Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Kromě toho, že jsem si objednala mezivýpůjční službou asi patnáct nových knížek o sýrech, nové neživočišné syřidlo a mléčné kultury, které musí být v mrazáku jejž nemáme, ale který jsem zařídila tak, že si kultury nechám v mrazáku 7km daleko a budu je používat jen, když půjdu okolo :-), krom toho, že jsem až dodnes používala zavařovací teploměr a maximo-minimální a po vložení se do věci pana domácího a jeho tvrzení, že už mi dávno říkal, ať si koupím pořádný teploměr a po zakoupení pořádného jsem zjistila, že můj současný jeden ukazuje teplotu a 12*C nižší a druhý o 10*C nižší než je ve skutečnosti a po zjištění, díky lékařskému, že správně měří ten nový, a že tedy mé sýrové pokusy začínají zcela nanovo (někdy je lépe prostě nevědět :-), se u nás doma neděje v podstatě nic. Jenom narostlo strašně květáků a brokolic, všichni jsou na dovolených, nikdo je nechce a tak čtyři sežraly slepice, ty už vykvetly a zbytek je na mně. Tedy ne abych je zkonzumovala, ale něco s nimi udělala.

Další květákovo-brokolicové jídlo je tedy marinovaná směs s rýží. Je náročnější v tom, že je třeba začít večer, ale není to zase žádná hrůza vyvařovací. Je však třeba neustále ochutnávat, zda tomu ještě něco chybí nebo ne a konečná konzistence je podobná klasickým čínským rychlojídlům. Zelenina je díky tomu, že není vařená – uvnitř lehce křupavá a zvenku má příjemnou kukuřičnou krustu.

Potřeba je na něj: květák, brokolice, tři stroužky česneku, sůl, olivový olej, šťáva z půlky citronu, tři lžíce palmového cukru, tři lžíce medu, dvě lžíce maizeny, tři lžíce kukuřičné polenty instantní, dvě menší cibule, 100g rozinek, sladká paprika, kurkuma, balsamikový ocet. 

Nejedná se o klasickou marinaci, protože zeleninu před olejováním mírně ani vůbec nepovařuji, nýbrž jen květák a brokolici omyji, rozdělím na malé       růžičky, vložím do mísy,přidám na proužky nakrájenou oloupanou cibuli a promíchám. Zaliji jemně olivovým olejem a trochou balsamikového octa. Zalít neznamená, že má  zelenina v míse plavat, je skutečně jen všude nakapaný a rukov je v něm zelenina hezky promíchaná. Pak přidám ještě trochu a trochu, protože mi to přijde stále málo :-). Dále na zeleninu nasypu trochu soli, rozinky a na plátky nakrájené tři stroužky česneku. Zeleninu pak přikryji talířem a zatížím. Celé uložím do chladu do druhého dne.

Druhý den si rozehřeji olivový olej na pánvi, přidám zeleninu, dvě lžíce palmového cukru (protože jsem ho dostala, až dojde, nahradím normálním cukrem nebo pampeliškovým medem) a nechám restovat. Po chvíli přidám dvě polévkové lžíce maizeny- kukuřičného škrobu a asi 200 ml vody. Dosolím dle chuti a přidám dvě lžíce papriky sladké. Po paprice pak 3 polévkové lžíce medu, a šťávu z půlky citronu. Promíchám a přidám tři lžíce kukuřičné krupice. Vše pečlivě promíchám se zeleninou a nechám na mírném ohni alespoň dvacet minut jemně prorestovávat.  Pokud je směs příliš hrudkatá, přiliji ještě trochu vody.

Hotovou zeleninu podávám s uvařenou rýží s kurkumou.

Přidejte komentář