Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jednoduchá

příprava majonézy:
do vyšší nádoby vyklepneme celé vejce,
osolíme, opepříme, přidáme trochu worcesteru, lžičku kremžské hořtice a olej – oleje zhruba 200ml.
Na dno nádoby vložíme ruční mixér – kuželku a zapneme na co nejvíce, s mixérem nepohybujeme, vydržíme několik sekund a po chvíli mixér pomalu zvedáme směrem nahoru. Cca. po 30 vteřinách máme hotovou velmi hustou majonézu. Pokud je stále řídká, přidáme trochu oleje.Můžeme dochutit citronovou šťávou jemně sekanou cibulí. A nakonec ještě malý videonávod pro ty, kterým se stále ne a ne podařit. Na základní majonézu, na tu nepovedenou, jak jí napravit a proč je nepovedená.
ma
ma
ma

Komentáře

ma
1 Kamarytka Kamarytka | 26. dubna 2010 v 19:26 | Reagovat

Majonézu jsem připravila přesně podle receptu a od té doby jsem už ani jednu nekpoupila. Je vynikající, jak do salátů, na chlebíčky a ochucená česnekem i místo tatarky ;-)

2 zlatkan zlatkan | 9. června 2010 v 13:32 | Reagovat

Tuto majonézu už jsem připravovala několikrát. Vždy jsem cibulku a citron. šťávu jen vmíchala do hotové majonézy. Včera jsem (ani nevim proč) do hotové majonézy přidala cibulku a projela to ještě jednou ponornym mixérem. Majonéza zhořkla :-( Následovalo …. za stálého míchání, vyléváme do záchodu Takže bacha! :-)

3 zlatkan zlatkan | 9. června 2010 v 13:33 | Reagovat

Jinak, je ale skvělá :-D

4 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 9. června 2010 v 13:42 | Reagovat

[2]: jojo,, :-) neměla by se nikdy asi cibule sekat – zhořkne i bramborový salát – jen hezky nožem .-))))

20 Odpovědi to “Majonéza domácí”

  • Simona:

    Dělala jsem poprvé a musím říct jednoduchá příprava a výborný výsledek. Děkuji mockrát nechápu jak jsem jí mohla kupovat, když je to tak jednoduché :)

  • Majoneza je super. Jen jsem pridala lzici horcice navic. Je bozi. Perfektni konzistence. Jsem spokojena :)

  • Petr:

    Díky, dneska sem ji vyzkoušel, a napoprvé úspěch!!! Nebyla sice kremžská, ale jen plnotučná hořčice, ale i tak chutná skvěle :D.

  • Martina:

    Znám ji, vydrží díky bílku maličko méně. Ale : pro mě je tam velice, příliš mnoho oleje, určitě dohustím trochou bešamelu asi 1 . 1, nebo kysané smetany a dochutím. Hlavně bešamel odlehčí, to se jinak nedá jíst…

  • E_V_I_K:

    Taky se pridavam s velkym podekovanim. Domaci majonezu jsem zkousela kolikrat a nikdy se mi z ruznych duvodu nepovedla. Vcera poprve jsem zkusila tu od Vas a dopadla na jednicku. Pridala jsem do ni citronovou stavu a nastrouhanou citronovou kuru a pak do ni jeste primichala par lzic bileho jogurtu a vsichni stravnici jen chrochtali blahem. Majolku tak uz urcite nekoupim.
    Diky moc za recept.

  • Renica:

    Chtěla bych se zeptat, jakou kupujete worchesterovou omáčku? Já jsem ještě na žádnou bez sardelové pasty nenarazila :-(, proto ji nekupuji vůbec…děkuji za odpověď a i za tyhle stránky!!, opravdu není složité stát se „závislákem“ ;-)

    • Hm, tak bohužel, já měla jednu americkou, ale tu už nemám a všechny český mají sardelku, takže už nepoužívám :-(. Jsme na tom asi stejně :)

    • Martina:

      pravý worchester je směs sojové omáčky a octa – spíš vinného. Neřešila bych to. Doporučuju drobeček kvalitního masoxu, ten glutamát je stejně všude, a já dávám pro odlehčení a zjemnění bešamel 1 . 1. A dochutím, samozřejmě. Pokud použiju jako tatarku, dodám jemně krájenou cibulku, okureček, případně pár sekaných kapar, jdou koupit za nevelký peníz v marketu.

