Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

 

Včera jsme naložili první zelňák, tak nějak v poklidu. Má být prý velmi tuhá zima, takže u prvního jistojistě nezůstane. Domeček pro slípky už se blíží dokončení. Z jedné Araukany se nám stala sova a panu domácímu se vrátil foťák ze záruční opravy, kterou mu neuznali. No je to logické. Neotevře se sama lamela na objektivu a musí se do ní klepnout. U dražšího foťáku by si člověk řekl, takovou drobnost, která nešla od prvního použití, by měli opravit, případně vyměnit. Vyměnili, opravili – už dvakrát. Lamela se hodinu po příchodu foťáku odmítla sama otevírat znovu a tak šla na opravu třetí a zde přichází  logika. Pokud to nikdy nefungovalo, dvakrát to servis opravil a opět to nefungovalo, předpokládá člověk, že se tak stane i potřetí. Ale chyba lávky. Tam už jde o peníze a potřetí je to vina prachu v objektivu. Poprvé a podruhé za to mohl výrobce, potřetí prach. Lze zaslat reklamaci reklamace, ale tu opět dělá Nikon. Nezbývá než lamelu vycvakávat rukou, být zásadový a Nikon už nekoupit a být rád, že zase pan domácí může dělat svoje hezký fotky, a že se nebude rozčilovat pokaždé, když vezme do ruky foťák, který jinak používám já a děti. No, ten funguje potvora, ovšem přivádí ho k šílenství, že vždy je na objektivu řádný otisk prstu, v lepším případě potní stopa. V horším případě je nastopě mouka, olej, o zbytcích těsta na spoušti ani nemluvě :).

Dnes je to variace na dýňovou polévku, na kterou je třeba dýně kabocha, nebo nějaká pevnější dýně s ne příliš moučnou dužninou, červená čočka, tymián, sůl, zelený pepř.

Nakrájíme dýni, včetně kůry, podlijeme trochou vody a dáme přiklopené pokličkou vařit. Osolíme, přidáme rozdrcený zelený pepř a tymián a rozvaříme doměkka. Rozmixujeme následně mixérem, přidáme trochu vody, dle vlastního uvážení, jak chceme hutnou polévku a přidáme červenou čočku. Na jednu střední dýni dávám asi 200 g červené čočky. Přiklopíme pokličkou a necháme chvíli vařit, dokud není čočka akorát. Hlídáme ovšem, abychom jí zcela nerozvařili.

Pak už stačí jen osmažit tvrdou housku a podávat.

 

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

5 Odpovědi to “Dýňová polévka s červenou čočkou”

  • Tak onehdy jsem se do ní pustila, bez pepře a tymiánu (baštilo i jedenáctiměsíční mimino), jen jsem z toho neměla polévku, ale kaši. Dětem však hrozně chutnala, až jsem se divila. Takže díky moc a inspiraci a určitě budu brzy opakovat!

  • rabako:

    Vynikající polévka, jedla i dcera (bez koření), bezva kombinace a mimochodem – zase krásné fotky! Taky jsem dělala z Hokkaidó a byla perfektní! Díky!

  • Perfektní recept, vše doma mám (jen dýně bude Hokkaidó). U nás však bez pepře (bude to jíst i jedenáctiměsíční synek). Těším se na další dýňové recepty, protože jsem zavalena Hokkaiďátky :-)

  • smiske:

    Ňam, jdu vařit, mám tu dokonce vše potřebné. Nikon bych upozornila, že mám v plánu se obrátit na zkušebnu, kterou, pokud příčinou nebude prach, zaplatí. Třeba v rámci reklamace reklamace zjistí, že to vlastně prach není.

  • Děkuji za tip, dělám dyňovou ale s čočkou mně to ještě nenapadlo.

Přidejte komentář