Dnes přišla jedna velmi hezká zpětná vazba na knížku, dovolím si jí sem vložit
Před přečtením knihy Domácí mlékař jsem nevěřila, že bych někdy byla schopná vytvořit vlastní máslo, tvaroh nebo dokonce sýr. Kniha mne tak nadchla, že neustále zkouším další a další recepty, rodina si to chválí a já mám dobrý pocit nejen z toho, že se mi výroba daří, ale i z toho, že jíme zdravěji. Určitě knihu doporučuji všem, kdo mají chuť zkusit vytvořit něco dobrého, postupy jsou tak hezky popsány, že to podle nich zvládne opravdu každý. A před 10 minutami jsem objednala další výtisk knihy jako dárek pro kamarádku, myslím, že z ní bude mít stejnou radost jako já sama.
a přidat k ní recept, který je jako stvořený právě pro ty, kdo se v knize dostali k domácímu camembertu.
Po odlehčeném ricottovém hrníčku přichází na řadu řádně neodlehčený listový koš, plněný špenátem a hermelínem. Není to nic složitého, stačí koupit nebo vyrobit listové těsto, 2 x špenát v tuto dobu mražený, sůl, 4 žloutky, 3 lžíce celozrnné pšeničné mouky, na každou porci 1 domácí nebo kupovaný hermelín a 1 celé vejce na potření.
A pak už jen připravit formičky – nejlépe na velké linecké košíky, vymazat je máslem, vyložit rozváleným listovým těstem – velmi dobře to jde udělat tak, že si vykrojíme těsto formičkou, následně vykrojený kus vložíme do formičky a umačkáme k bokům. Listové těsto vyjde na 8 košíků o velikosti klasického hermelínu. Půl těsta odložíme na mřížku na vršek košíků.
Na dno košíku vložíme dvě vrchovaté polévkové lžíce špenátu, který máme uvařený a rozmíchaný se 4 žloutky a trochou celozrnné mouky na zahuštění. Na špenát položíme 1 hermelín, na hermelín opět přidáme špenát a nakonec upleteme z nařezaných proužků listového těsta na košíku mřížku. Neptejte se jak, jde to ztuha, aby každý proužek šel pod a nad druhým. Je třeba připevnit z jedné části košíku tři proužky, z boku také tři a postupně je zaplétat. Nakonec kolem dokola vložíme jeden celý použek a začistíme jím kraj košíku.
Košíky potřeme rozšlehaným celým vejcem a dáme péci na 180 °C.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Héhéč Domácího mlékaře mám také a héhéč je úpa super a héhéč jen si v něm čtu protože héhéč jsem úplně levá a momentálně došlo mlíko, ale héhéč i jen na čtení je fantastický! Zdravím po delší době na kopec!
Hele, že jste si ten komentář psali sami ;).
… ;)
@Jidáš: jojo, ten znám, ale neumím ho takhle „dobře“ použít ;).
Když vám sem napíšu, že tu knížku taky mám a že je výborná a že podle ní vyrábím vše z mléka, tak mi budete tvrdit, že jsem navedená? :)) Když mi dáte adresu, možná vám jednu koupím a třeba pak taky napíšete něco hezkýho ))
My Anonymové přeci neudáváme svou adresu. To bychom se potom už rovnou mohli podepsat.
:), my máme mnoho identit a je možné, že i všechny anonymní si tu píšeme sami, abychom to trochu zpestřili, aneb „hýčkej si svého Anonyma! “ :)
@katka1: jeziskote to měl bejt vtip. Vtip, nadsázka vole ;). Kopci naopak velice fandím a pokud bych chtěla vyrábět cokoliv z mlíka, tak si tu knížku poběžím hned koupit.