Ořechy – do letoška jediné cukroví plněné krémem, které děláme, ale letos jsem neodolala a
koupila si malé formičky na košíčky. Tak přibude další krémové….
Ořechy jsou hodně oblíbené a dají se dělat v několika variantách- tmavé se světlým krémem, světlé s tmavým krémem..atd, atd. :-))) U nás doma letos došlo na světlé ořechy s krémem jemně tmavého nádechu :-). Ořechy se pečou ve formičkách, které se po upečení vyklopí a nechají vychladnout a poté se plní krémem, který je také lépe nechat odležet v chladu, protože se s ním pak mnohem lépe pracuje. Pečení ořechů je také vhodné načasovat tak, aby se dělaly spolu s dalším cukrovím, protože většinou není doma takové množství formiček, aby bylo na několik plechů – ořechy se totiž pečou velmi rychle a je dobré v mezičase mezi vyklopením formičky a jejím dalším naplněním, vyplnit troubu jiným cukrovím.
Recepty na ořechy se také liší druhem ořechů, který se použije. U nás doma hrají na ořechy prim lískové oříšky, takže těsto je lískooříškové.
Suroviny, které jsou potřeba na jednu várku ořechů: 250g polohrubé mouky celozrnné pšeničné, 200g másla nebo hera, 100g cukru moučka, 100g lískových oříšků,
Na krémovou náplň: 100g másla, 2 vejce, 80g cukru moučka, 1 lžička kakaa.
Těsto uděláme tím způsobem, že utřeme postupně máslo do pěny a přidáme mouku, cukr moučka a lískové oříšky – namleté, nebo extra jemně sekané. Těsto dáme do chladu odpočinout. Po dostatečné době odpočinku, když je těsto tuhé, připravíme si jak těsto, tak plechy, které nemusí být vymazané, protože se na ně dává těsto ve formičkách a samozřejmě samotné formičky na ořechy.
Formičky není nutné před vložením těsta vymazávat. Ve
zmeme vždy kousek těsta, vložíme do formičky , formičku vyplníme a musíme těsto ve formičce pěkně probrat tak, aby po upečení vzniklo z vnitřní strany důlek, do kterého se dává těsto. Nemusí to být nijak zásadně veliký důlek
:-)). Tím, že se spojí proti sobě důlky dva, rozhodně se povede správný ořech :-))
Formičky dáme péci na plechu a hlídáme, aby se nespálily. Po upečení vyklepneme cukroví a uložíme na mísu, aby vychladlo. Vychladlé ho plníme krémem, který si připravíme tak, že utřeme do pěny máslo. Vedle v rendlíku, nebo míse si nad párou ušleháme dvě celá vejce s cukrem moučka až do zhoustnutí, pak vyndáme mísu z hrnce z vodou a necháme vychladnout. Vychladlé po velmi jemným částech přidáváme do velmi dobře utřeného másla. Nakonec přidáme lžičku kakaa a můžeme dát i malinko rumu. Kdyby se náhodou stalo, že by se krém zdrcnul, spraví se podobně jako majonéza – je třeba utřít trochu nového másla s cukrem a zdrclou hmotu poté do másla po lžičkách přidáváme a zatíráme.
Každý naplněný ořech po okrajích jemně zarovnáme a uložíme do krabice do chladu.