Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pečete na Velikonoce něco zvláštního? Nějaké cukroví, které nikdy jindy neděláte? A děláte perníky?

Pokud ano, vkládám a oživuji opět perníkový speciál, protože pokud vás štve to veliké množství cukru a vůbec kombinace cukru a tuků ve velikonočních vejcích a zajících a rádi byste udělali něco trochu jiného, mnohem přirozenějšího a bez rostlinného tuku, lze si udělat krásné velikonoční perníky a pro inspiraci vkládám letošní Míšiny fotky jejích perníčků.

Je to tip na něco malinko jiného, s výborným efektem. Určitě je bezvadný zkusit zabrousit zase zpět ke klasickým vejcím a přidat hezká perníková.

A samozřejmě stále platí nabídka – za zaslané foto perníčků, posílám perníkovou knihu z první republiky v e-formě.

 

 

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

4 Odpovědi to “Tip na velikonoční nadílku”

  • Katka:

    Pro ty, kdo přece jen vezmou na milost zdobení nezdravou bílkovou polevou:), posílám recept na perníčky i na polevu. Receptů používám víc, ale za všechny aspoň jeden, spolehlivý a „univerzální“, podle perníkářky paní Lenky Chudomelové:

    700 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 100 g Hery nebo změklého másla, 200 g medu, 4 celá vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžíce mleté skořice, půl lžíce směsi koření (dělám si vlastní směs, ve které tvoří většinu jemně drcený hřebíček a pak v sestupném pořadí nové koření, zázvor, kardamom, muškátový květ, badyán a černý pepř).

    Všechny suroviny smícháme a dobře prohněteme, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Odpočinout ho necháme jen do druhého dne, pak hned pečeme (při cca 170 stupních). Ještě horké perníčky potíráme vejcem rozšlehaným s troškou vody (vajíčko rozšleháme raději několik hodin předem, aby nebylo příliš napěněné). Uchováváme v papírových krabicích vyložených alobalem, semtam utrousíme pár kostiček chleba, které občas vyměňujeme (ztvrdnou).
    Po nejméně 24hodinovém „vydýchání“ můžeme zdobit bílkovou polevou. Tu si chystám tím způsobem, že nejprve třikrát až čtyřikrát proseji na jemném sítku cca 200 g moučkového cukru (doporučuji cukr z cukrovaru Vrbátky, zdá se mi nejlepší z těch, co jsou u nás v prodeji). Do mísy dám bílek (bez „poutka“) a postupně přidávám cukr, aby vznikla přiměřeně hustá poleva (na jeden bílek padne odhadem tak 160-180 g cukru, podle velikosti bílku).
    Pak je zapotřebí třít polevu (ručně, používám plastovou stěrku) alespoň 20 minut, během té doby houstne. Je lepší, když je spíše hustší než řidší. Poleva vydrží v chladu pár dní přikrytá mokrou dobře vyždímanou utěrkou (a přes ni raději ještě mikrotenovým sáčkem)a podle aktuální potřeby z ní odebírám, případně ještě naředím pár kapkami citronové šťávy (přes sítko) a dávám do malého sáčku se „zipem“ nahoře, který si předtím v rohu propíchnu ostrým kulatým párátkem nebo silnější jehlou. Plním tak maximálně do půlky sáčku, jinak se bude špatně zdobit! Polevou v sáčku zdobím kontury perníčků, přitom si už promyslím, které plošky pak budu vyplňovat bíle. Když mám nazdobeno větší množství perníčků a kontury jsou zaschlé, do zvláštní misky si připravím řidší polevu (z původní polevy, kterou si naředím citronovou šťávou tak, aby se sama mírně roztékala).
    K nanášení řídké polevy používám malou mocca lžičku, ale obrácenou stranou (namáčím jí do polevy a opatrně nanáším do plošek, poleva by neměla být tak řídká, aby bezuzdně kapala všude kolem – je potřeba si to trochu nacvičit). Když máme „vybarveno“ tolik perníčků, aby se vešly na plech, zapneme si troubu na 90 stupňů a perníčky sušíme při malinko pootevřené troubě cca 5-10 minut. Usušením získá bílková glazura pěkný lesk a vzhled. Po úplném vychladnutí ji pak můžeme ještě dále dozdobit hustou polevou ze sáčku (stačí třeba jen udělat puntíky atd.).
    Přeju zdar všem letošním otužilým koledníkům!


  • Milena:

    tedy ty jsou tak super! Patřím k lidem, kteří nemusí to bílkové zdobení a tahle „výzdoba“ je super alternativa :-). Perníčky pečeme vždy na vánoce, ale tyhle jsou tak inspirativní, že letošní velikonoce budou jistojistě i u nás ve znamení perníkových kraslic :-)

  • Jů, to zdobení ala chytrá horákyně se mi líbí! :)

    • A mně!! Děti zabavené na celé odpoledne a na stole, židli, podlaze, psovi, dvaceti lžičkách a dvaceti pytlíkách, dvaceti talířích a skleničkách, na posteli, kamnech a nakonec ani na perníčkách nebude cukr! :-)

Přidejte komentář