Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pečete rádi? Experimentujete rádi? Já experimentuji velmi ráda, nejraději, když o tom nevím :)). Dělali jsme párky v rohlíku a jeden rohlík mi zůstal v kuchyni na plechu a zapomněla jsem na něj. Byl nadpočetný. Večer jsem ho zahlédla – už ne rohlík, ale takovou poloveku a byla už skoro vyhaslá kamna, ale lépe to zkusit, než aby šel hned slepicím. Šoupli jsme ho tedy do trouby, která nebyla skoro vůbec horká a vytáhli za zhruba tři čtvrtě hodinky – dokonalou bagetu. Výtečný, křupavý rohlík s obrovskými dírami uvnitř. Parádnický.  A to mě nadchlo a nakoplo k tomu, abych to zkusila regulérně, jako, že  prostě budu péct bagety za účelem vzniku baget.

Zadělala jsem včera večer zhruba v šest. Nejprve droždí do trochu mouky a zadělat mlékem. Když  se kvásek nakynul a dělal bubliny, přidala jsem olej, sůl a vodu. Vody tolik, aby těsto bylo stále ještě lepkavé.  Pořádně jsem to zadělala a těsto, ne extra tuhé – opravdu lepkavé, jsem dala do dvou mís a dala mezi okna, to znamená zhruba do 5ti st. C.

Do dvou mís proto, že jsem zkusila těsta dvě. Jedno z hladké mouky. Na to jsem použila 1 kg hladké mouky, 47g droždí, lžíci a půl soli, 3 lžíce oleje, 250 ml mléka  a vodu.

Na druhé bagety, celozrnné, jsem použila pro začátek 500g mouky pšeničné celozrnné,  125 ml mléka, 27g droždí, 3/4 lžíce soli, 2 lžíce oleje a vodu.Vlevo celozrnná, vpravo bílá

Druhý den, tedy dnes dopoledne jsem vyndala těsto zpoza okna a vařečkou ho jemně propracovala. Obě těsta podotýkám zvlášť.  Těsto vypadalo takto.těsto po jemném promíchání vařečkou

Mísy jsem přikryla a nechala do odpoledne přikryté v pokojové teplotě.

Odpoledne, tzn. zhruba kolem třetí hodiny, jsem těsto odkryla a postupně jsem z něj uzmula kusy těsta a na pomoučněné podložce kus oprášila a rukou vytvarovala nudli, kterou jsem ještě v ruce zakroutila a položila na vymazaný plech. Vyšlo mi to na čtyři plechy po dvou nudlích.

nudle na plechu

Plechy jsem na sebe vyskládala cik cak a přikryla plátnem tak, aby zepředu byly otevřené.

plechy na sobě

A pokus pokračoval.:)) Nechala jsem je ležet zhruba další tři hodiny a kolem šesté hodiny dala první plech do totálně rozpálené trouby.   Bagety jsem potřela vodou a stejně tak zapařila rozpálenou troubu nastříkanou vodou. Ihned vložila plech- trouba byla na 280 st. C.  Za asi 15 minut byly bagety pěkně zlaté. Vyndala jsem je a potřela vodou.Během zhruba dalších 15 minut chladnutí venku – stále ležely na plechu, bagety naprosto změkly a byla z nich zvenku veka. Jemná, vláčná veka.  Po rozkrojení sice měly větší bublinky jak veka, ale díky kůrce se to od veky příliš nelišilo.

bagety před vložením do trouby

Stejně jsem udělala i druhý plech, protože jsem dala do trouby plech hned po vyndání prvního a nečekala na první zchladlé.Tyto bagety jsem ale nepotírala vodou a po vyndání také nepotírala. Výsledek byl naprosto stejný.

vlevo měkká, uprostřed pečená na málo a vpravo celorznná na málo

Jinak to ale bylo potom. Otevřela jsem dvířka trouby a nechala jí zchladnout na 150 st. C. Když trouba zchladla, dala jsem do ní další plech, nepotřený a do trouby nedávala vodu. Zavřela  a  nechala po celou dobu péci na maximálně 150 st. C. Pekly se mnohem déle, ale výsledek je výtečný. Byly skoro stejné, jako zmíněný rohlík. Jsou křupavé, nezměknou a uvnitř mají také větší bublinky. Rohlík měl větší, ale ten byl pečen za účelem rohlíku – to bude ono :))  Pekly se spolu jak bílá, tak čistě celozrnná a výsledek celozrnné je víc  než uspokojivý. Křupavá, s většími bublinkami. Na to, že je to z celozrnné mouky naprostá paráda. křupavé

