Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Přišla zima a dnes je nádherně. Všude mráz, svítí sluníčko a naše malá slepička snesla první vajíčko. Malé, hnědé, roztomilé. Přesto nedokážu odpovědět na otázku, jak dlouho má kuře malá vajíčka :).  Mám taky nový progres – protože jsem celkem veliký čtenář, nebo lépe řečeno – byla jsem, do té doby, dokud nepřišly děti a já nezačala usínat přesně pět sekund po ulehnutí, měla jsem potřebu svou čtenářskou vášeň nějak navrátit do svého života. Nyní je to v naprosto ideální kombinaci – čtečka a mp3. Jenomže mluvené slovo není vždy k dispozici a tak jsme došli i přes počáteční nevůli k programu který e-knihu načítá. Stačí si pak jen vybrat hlas, zda má předčítat muž či žena a už to frčí. Při běhu a práci mp3, večer v posteli čtečka. No a díky tomu nastal okamžik zlomu – je to totiž velmi ale velmi veselé. Program je naprogramován na češtinu, tudíž anglická slova čte česky. Proto člověk málem přeletí přes kořen v lese, když se zakucká, protože slyší  Ukázka z knížky :-) Do toho se ozve velmi důrazně naprogramované „ne“ nebo velmi výrazné, vysokým hlasem vykřiknuté „ahoj“, které se vůbec, ale vůbec nehodí intonačně do okolního textu. Nicméně zatím mě to ohromně baví :-).

Dnešní jídlo jsou vegetariánské špízy, protože i lidé, kteří nejedí maso a živočišné produkty, rádi si dají něco stylem podobného špízům. Tyto špízy jsou udělané z dýně hokaido, sojových kostek, plátků česneku a plátků cibule. Dále je potřeba uzená paprika, maďarská paprika, sůl, trochu medu, citronu a olej.

Nejprve je nutné nakrájet dýni na čtverečky, které vložíme na rozpálenou pánev, na které jsme již osmahli cibulku, aby dýně chuť cibulky natáhla. Oprášíme uzenou a maďarskou paprikou a solí a necháme hezky orestovat. Dále si vsypeme sáček sojových kostek do vroucí vody, odstavíme a necháme asi deset minut. Po této době kostky zcedíme a vysypeme je do nádoby s dýní, přilijeme olej, smícháme s medem, citronem, dochutíme ještě dle chuti, s medovou omáčkou vše hezky promícháme a dáme péci do trouby. Cca 30 minut.

Vyndáme a nasazujeme na špejle – dýně, plátky česneku, kostka soji, plátek cibule, dýně, plátky česneku……. Špízy dáme ještě na chvíli do trouby na plech.

Podáváme s bramborem, majonézou nebo pečenými brambory či chlebem.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

13 Odpovědi to “Vegetariánské špízy”

  • Joe:

    označovat recept s medem za veganský je trochu mimo

  • Tak měním názor! a to výrazně. Díky Aničko za tip – Jiřík je super! A vůbec se tam objevilo spoustu fantastických rétorů. BEzvadný, mít jako hobby načítání knížek je prima a pevně doufám, že bude rétorů přibývat a bude je to bavit :)

  • Kláro jste hrdinka! Já ze stejného důvodu mluvené slovo poslouchám velmi často. Je toho málo, co bylo načteno a já to neslyšela. Mnohdy tedy i knihy, které bych asi byla nikdy dobrovolně nečetla :D. Ale počítačem čtené mluvené slovo jsem ještě nějak nezkousla. Zatím jsem nebyla schopna ho poslouchat více než několik minut, i když šlo o knihu, kterou jsem moc chtěla slyšet. No ale když tu čtu, že to zvládáte, vidím další prostor pro osobní růst!

    • :-) to je víceméně díky panu domácímu. My doma čteme nahlas a já to nějak nestíhám a tak se namíchl a pořídil si tento program. Já odolávala ze stejných důvodů, které zmiňujete dost dlouho, ale už není zbytí. Nikdo mi to po cestě prostě nepřečte no. Je to hodně moc otázka zvyku.

      • SarkaCGY:

        Kláro, ty programy jsou celkem na nic. Posílám Ti e-mail s odkazem na rétorské fórum. Tam najdeš to, co hledáš :-).

        • Šárko jestli je to rétorské forum to co myslím, jsou tam velké perly a můj zdroj nekonečné radosti. Mám za sebou mnoho hodin s jejich četbami!

        • Nene, nejsou, :-), mám toho prošlého mnoho. Posíláš odkaz do ucha ráda ho tu uveřejním, protože to je bezva. Nenaznala jsem. Království mluveného slova máme naposlouchané velmi. Ten prográmek je samozřejmě z nouze ctnost, protože nějaké knížky prostě načtené nejsou. Pro mě dva lidé, kteří jsou naprosté jedničky – profíci pan Hyhlík a pan Stránský. Jsou to podle mě extra třída, nicméně i mluvené slovo namluvené rétory je v pohodě, ale sama se přiznám, že těch doma namlouvaných nemohu mnoho, například ženu jsem nenašla ještě žádnou, které bych dala přednost před načtením pc. Jsem hrozně rozmazlená :-). Výhoda počítače před rétorem je ta že počítač do tho nevkládá žádnou svou projekci, člověk už podle toho intonuje a pokud to není profík, tak od málokoho dokážu přijmout interpretaci. Mužů je poměrně hodně, žena zatím není no :-)

        • Ale teda, aby to nevyznělo, jak nechci, chvála bohu za rétory, je to super, že to někdo namlouvá. A jakmile to namluvené je, tak většinou si to beru namluvené raději než pc.To je bez debat, tedy od mužů no :-)) a je to taky hodně o zvyku. Např. na království je jakýsi Poseidon, který namlouval Hříšní lidé města pražského a trvalo to dlouho, než jsem si zvykla ale pak jsem bez pana Poseidona nemohla být :-))

      • Tuhle jsem to zkoušela znovu (protože tituly takto načtené mě mnohdy lákají) a po 15 minutách jsem zjistila, že se soustřeďuji právě jen na ten způsob, jak je to načteno. Ale chce to trénink!

Přidejte komentář