    • Ertemah:

      Dobrý den, v čem je sardel či sardelka špatná,jak píšete že se přidává do té worchester omáčky? Děkuji za odpověď.

  • Majonéza měla perfektní konzistenci, jen ten olivový olej nebyla dobrá volba, dělalo to trochu nahořklý ocas. Ale dalo se to i tak. Nicméně příště zkusím normální olej, už se na to těším. Děkuji za super popis „pro blondýny“. Moc si s vařením netykám a je spousta věcí, které jsou těm, co vaří často, a rádi, jasné, ale když to někdo dělá poprvé.. viz třeba ta stejná teplota, proč použít mixér a ne šlehač atd. atd.

  • Katka:

    Milá Kláro, DÍKY, DÍKY!!! Tak se mi včera poprvé povedlo udělat si sama domácí majonézu, to byl bramborový salátek, mňam! Co bych pro syna neudělala a tatínek se taky oblizoval. Přiznám se, že než majolku kupovat, raději jsem se snažila obejít bez ní, ale ten salát dochutit bylo náročné. S tvojí majonézou jsem jen dosolila a hotovo! Vánoce v dubnu :-) No, nádhera. To se mi rozšířily obzory, to budou saláty a pomazánky na oslavy… Takže díky! Šlo to opravdu krásně, vůbec jsem s tím neměla problém. Jak jednoduché……….

  • Lui:

    Už jsem to někam psal, ale asi se to zapsalo někam jinam, na špatné místo. Tak promiňte za případnou duplicitu. Na úvod pochvala. Majonéza je skvělá, asi za čtvrtinovou cenu než v krámě, a hlavně člověk ví, co si do ní dal. proč ale hlevně píšu. Udělali jsme takovou jednu příjemnou zkušenost. Aby jsme nemuseli myslet dopředu na výrobu, a vyndávat vejce z lednice, tak jsme to zkusili obráceně. Dát olej do lednice. Funguje to, olej prostě musí mít stejnou teplotu s vejcem, a v tomto případě i s hořčicí, kterou taky máme v lednici, a je jedno jakou teplotu. Hlavně když jsou stejné. Manželka tvrdí, že je lepší než když se dělá za tepla. Tak ji věřím.
    Mějte se fajn.

    • Napsal jste k majonézové estrádě – což je jen dobře – my to víme- čteme to pečlivě :-)) I sem tedy přitakávám -ano, stejná zkušenost. Z chodby vejce i olej – naše chodba = v běžné domáctnosti dle ročního období špajz, lednička, mrazák :-) a krom toho mrazáku, vždy dělám hned a majolka se vede vždy. Nepovede se jen příčinou vlastního přičinění – dříve vyndám mixér například.

  • SarkaCGY:

    Báječná majonéza, děkuji! Dříve jsem dělala majonézu v mixéru. Ten šel do věčných lihovišť (po 24 letech) a tak jsem si koupila tyčový mixér. S ním je majonéza rychlejší a pevnější než z mixéru.

  • hrubka:

    Mám radost jako malé dítě, právě se mi povedla majonéza podle vašeho receptu:::o)))Asi takhle juchám,jste třída!!Díky a slibuju, že už si žádnou umělou nikdy nekoupím!Hezký večer:o)

    • :-)))) díky, tak to je paráda. Tak přesě pro tohle je tenhle web na světě. Jsem ráda. Jasně, už žádnou koupenou, protože té domácí se stejně nevyrovná a to až do ní přidáte česnek, nebo teď od jara klidně i hrst nějakých bylinek, třeba bazalku až vyroste, nebo čerstvou dobromysl- dá se s tím parádně experimentovat a pokud máte lednici :-), tak i vydrží dlouho a do hotové kysanou smetanu, nebo kefír, nebo jogurt – milujeme nezdravou domácí majonézu :-)))

  • Helena:

    Milá Kláro, dnes se mi podařila podle Vašeho popisu báječná majonéza! Je to bída, že až v 46 letech, ale raděj pozdě než nikdy. Moc díky za skvělý návod, všechno fungovalo, jak je psáno. Hezký večer!

Přidejte komentář na hrubka