Takže shrnuto, pokud máte čistého času zhruba 30 minut,  špinavého času 24 hodin a dokážete odolat a neosolit troubu naplno, ale dát do ní bagety jen při 125-150 st. C a vydržet nepřitopit, než se bagety dopečou – udělá se krásná bagetka – není kulatá, je trochu napláclá, ale to vychytám .)))

A nakonec dnešní panorama…

17 Odpovědi to “Celozrnná bageta, ale i normální .)”

  • stematanka:

    Omlouvám se za anonym, zapoměla jsem se přihlásit.

  • Anonym:

    Kláro, tak jsem zrobila bagety. Ta z bílé mouky se povedla, ale ta z celozrnné byla strašně cítit po víně nebo tak nějak bych to popsala. Nevím čím to bylo, těsto kynulo v ledničce přes noc a potom jsem ho nechala už venku, ale na sporáku a pekla jsem mezitím něco v troubě a ono zezadu trochu proniká teplo. Je možné, že to bylo tím teplem?

    • Určitě, jak je venku teplo a ještě zdroj- prostě to trochu víc nakvasilo :-)). To nevadí, příště v tomhle teple raději více chladu. :-)

  • Veska:

    Nádherný výhled,od nás za slunečného počasí a v určitém místě a úhlu jsou občas vidět
    zasněžené alpské vrcholky,je taky nádhera,ale tvoje denní výhledy závidím

  • Veska:

    Omylem krásné bagety ,to je super né,vždycky když z něčeho takto neplánovaného vznikne
    něco dobrého a poživatelného to člověka potěší.

  • Máte úžasná panoramata, kam se hrabou Hradčana :-)! (Vidím Sněžku?) Panorama vpravo mi připomíná, když lze za ideálního počasí přes šumavské kopce pozorovat Alpy. Také je to takové krásné vrstvení odstínů modré a bílé.

    • Přesně tak, vidíte Sněžku a panorama Krkonoš. Černá hora vlevo už není vidět. Když je jasno, dá se dalekohledem uvidět štrůdl turistů, jak jde z Výrovky na Bufáč :)

  • Tomu říkám ideální kouzlo nechtěného :-) dala bych si takovou křupavou bagetku hned, ještě teplou, s dobrým máslema posypanou hrubozrnnou solí … Mńam.

  • Tinka:

    Ahoj Klarka,

    chcela by som Ti poslat tip na bagety – pokial ich nechces mat roztecene, treba ich dat do rury vyhriatej tak na 220 stupnov este nie celkom dokysnute, lebo v tom pripade dokysnu az pocas pecenia a este sa podvyhnu. Len sa moze stat, ze sa rozprasknu na boku. A so zmaknutou korkou si nerob starosti – to sa da lahko vyriesit. Uz upecene a mierne alebo celkom vychladnute bagety treba namocit vodou – napriklad pod vodovodom, dat ich opat na plech a vratit do truby zohriatej znova na asi 220 stupnov a nechame to tam ledva desat minut. Striedka nadherne zmakne a korka zostane chrumkava. Tak sa da znovu vyuzit aj tvrdsie, starsie pecivo.

    • Díky Tinko, oni byly byly hezky nadýchané a neroztekly příliš, ale nebyly to ty kulaté pěkné bagetky :)). Zkusím tvůj postup s vrácením do trouby na křupavou kůrku u vysokopečených baget. Děkuji.

  • farfalla:

    nejlepsi obcas vzniknou omylem, ze? mně hodně chutnaly bagety z testa na „chleb bez hneteni“, ty jsem myslim taky jendou na chate delala napul z celozrnne, testo bylo hodne ridke, trochu vic drozdi, hlad byl drive, nez za sest hodin, tak jsme to soupla do kamen a voila!:-) doma v troube se pak zdaleka tolik nepovedly, ale uz si ani nepamatuju pomery surovin a tak…

Přidejte komentář na Madla