. Například – udělám ze všeho goudu. Ale pak vám to začne vrtat hlavou, nebo ne, udělám goudu a brillat savarin a hermelín a trappist. A pak si řeknete, nebo ne, zkusím ten trappist ve dvou vyhotoveních, s různým pH, abych viděl rozdíl. A taky jogurt. A pak to vše nalijete do hrnců, do trouby dáte koláč a mlíko necháte pasterovat. Ale po pasteraci zjistíte, že chcete sýr ve dvojí verzi udělat z mléka ve dvou hrncích, kde pH kleslo příliš nízko, takže by z toho byl maximálně hermelín, který je ovšem už v jiném mléce zaočkovaný, abyste tentokrát zkusili hermelín z vysokého pH. Takže máte vlastně úplně prd. Máte ve dvou hrncích 50 l na tylžský sýr, který z toho nelze dělat a dělat hermelín z 50 litrů, když už jich 30 zraje a z dalších 10 l se dělá je taky ne zcela realistické. Takže zase rychle pro odstředivku a udělat strašně másla a tvarohu, což vás donutí upéct cukroví, aby se máslo nezkazilo. A když stojíte nad webem a prohlížíte vánoční recepty, proběhne vám hlavou – zlatý dva litry z mlékomatu. Read the rest of this entry »