Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘vánoce’

Několikrát do týdne dostávám otázku „můžu si dát piškoty s mlíkem?“ a dnes k tomu ještě přibyla ranní hádka dvou dětí, co je to chuť a co je to hlad. Hugo byl ale nekompromisní. Piškoty s mlíkem jsou hlad. Dort je chuť. :-)) No a protože je spotřeba piškotů obrovská a slepice snáší ostošest, zase jsem se jala hledat další recept.

Mám zde už jeden, z předvánoc, podle kterého dělám piškoty už x let. Ale nejsou tak pěkně nadýchané, prostě chtěla jsem zkusit recept jiný, zda nebude lepší. A našla jsem v Anuši Kejřové, ve zlaté a úsporné kuchařce. Recept je oproti mému původnímu v jiném poměru cukru a mouky na vejce, je tam obého ke gramáži vajec méně.

Tyto piškoty předčili naše očekávání a pan domácí se nechal slyšet, že upéct piškoty je poměrně jednoduché, a že tedy odmítá už další kupovat :-)) – rozhodně to bude prý práce dětí. Pytlíků ubyte, místa v batohu taky a chuťově prý zatím nejlepší.

Tak tedy piškoty

Na piškoty podle Anuše Kejřové je třeba 5 vajec, 120 g cukru krupice, 130g mouky pšeničné celozrnné přesáté, trochu citronové kůry nebo lžíce kakaa.

Postup je velmi jednoduchý. Oddělíme žloutky od bílků, vyšleháme žloutky spolu s cukrem – podle knihy je třeba šlehat 3/4 hodiny, vzhledem k tomu, že šlehal robot a na vysoké otáčky, nechala jsem ho šlehat cca 10-15 minut. Pak se přisype buď citronová kůra z půlky citronu nebo lžíce kakaa. Na kakaové jsem použila kakao Venchi a děti, když si měly vybrat, které chtějí raději, upřednostnily piškoty kakaové.

Následuje lžícování mouky a úplně nakonec tuhý sníh.

Piškoty sázím lžičkou na pečící papír na plechu, posypávám moučkovým cukrem přes cedníček  a dávám péci do 150 st. vyhřáté trouby. Pečou se poměrně rychle. Zhruba pět minut po vyndání z trouby už sundavám z papíru a dávám do mísy. Piškoty jsou vynikající, rozplývají se v puse a obávám se, že jejich spotřeba bude veliká :-) Read the rest of this entry »

Někdo se těší, až bude jídlo jíst, jiný, až ho bude dělat. Hezky to máme na tom světě rozdělený.

vánočka z celozrnné mouky
Vánočka bylo to poslední, co letos vyšlo podle mých představ, ale nakonec realita, i když nechtěná, představy v mnohém předčila. Vánoce už neslavíme desátým rokem – ale jak rostou děti, postupně se začalo dělat cukroví, chodí se do lesa pro padlé špičky, dělají se perníčky a pusinky, strom se pak ozdobí pár perníčky a pár pusinkami a v podstatě zůstává spíše čistě zelený a po novém roce ho sežerou kobyly. Taky je taková slavnostnější večeře, salát a ovesné karbanátky. Na tomto se to v podstatě ustálilo, i když letos přibyla ještě jedna malá Read the rest of this entry »

