Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Včera jsme jeli do školky pro stromky, abychom opravili alej, starou jako naše nejstarší Ester. Po dohodě s CHKO jsme si jeli přímo pro školkové stromky, protože koho chleba jíš, toho píseň zpívej, že?! Včera přijel kamarád Milouš na kole a vrhl se po hlavě do práce. Občas zabručel, že by jeden neřekl, že ta práce rukama není žádný med, ale makal dál. Bouchal kůly ke stromkům a protože elektro inženýři mají spoustu napracovaných hodin, přijede ještě jednou tento týden a hezky ty kůly prý dobije. My za to pojmenujeme jednu lípu „Miloušova“ !

A tak jsme si jeli pro pár lip a javorů. To jsme ovšem netušili, jakou přesně má představu CHKO, a že si domů povezeme místo pár malých stromečků „remízek“! Mnohem vtipnější, než jet na voze, muselo být sezení v autech, která náš vůz předjížděla. Ono předjíždět pojízdní remíz se člověku nepodaří každý den :-) Velmi dobrá volba, nejet pro stromky – stromy autem, neodvezli bychom ani jeden. A po cestě zpátky spousta dalších pokladů, z nichž nejzásadnější je pro mě křen. Více o křenu, o jeho působení, hlavně antibiotickém a silně C vitaminózním v článku přímo o křenu.

 

A takový čerstvý, právě vykopaný křen je naprosto ideální na udělání domácího krenexu.

Na krenex stačí 100 g čerstvého oloupaného křenu, 100 g oloupaných a vyjadřených jablek, trochu soli, trochu citronové šťávy, asi lžíce oleje a lžíce octa. Křen i jablka nastrouháme a přidáme vše ostatní. Pak celou hmotu rozmixujeme ručním mixérem, uložíme do sklenice, zavřeme víčko na závit a dáme do chladu. Je velmi, velmi silná pochutina. Toto množství vyjde přesně na půlkovou přesnídávkovou zavařovací skleničku, nebo malou skleničku od oliv.

Hotového krenexu lze samozřejmě kromě použití za čerstva jako pochutiny nebo do pomazánky použít i například do křenové omáčky.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

3 Odpovědi to “Domácí krenex”

  • Katka:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli jde stejným způsobem zpracovat černá ředkev? Loni jsem někde viděla recept na zpracování černé ředkve jako křenu, za Boha ho nemůžu najít a první ředkev v lednici..(ano, dá se skladovat skoro celou zimu ve sklepě. Teď už to vím taky, ale těm, co jsou v lednici, už to je prd platný :-D)

  • hanaka:

    Prostě nádhera!!!

  • zememeric:

    ach jo…..já vím, všechno má svoje, nezávidím Vám ani ťuk……ale ten vůz z koňma a alej na voze, nebo remízek……není někde poblíž vedle Vás volnej statek,?? :-)

Přidejte komentář