Lívance, litinový lívanečník, skořicový cukr – vůně až ven…. máme rádi lívance, s tvarohem,
bez tvarohu, s marmeládou, bez ní, se skořicovým cukrem – nebo jen tak!
Suroviny na lívance beru většinou od oka, ale dnes jsem disciplinovaně nalistovala v „
Sandtnerce“ a udělala podle přesného rozpisu.
Suroviny: 600g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1l mléka, 2 celá vejce, špetka soli, lžička cukru, 20g droždí, 3 lžíce másla, olej na smažení , cukr se skořicí do misky.
Nejprve je třeba udělat z trochu mouky, cukru, mléka a droždí kvásek, který necháme na teple vykynout. Když je na těstě „čepice“, přimícháme zbytek mouky, mléka, špetku soli, vejce, máslo a zamícháme. Těsto je velmi řídké, ale žádnou paniku – funguje skvěle !
Necháme na teple vše kynout a doporučuji, přesto, že je hodně teplo -nepospíchat !!! a nechat kynout 2-3 hodiny!
Po vykynutí – těsto je zvrchu i zespodu :-) silně bublinkaté, rozpálíme lívanečník a malou sběračkou lijeme těsto do chlívečků. Lívance krásně nabydou a jsou vynikající !
Lívance máčíme v cukru promíchaném se skořicí a tentokráte bez tvarohu a marmelády.
Dělala jsem dnes: Teplé mléko, vejce, ovesné vločky, mouka polohrubá, nebo celozrnná, nebo obě, hrst cukru, kousek droždí, špetku soli. Vše ušlehá robot, za půl hodiny je těsto vykynuté na dvojnásobek, teplé mléko a zašlehaný vzduch kvasnicím svědčí:). Těsto dělám hustější, neb nemám lívanečník:). Navrch dnes domácí broskvová marmeláda, naprosto luxusní:)
Děkuju za recept, včera jsem vyzkoušela a lívance byly vynikající :-)