Domácí čokoládová hmota je výborná náhražka pro toho, kdo z jakéhokoli důvodu nechce použít kupovanou čokoládu. Hmota píšu záměrně, protože  podle mého názoru to má k čokoládě daleko, ale na účelí zdobení, do těst a jako polotovar pro výrobu nutelly to je naprosto dostačující, ba naopak. Těším se těším, až si jednou objednám kakaové máslo a zkusím tu pravou……:-)
Na tuto hmotu toho není potřeba mnoho : 450g cukr moučka, lžíce cukru s vanilkou nebo vanilkový cukr, 150 g kakaa,210g sušeného mléka, 420g 100% tuku a 300 ml smetany.
nutella
nutella
nutella
Z totoho základního množství je toho docela dost. Pro menší rodiny doporučuji dělit :-). Příprava není nijak složitá. Nechá se rozpustit tuk, ale tak, aby nedosáhl varu a do
teplého se pak přidá cukr, cukr s vanilkou, kakao a sušené mléko. Míchá se míchá a za stálého míchání se přilévá opatrně smetana – doporučuji ohřát, aby se hmota nesrazila. Je také dobré si nechat 1/4 smeany bokem a tu zašlehávat až úplně nakonec, až když je jasné, že se neoddělil tu, od zbytku. Tuk má tendeni se oddělit – pokud se tak stane, nic se neděje, stačí hmotu znovu ohřát a míchat a přilévat zbytek smetany tak dlouho, dokud zase nebude krásně hladká a rozmíchaná. Hmotu poté nalijeme do připravené formy – já do jedné s mandlemi, kandovanou dýní a rozinkami – příprava pro vánočku a druhá obyčejná krabička z umělé hmoty. Potom už stačí dát do chladu.
nutella
Tento polotovar je velmi dobrý pro domácí přípravu nutelly. Stačí nám 450g této čokoládové
nutella
hmoty, 100g lískových oříšků a 250g smetany -cukr už nepřidávám.
Rozehřejeme hmotu a přidáme do ní namleté na jemno oříšky a smetanu a rozmícháme. Vznikne nám hmota, která konzistentě nutellu nepřipomíná – je řidší, ale to je dobře, protože pokud by byla hned tuhá, ztuhla by po vychladnutí příliš a už by se nedala namazat. Teď důležitá fáze – tyčový mixér a stejně tak na ní, jako na majolku, prostě jí vyemulgujeme – jednoduše jí rozmixujeme pomalým, až statickým pohybem mixéru uvnitř hmoty. Za chvilku začne pod rukama houstnout. nalijeme do misky a je to hmota konzistenčně velmi příjemná, krásně se maže a vydrží v chladu dlouho.
ikonka vgr
Kdysi jsem byla mladá, poctivá manželka :-))) a snažila se o co nejlepší naplnění této
zázvorky
definice :-)). a do toho patřilo rozhodě nové a neotřepané vánoční cukroví. Dnes už je mi jasné, že není nad to, co je vyzkoušené a o co doma skutečně stojí, ale zase mám doma děti a těm připadá vše, na co nejsou zvyklé,  zvláštní a nové a tudíž zajímavé a tak jsem otevřela svůj starý sešit, kam jsem si tehdy kdysi, když jsem byla ta mladá :-)), psala různé recepty a naprosto živě si pamatuji barevný, z dnešního pohledu šlený a nečtitelný časopis, ve kterém na jedné straně byly italské piškoty, anglické zázvorky a dánské perníčky. Italské piškoty jsou oblíbené do teď, ale anglické zázvorky jsem nezkoušela, jen si je přepsala a protože mám zázvoru fůru, řekla jsem si – zkus je !
Udělala jsem tedy těsto, které připomínalo vynikající krém a všichni se na něj slétli. Ještě v chladu to bylo výborný i po vyndání z chodby zase zpět, ale pak to začalo. Jakýkoli pokus o vyválení a vykrojení jakéhokoli tvaru, natož toho, co si pamatuji z obrázků- dvou počokoládovaných krásných srdíček – byl naprosto tristní. S těstem nešlo dělat vůbec nic. A navíc dělaly těsto děti a Read the rest of this entry »

