Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘pečivo’

IMG_0356okZávratně se blíží přezkoušení, zatím jen z češtiny, ale o to horší, že to bude nadvakrát. Před výkonem je tedy nutné do sebe dostat dostatečné množství správných kalorií. Já jsem si pro to vybrala pro dnešní den tyto záparové cheeseburgery. Ne, tedy, že by mě napadly úplně samosebou, jen jsem je naprosto regulerně okopírovala od Ivy, které se zalíbil minulý recept na záparové housky a použila ho právě na burgery. A tak jsem šla hned do toho taky, neboť burgery ve všech verzích máme moc rádi.  Read the rest of this entry »

Naše děvečka se pomalu balí a míří směr východ, náš pravidelný pražský  čeledín Hozna se nám druhý den vysekal na kole, když mi odvážel kultury do velikého mrazáku fyzika, protože přestal pracovat zdroj u miniaturního mrazáčku na kultury, co mi vytvořil. Fyzik – nikoli HOnza.l Honza si proto vzal kolo a že to spojí s výletem po horách okolních, ovšem trochu mu do toho vlezla trasa vedoucí véčkovou roklí. Chránil kolo, nikoli hlavu. Vždy nosí helmu, ale poprvé v životě jí neměl, protože si jí zapomněl v Praze a ráno odmítl leteckou pana domácího. Ńechtěl, abych kvůli němu šla hledat někam  na půdu helmu. A přitom by byl hrozně in a vypadal by jak na Tour de France v této aerodynamické kapce na hlavě. Ale dobře tomu, takhle by měl pan domácí rozsekanou helmu :-). Zajel si pro deset stehů na hlavě a s absencí kůže na celém předloktí  sehrál v ordinaci divadlo –  tvrdíc,  že to ještě jeden hovor udělám, nad právě zapípajícím telefonem , že je vybitá baterie, prosil do toho zamrzlého přístroje  neexistujícího kamaráda, aby pro něj přijel do nemocnice – že za čtvrt hodiny, neboť ho nechtěli pustit, jinak mu prý zavolají sanitku. Doktor pravil, že mu nevěří a ať na kamaráda počká v čekárně. Honzík přikývl, že počká  a obratem sedl pod okny ordinace na kolo a dojel 15 km domů. Tedy k nám. Na desátou večer rozrazil dveře řkouc – máte mě tu!  Honza posílá foto kamarádovi, co to odpích na jednom závodě tak, že hned 3 metry po startu přeletěl kolo přímo na hlavu na beton. Někdy je to pech no :) Read the rest of this entry »


Pečivo se pomalu hromadí a nastal čas začít s přehledným soborem, který bude stejně jako
vodové rohlíky
„BÁBOVEČNÍK“ neustále na titulní stránce ve sloupci vlevo. Protože pečivo se dělá často, tak ať je pěkně po ruce :-))
Pečivo jako základní česká potravina k snídani a často i k večeři – vedle chleba jistě nejpoužívanější potravina – housky, rohlíky, dalamánky, croissanty, veky, bagety……atd.atd. Je jich mnoho a mnoho, každému podle jeho gusta, každému z jakéhokoli druhu mouky.

Zde se objeví jak housky klasické konzumní – z bílé mouky, tak různé pečivo z mouky celozrnné. Mimochodem, je to asi týden, co jsme museli jet vlakem pryč a ráno jsem rychle upekla housky. Měli s sebou i kupované rohlíky – ale ty zbyly v tašce. Jaká radost a teplo na hrudi :-))) Read the rest of this entry »
Dnes k snídani domácí rohlíky a dalamánky. Nic extra složitého, o to chutnějšího :-). Ideální je konzumovat vlažné s domácím máslem a marmeládou.

suroviny
suroviny pro přípravu rohlíků: mouka celozrnná pšeničná přesátá 1kg, droždí 60g, voda, sůl, mák na posypání, tuk na vymazání plechu, vejce na potření(stačí i na dalamánky).
suroviny na dalamánky: žitná mouka přesátá 500g, celozrnná pšeničná nepřesátá 500g, pdmáslí 150ml, sůl, droždí 50g, Read the rest of this entry »