Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Konec srpna se nám pomalu blíží, ale zatím se snažím zapomenout na blížící se školu a pilně se snažím, aby až se zima zeptá, byly plné police. Navíc i domácí prostředí je celkem nakloněno tomu, aby člověk příliš nepřemýšlel a jednal. Kluci francouzský dostali dnes za úkol pokosit brambory, protože prý kosí často a rádi.  Za chvilku však přiběhli s rukou obejmutou kolem prstu, a že je to prý moc zlé. Podíval se  na to pan domácí. Já jsem srab a klidně to nechám na něm. A tak že prý mám volat dolů, jestli pro nás přijedou autem. A tak prý že jo. Ještě, že tady máme fajn lidi, kteří jsou připraveni, když k nám dorazí návštěva z Francie. Po hysterickém záchvatu je to rozřízlý palec, ale tentokrát skutečně řádně. Na x stehů. V autě cestou jsme si pak povídali, že tohle je ještě výborný, že to když u u nich- rozuměj u známých, kteří nás vezli dolů, byla jednou návštěva a brousila kosu, kosa spadla a uřízla kus břicha ! Náš Francouz z toho broušení kosy vyšel jednoznačně lépe.  Druhý Francouz se  v ordinaci smál, že je rád, že se to nestalo jemu, protože on by prý plakal :-). Ten co ležel a byl šitý, ten se usmíval a oba jsme se pak shodli, že jsme mysleli na totéž- totiž na holky. Ráno při snídani se  mě ptá, jak se řekne česky „beautiful“ – krásný povídám. Pak „flower“ – kytka já na to. A jak se řeknou kluci a holky, na to se ptal už včera a protože chtěl udělat dojem, tak už se nezeptal, otočil se  na mě a místo krásný holky řekl – „krásný hovna“. Chvíli jsem stála v kuchyni, nemohla se smíchy hnout  a dívala se na jeho rozzářený obličej, jak se mu to hezky povedlo – povedlo, jen co je pravda :-)) . A tak jak ležel na tom lůžku a kromě doktora ho obskakovaly dvě sestry, myslela jsem na to, že by si mohl zkusit jak mu ta čeština pěkně jde :-).

Po návratu jsme se pak bavili, jak to bude zábavná matematická konference, na kterou odjíží – 200 matematiků se ho bude ptát, co se stalo? Ideální odpověď – zkouška pravděpodobnosti. Pravěpodobnost – veliká :-)). A do toho přišel Hugo a když viděl na počítači pána mluvícího cizí řečí, zeptal se mě, jak mluví. Já na to, „anglicky“ – Hugo na to – aháááááááá, tak to musí být Francouz :-)). Veselo máme doma !

A sušená rajčata

tak, na ta nelze zapomenout, protože jsou výborná. Jsou výborná , protože se člověk začne snad i těšit na zimu, když je dělá. Hodí se na naložení do olivového oleje, posléze pak do salátů, na chleba s máslem, jako červené pesto, do sendvičů, jen tak ….. prostě na mnoho a mnoho způsobů.

Příprava je více než jednoduchá, i když souhlasím, já  jí mám jednoduchou, protože když už jediný náš zdroj jsou kamna na tuhá paliva a tudíž e mi nyní doma celkem teplo, má to alespoň tuto velikou výhodu – možnost téměř nekonečného sušení. Lze samozřejmě sušit i jinak a to v sušičce, v troubě nebo zrovna rajčata i na slunci.

Rajčata se jednoduše umyjí, nakrájí na kolečka a dají na síta. Pozor na kov, pokud přijdou do styku s kovem , podle mě černají.  Sebrala jsem panu domácímu rámečky na včely, potáhla je záclonou, zasponkovala sponkovačkou na střešní fólii – lze nahradit připínáčky a rajčata na to posázela. Pak už jen sedí hezky na laťkách nad kamny a suší se.Pokud někdo kamny nedisponuje, dala bych je do trouby, ale jen max. na 60.

Netřeba rajčata ani předvářet, ani dávat na chvíli do páry, prostě a jednoduše nakrájet a dát sušit. Druhý den je otočím, každé rajče pěkně zvlášť, většinou i sesypu dvě až tři síta dohromady. Je lépe vybírat pěkně dužnatá, spíše zralejší rajčata, za kterých nekape šťáva- mě osobně nevytéká- rajčata se celkem brzy zatáhnou. Nesolím, nedělám s nimi prostě vůbec nic, jen je usuším zcela do sucha. Neuskladňuji nikdy po noci, kdy nejsou rozhořená kamna, ale až když jsou zase úplně suchá, nenavlhlá.  A pak… A pak, když jsou fakt suchá, že se prostě neohnou, dát do suchého místa uskladnit či naložit do oleje.

Jak jednoduché Watsone ! Jedna zavařovačka, pěst, kterou se račata do sklenice napěchují, pár snítek oblíbených bylinek, u mě dnes čerstvá bazalka a olivový olej, kterým se rajčata zalijí. Po třech nedělích už lze použít, lépe však vydržet o něco déle. Olej se samozřejmě nevylije, nýbrž se dá použít např. do salátů.

Uskladněná suchá rajčata lze použít do salátů přímo. Lze je však také namočit přes noc a nechat opětovně nasáknout vodou. Ale ta olivová vítězí – to je zimní lákadlo. Navíc nemusí být jen s bazalkou, jako dnešní moje, ale lze přidat česnek, olivy, prostě fantazii se meze nekladou.

 

12 Odpovědi to “Sušená rajčata”

  • Hana:

    Taková malá technická. Jak dlouho vydrží v tom oleji? Když je zaliju teď, nezkazí se do zimy? Nebo je lepší jen usušit a naložit později? Díky.