Tady je taková zima, že nejde dělat nic jiného, než odhrabávat sníh, dojit a dělat cukroví !!!
ořechové košíčky
Letos mám poprvé formičky na košíčky, to jsou takové drobné radosti života – malá, papírová krabička za 50 kč, s třiceti malými košíčky. Souhlasím, stačí mi málo k životu :-)) Mám sice ještě jedno o něco větší přání, ale to se těžko balí do krabičky, o tom psát nebudu :-)).  Tak jsem si řekla, že tedy košíčky a byl mi doporučen recept z Apetitonline, který jsem si vzala jako inspiraci. Zaměnila jsem mouku za svou celozrnnou pšeničnou a bohužel, třtinový cukr jsem oželela. -14, silný vítr a 7 km si nechám ráda ujít !!! Navíc nemám ani potřebu ujet na chvíli ven, protože děti dostaly dvě nové houpačky – staré už dodělaly a houpačky jsou pověšeny křížem, což má dvojí efekt, jsou zcela zabavené a po každém nesystematickém létání jsem zabavená i já, takže si nechávám cestu a běžky až na vyprchání první houpačkové euforie. Tudíž obyčejný cukr moučka. Ale i tak byl krém výborný. A protože má pan domácí k sojovýmu lecitinu takový vztah, jaký má, tak ani čokoláda na vaření, ale poleva z kakaa a cukru.
Suroviny na košíčky: 70g moučkového cukru, 50g mletých vlašských ořechů, 120 g másla, 250g celozrnné mouky, 1 vejce, kůra z citronu bez chemie.
Na krém: 185 ml smetany, 75g mletých vlašských ořechů, 75 g cukr moučka, 75g piškotů, 3 lžíce rumu
Na polevu: 75g ztužený tuk, 40g máslo, 50ml mléka,3 lžíce kakaa a moučkový cukr, asi 4  lžíce. Případně mléko na rozředění. Tři kapky oleje.
Na posypání mleté mandle a mleté vlašské ořechy. Read the rest of this entry »
S včelími úly je to jako s lasagnemi… veliká stupnice, na jejímž jednom konci stojí koupený celý produkt a na druhém pak kompletně vyrobený vlastní.
včelí úly
Záleží jen na náladě, chuti, jaký stupínek pomyslného žebříčku si člověk vybere. V současné chvíli to u nás vypadá tak, že co se týká obtížnosti výroby, je asi tak stejně obtížné dojet si včelí úly koupit, jako si je celé udělat, ovšem je to zlatý hřeb pečení před vánoci, na který se děti těší už od listopadu. Každý rok rozbijeme několik formiček na úly, takže ekonomická náročnost těch domácích je taky na pováženou :-)), ale nakonec  vyhrává to, že se nám prostě a jednoduše chce, že nás úly baví !
Tento recept je na pomyslné stupnici náročnosti téměř na konci. Chybí mu čokoládová poleva a máčení úlů do ní, ovšem, to je jednoduše proto, že je máme raději nemáčené, jen sypané cukrem s vanilkou.  Celé pečení je rozděleno do několika fází.
První fáze je pečení domácích piškotů. Na piškoty je třeba 3 vejce, 90g moučkového cukru, lžíce cukru s vanilkou a 100g mouky celozrnné pšeničné přesáté a uděláme je podle tohoto receptu na domácí piškoty.
Toto množství surovin stačí na jedno množství surovin na samotné včelí úly včetně toho, že si někdo chce místo lineckých koleček Read the rest of this entry »
Ořechy – do letoška jediné cukroví plněné krémem, které děláme, ale letos jsem neodolala a
vánoční ořechy
koupila si malé formičky na košíčky. Tak přibude další krémové….
Ořechy jsou hodně oblíbené a dají se dělat v několika variantách- tmavé se světlým krémem, světlé s tmavým krémem..atd, atd. :-))) U nás doma letos došlo na světlé ořechy s krémem jemně tmavého nádechu :-). Ořechy se pečou ve formičkách, které se po upečení vyklopí a nechají vychladnout a poté se plní krémem, který je také lépe nechat odležet v chladu, protože se s ním pak mnohem lépe pracuje.  Pečení ořechů je také vhodné načasovat tak, aby se dělaly spolu s dalším cukrovím, protože většinou není doma takové množství formiček, aby bylo na několik plechů – ořechy se totiž pečou velmi rychle a je dobré v mezičase mezi vyklopením formičky a jejím dalším naplněním, vyplnit troubu jiným cukrovím.
Recepty na ořechy se také liší druhem ořechů, který se použije. U nás doma hrají na ořechy prim lískové oříšky, takže těsto je lískooříškové.
Suroviny, které jsou potřeba na jednu várku ořechů: 250g polohrubé mouky celozrnné pšeničné, 200g másla nebo hera, 100g cukru moučka, 100g lískových oříšků,
Na krémovou náplň: 100g másla, 2 vejce, 80g cukru moučka, 1 lžička kakaa. Read the rest of this entry »

