Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg
cro
Mé ambiciozní rozhodnutí udělat poprvé v životě croissanty narazilo na fakt, že se croissanty – totiž
francouzský loupák z plundrového těsta dělají asi zásadně z bílé mouky. Nevzdala jsem se, recept si mírně upravila :-) a vznikly loupáky celozrnné, které se nelou pou tolik moc francouzsky, ale jen hezky česky .-)suroviny

 

Suroviny na 30 rohlíků :
1 kg mouky přesáté celozrnné pšeničné, 500g másla, 100g mléka, 180g vody, trochu soli, 50g droždí, dvě vejce a 1 žloutek
Mouku nasypeme na vál nebo do robota, přidáme do důlku droždí a mléko a uděláme kvásek – promícháme mouku s droždím a mlékem  .a necháme vzejít. Jakmile vzejde kvásek, ihned osolíme, přidáme

vejce, vodu a hněteme tolik, aby vzniklo krásné hladké těsto. Těsto položíme na vál, velmi jemně pomoučněný a rozválíme na hezký čtverec. Doprostřed čtverce uděláme také čtverec, ale o poznání menší

testo

než těsta – z  másla. přehneme přes máslo rohy tak, aby těsto s máslem vypadalo jako psaníčko, přehneme ještě podél a velmi jemně rozválíme.

Pak těsto složíme nasebe na třetiny a dáme do chladu. Začínám s přípravou kolem šesté hodiny večerní.

Před usnutím těsto ještě vyndám, položím na vál a rozválím od středu ke krajům. Když mám rozválenou placku po celém vále, přehnu těsto na dvakrát po délce, pak na dvakrát po šířce a úhledný balíček rozválím úplně stejně ještě jednu. Opět vložím do chladu a jdu spát.

testo

Ráno vyndám těsto a pokračuji v naprosto stejné rutině, na vál, rozválet od středu, složit, rozválet a uklidit do hladu. To dělám během dopoledne po hodinových přestávkách ještě 3x. Celkem jsem ho tedy rozválela i s večerními dvěma válení mi 6x x2. tedy 12x.

Těsto je nyní připraveno na poslední rozválení  – 7 a už nakrájení na trojúhelníky, ze kterých roliji rohlíky. Rolovat začínám po delší straně, tak aby špička trojúhelníku končila uprostřed rohlíku.

Rohlíky vyskládám na plech vymazaný másla plech vymazaný máslem , nechám ještě 10 minut odpočinout, potřu rozšlehaným vejcem  a vkládám do 200st. vyhřáté trouby. Je to celkem třicet rohlíků, na poslední plech posypávám rohlíky nastrouhaným balkánským sýrem.

Jsou vynikající. Nejsou to asi tak úplně francouzské croissanty, ale přesto stojí za to !

 

testotesto

testo

testo

 

 

 

 

testo

5 Odpovědi to “Měly to být croissanty, jsou to české loupáky”

  • Pavla:

    Zdravím, zajímalo by mne, zda se dají zamrazit hotové, nachystané na upečení, pak že bych jen vytáhla z mrazáku, na plech a šup do trouby :/ :)

  • Marion:

    Absolutně nejlepší postup i s krásným úvodem s informacemi jak to ti frantíci dělaj je zde http://catalinapece.blogspot.cz/2011/09/vyzva-daring-bakers-croissants-au.html ;-) Dělám je tak už dlouho a vždy jsou luxusní!

  • dddenza:

    Tak mně se croassanty povedly téměř ukázkové, možná bych nepoznala že jsou domácí. a to jsem těsto překládala asi jen 4 krát. Možná je chyba v tom, že jsem pokládala ne do obálky, ale nejdřív přes máslo jen na polovinu a poté natřikrát z krátké strany. Podle mě když se to složí jako obálka, zruší se lístkování. Já se celkem divím, nikdy se mi to nepovedlo, až ted když už jsem si říkala že je to fuk :D Do pulky jsem zabalila sýr se šunkou s kořením a to je teda pecka :-))Tak třeba má rada pomuže :)

  • Tytka:

    At´koukám kam koukám, kolik droždí v těstě má být nevidím, odhaduju kostka? Díky za info at´ je můžu vyzkoušet, potřebuju se zbavit toho strachu z překládání listového těsta:o). Zavzpomínala jsem si u té vaší fotky na jedny úžasné plundrové rohlíky s rozinkami co jsme ráno v pět ujídali hostům na praxi v hotelu:o).

Přidejte komentář