    • sita:

      musíte je vysušit úplně do sucha, pak vydrží v ledničce klidně rok. Po zkušenostech nepoužívám olivový olej, ale olivový napůl s rostlinným, olivový mi v ledničce „tuhnul“ a dělal zákal.

      Pokud zůstane v rajčatech voda, mají i v oleji bohužel tendenci zkvasit, pro začátečníka doporučuji přidat jako další konzervant na skleničku lžičku soli, který trochu pomůže (ale není samozáchranný). Pokud si nejste jistý, jestli je to už suché, pak není a sušte dál. Rajčata musí být kožnatá, v sušičce jsou pak prakticky „dokřupava“.

  • marie.radka:

    sušená rajčata miluji teda v zimě, když nejsou na zahradě. našla jsem si způsob jak to zvládnout rychle a bez sušičky, protože stavíme (už jsme skoro ve finále) a všechny peníze jdou do domečku. Rajčata nakrájím na půlky a vydlabu lžičkou vnitřek, obrátím je na ruby a přitom natrhnu na 1/4. Zelený „kominíček“ zůstane a drží čtvrtky pohromadě. Vypadá to jako motýl. Osolím a dám na plech nebo kartón a dám na hoďku nebo dvě na sluníčko (pokud není na trochu dýl) zavadnout. Potom navěsím na rošt v troubě (horkovzdušné) a peču 2 hodiny na 50°C a potom hodinu na 100°C. Přitom mám otevřená dvířka (škvíru na 5-10cm). pokud není po této době hotovo vypnu troubu zavřu a nechám do rána. Záleží to na tloušťce stěny rajčete. Partner teď aktivně zalíval skleník až se rajský nabobtnaly a začínají praskat tak jsem dnes sušila „pekla“ dýl o hodinu. Jsou dobré a potvrdilo to už pár lidí, tak to není jen samochvála. Hezký den Radka

  • walla:

    rajčata pěstuji pár let, ale sušená jsem dělala jen jednou. Používáme oválná rajčata s minimem vody, nakrájím kolečka (1sm) osolím hrubozrnou solí a suším v troubě přímo na roštu 6-9 hodin, prvních 15 minut 180 stupňů a zbytek doby cca 70-80 stupňů. Potom nechám vychladnout, nacpu do flašky s bazalkou, česnekem, rozmarýnem (dle chuti) a zaleju horkým olivovým olejem. Ze začátku jsme se cpali každý den, pak jsem zbytek schovala a poslední skleničku jsem otevřela minulý týden. MŇAM. Už aby byla nová várka rajčat ;)))). Výborné jsou i pečené nebo grilované papriky naložené do olivového oleje s bylinkami. ;)

  • Dobry den, Klaro, tez susena rajcata delam. Je to lahoda. Jen jsem „elektrifikovana“ a susim v susicce. Navrch kazde sklinky jeste prijde rozkrojeny strouzek cesneku. Leto budiz pochvaleno! Smim-li odkaz: http://www.navary.cz/?p=2278

  • Alca:

    Když tak nad tím přemýšlím, tak sušená rajčata jsem asi nikdy nejedla, ale jak vidím ty vaše fotky, tak mám jazyk až na kolenách :-)

  • Veska:

    Ještě mě napadlo,kdo má rád ostré ať přidá k rajčatům sušenou feferonku nebo chilli papričky i se stopkou a pak usušené se zalejí olejem,čím víc papriček tím víc ostré … ďábelsky ostré

  • Veska:

    Dobré story přímo z realu,u nás by se to taky obešlo leukoplastí,ale je jsný že cizinci potřebují prožít všechno,včetně návštevy české pohotovosti …
    rajčata super ,miluji sušené

  • jari:

    též ujíždím na sušených rajčatech, v oleji i bez něj, většinou kupuji, letos jsem začala s vlastní výrobou, zatím pečená do polosucha a zalitá olejem, dál to nikdy nevydržím…chlapci z Francie jsou, zdá se, pilní, šikovnost se dostaví, když vytrvají :-) já jsem si nedávno pořídila nové nůžky na živý plot, tvarovala jsem keříky z buxusu a navzdory tomu, že nůžky je třeba držet oběma rukama současně, jsem si šmikla špičku pravého malíčku až na kost, ale se zahojilo bez šití, neb doktor, návod a mapa pouze jako poslední šance…(čestná výjimka návody z kopce :-))
    pozdrav všem :-)
    P.S.letos mi cesta kolem vás nevyjde, neb se vzpamatovávám z boreliózy, ale už dobrý

    • :-))tak to je výborný – návod, doktor a mapa – s dovolením přejímám :-)) Přesně tak, taky bysme šili naším domácím šitím- totiž mašličkami z leukoplasti, případně sedli na kolo, ale byl chudák tak bledý – avšak statečný !!!

  • ufa:

    :-) tak sušená rajčata bych snědla na tuny…vždycky si u nás v krámě koupím celou krabičku, s tím, že mi zbydou na vaření aspoň na týden, ale druhý den jsou většinou snědená…jen tak, k vínku, naprosto luxusní věc. Asi budu muset sehnat nějaká pěkná, a zapnout sušičku…i když s naší spotřebou bych potřebovala sušiček 10 minimálně… Mimochodem, slyšela jsem, že existuje odrůda rajčat přímo určená k následnému sušení, že mají méně semínek,atd. Jinak se mějte na kopci krásně, vím, že už moc nekomentuji, ale nebojte, čtu, a to je hlavní!!! Lucie Ufa

Přidejte komentář