A je tu zase oblíbený ruční strojek na cukroví. S tímto strojkem lze z jednoho těsta udělat mnoho různých tvarů cukroví. Na vánoce je to vítaná možnost, jak udělat cukroví, které není příliš tučné, prostě jednoduché sušenky, které, pokud se na vánoce nesní, vydrží v třílitrové odzobené lahvi nebo po anglicku – v plechovce na sušenky, velmi dlouho. Lze ho pak vyndat vždy, když je třeba a je stále velmi křehké a dobré. Dnešní těsto je obyčejné, bez zásadních příchutí, to s příchutěmi přijde o něco později :-)).
cukroví
Dnes tedy čtyři druhy z jednoho těsta, na které potřebujeme 350g celozrnné mouky přesáté pšeničné, 100g cukru, 250g másla nebo hery, 40g maizeny – kukuřičného škrobu, lze použít jeden puding, 1 žloutek, marmeláda a čokoládová poleva.(marmeláda a poleva být nemusí).
Nejprve je nutné udělat těsto ze všech výše napsaných surovin – marmeládu a polevu si necháme nakonec a není nezbytné jí použít. Těsto řádně prohněteme a dáme do chladu odpočinout.
Chladné těsto si přineseme do místnosti a připravíme si vymazaný plech a strojek na cukroví. Read the rest of this entry »

cikánské řezy
Cikánské řezy se u nás doma nikdy nedělaly, ale přivdala jsem se do nich :-) a od té doby jsou mé oblíbené. Navíc, jako bonus k tomuto cukroví je to, že se dělá „un block“ :-)). Žádné malé kousky, ale hezky rovnou celý plech, který se krájí teprve po upečení na šikmé řezy. Navíc mají oproti jinému cukroví poměrně málo másla a cukru – nebo se mi to alespoň zdá :–) Protože je na řezy potřeba více bílků než žloutků, vřele doporučuji dělat je společně například s lineckým, kde jsou zase potřeba žloutky a žádný bílek.
Várku, kterou tady uvádím dělám na jeden plech – ale mám řezy trochu vyšší. Jeden rok jsem neměla vlašské ořechy – základ cikánských řezů a udělala jsem je z ořechů lískových a byly vynikající, takže dobrá zpráva pro toho, komu už došly vlašáky ! Myslím si, že by nebylo vůbec od věci zkusit je udělat také jako kokosovou variantu, ale zatím na ní nedošlo – možná letos? :-)
Na cikánské řezy tedy netřeba žádných vykrajovátek, formiček, jen plech, nůž, troubu a
420g celozrnné mouky pšeničné, 200g  másla, 140g moučkového cukru, citronová kůra z půl citronu, špetka soli, čtyři žloutky, půlka prášku do pečiva
Na nádivku: 6 bílků. 280g vlašských ořechů, 200g cukru krystal, 1,5 pol. lžíce skořice, 1,5 pol. lžíce kakaa(někomu chutnají více bez kakaa). Read the rest of this entry »

Vanilkové rohlíčky patří bezesporu k vánočním evergreenům. Naše, vzhledem k tomu, že
vanilkové rohlíčky
je dělám z celozrnné mouky a že používám takovou zvláštnost – půl mandlí dávám neloupaných, nejsou sněhobílé, jsou jemně světle hnědé. Nejsem si tedy jistá, jestli stále ještě jsou, protože pravidelně potkávám někoho z rodiny, jak prapodivně tancuje kolem místa, kde je cukroví uloženo, když se tam náhodou objevím :-)). Dnešek byl první strategický den v přemisťování cukroví !
Vanilkové rohlíčky má každý jiné. Někdo má rád větší a širší, někdo naopak tenké nudličky, někdo krátké, někdo dlouhé, někdo mandlové, někdo bez mandlí. U nás hrají prim mandle a délka a tloušťka, to je vše závislé na tom, kdo je tvoří, a protože letos to už bylo deset rukou, co rohlíček, to originál.
Na vanilkové rohlíčky je třeba:150g mouky pšeničné celozrnné přesáté, 20g cukr moučka, 50 g mandle, veliká lžíce cukru s vanilkou (nejlépe cukr, ve kterém je ponořený vanilkový lusk), citronová kůra z 1/2 citronu, 100g másla a 1 žloutek. Read the rest of this entry »