Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

veg
Květák u nás doma jasně vede obalovaný, ale variace  na květák jsou nutné a proto
květákový puding
musí jít obalování a smažení někdy stranou a je třeba vyplnit jídelníček něčím lehčím a trochu stravitelnějším. Slovo puding, když je v koprodukci se zeleninou, zní pro mnoho lidí odstrašujícně, ale není to tak hrozné. Puding z květáku je nejen poměrně jednoduchý na přípravu, ale také celkem chutný, zvláště, když se ta stravitelnost malinko naruší domácí majonézou :-)). Květákovému nákypu to rozhodně sluší například se zelenou petrželkou nebo pažitkou nebo se šalotkou, ovšem to vše je nyní pod hlubokým nánosem sněhu a ještě pár měsíců bude, tak tedy pouze obyčejný květákový puding, dnes nezelený.
Na jeho přípravu je třeba: brambory k uvaření jako příloha, cca 1kg květáku, 4 vejce. sůl, pepř, muškátový oříšek, 180g celozrnné pšeničné mouky. Trochu oleje pod brambory.  Majonéza – recept. Na majonézu je třeba jedno vejce, 250ml oleje, sůl, pepř, lžíci kremžské hořtice a dnes tři lžíce našlehané smetany,  ale lze přidat i stroužek česneku.
Nejdříve ze všeho je třeba udělat puding, protože puding se vaří ve vodní lázni rozhodně déle než brambory, tudíž bude dost času na přípravu brambor. Očistíme tedy květák, rozložíme ho na růžičky a vložíme do osolené vody v hrnci. Květák necháme dojít k varu a vaříme tak dlouho, dokud květák krásně nezměkne. Květákový vývar lze použít na polévku, ale na puding budeme potřebovat pouze samotný uvařený květák. Vyjmeme jej tedy z vody, vložíme do mísy a rozmixujeme. Oddělíme si 4 žloutky od bílků a bílky pečlivě ušleháme do hustého sněhu. Žloutky vložíme do mísy ke květáku, přidáme sůl, pepř, naškrábaný muškátový oříšek, špetku, cca 1/3 čajové lžičky. Nakonec lehce vmícháme
květákový puding
na střídačku mouku a tuhý sníh. Vše lehce zamícháme a vložíme do nádoby, která je vymazaná a vysypaná strouhankou a vejde se  nám do nějkého hrnce. Dáme i s nádobou do hrnce do vroucí vody a přikryjeme alespoň pokličkou. Na puding existují zavírací formy např. tato,  ale mě obyčejná plechová  zrezla :-)). Byla z jakési půdy a hodně stará.  Vařím velmi dlouho, minimálně hodinu a půl. Uvařený puding pak opatrně vyklopím a vložím na porcelánový podnos a i s podnosem ho ještě dávám asi na 20 minut do trouby. Pak už jen stačí rozkrájet na plátky.
Předtím, než dáme formu do vodní lázně, oloupeme si brambory, očistíme a dáme vařit do osolené vody. Uvařené brambory slijeme a ještě jemně opečeme v hrnci, který má dno jemně potřené olejem. Pak dáme na talíř spolu s květákem. Zdobíme majonézou ochucenou našlehanou smetanou – smetanu přidáme do majonézy poté, co se majonéza zcela emulguje a ještě jednou zopakujeme emulgovací proces – i s našlehanou smetanou.
Takový květákový nákyp lze výborně použít i druhý den studený,  například na chléb, spolu s hořticí.

Přidejte komentář