Tak je tu zase zima. U nás krásných deset centimetrů a já jsem neskonale vděčná panu domácímu, že mi stejně jako každý rok zabránil ve vysazovací dubnové a raně květnové euforii. Celer a košťáloviny tedy odpočívají v klidu ve skleníku a ve fóliácích a my čekáme na návrat léta :-). Nečekaně jsem musela s jedním dítětem odjet do Prahy a zase jsem se nestačila divit , proč tam bydlí tolik lidí :-)). Kadý návrat do rodiště a míst svého dětství a mládí by měl být nostalgickou vzpomínkou – stále tu nostalgii hledám a ne a ne jí najít :-). Dnes jsme to vzali hned na otočku autobusem zpátky a naštěstí po výstupu zastavil pán ve škodovce a ptal se na jakousi cestu, která vedla naším směrem. Tak jsme mu velmi ochotně nabídli, že mu to přímo ukážeme, a že se ty dva kilometry klidně svezeme s ním. Asi neměl moc na výběr. Od schránky nás čekali ještě další dva v teniskách a mikinách a docela drsnou fujavicí těma deseti centimetrama a stejně bych to už za to možství lidí, reklam, skleněných kanceláří, aut a obchodních center s plným luxusem, nevyměnila. Díky Bohu za kopec. Každý výjezd, který i není nijak příjemný je pak v konci o to příjemnější vděkem za to, že je člověk doma. Doma měli také radost, že jsem odjela, protože potom, co ráno otevřeli oči a zjistili, že venku vládne lednové počasí s plnou fujavicí a navíc nejde proud, natáhli peřiny ještě více k bradě a v klidu si předčítali do doby až dlouho poté, co ostatní uklízejí nádobí z oběda .-) A ve dveřích jsem se pak setkala s tradičním uvítáním-pozor – přijel bachař .-))
Dnešní buchta je zase původní. Chtěla jsem něco s tvarohem, ale bez másla- což se mění, protože jak začala tráva, kráva šla opět na 20 litrů. Ale když jsem pekla tuhle buchtu, ještě měla méně. Těsto není nikterak příliš řídké, dá se s ním dobře pracovat a hnědá část se do těsta dá nandat krásně lžičkou a vytvarovat do požadovaného tvaru. Alespoň přibližně :-)
Na těsto je třeba : 200 g cukru krystal, 200 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 4 vejce, 30g maizeny, lžička jedlé sody Na tvarohovou nádivku : 3 žloutky, 1 kg tvarohu, lžíce kakaa, kůra z jednoho citronu, 100 ml oleje, 30g maizeny,100 ml mléka.Cukr dle chuti.
Nejprve je nutné utřít 4 žloutky s cukrem a pomalu přidávat mouku, maizenu, jedlou sodu a do tuha ušlehané bílky. Piškot se vylije na vymazaný a vysypaný plech. Na plech se natře tvarohová nádivka – rozmixuje se tvaroh se třemi žloutky, maizenou, kůrou z citronu, olejem a trochou mléka. Trochu tvarohu se nechá v míse, ochutí kakaem, zamíchá a udělají se na žlutém těstě tmavé kostky. Vše se dá péci při 190 st. a peče se zhruba tři čtvrtě hodiny. Koláč je dobrý, tvaroh kompaktní a tuhý.
Tak Kláro včera jsem pekla buchtu, z poloviční dávky, jenomže do tvarohu jsem místo půlky oleje a mléka dala dávku celou, tak jsem si pořád říkala , že je to nějaké řídké a mastné…:)))Došlo mi to až dnes ráno, ale co mi ještě vrtalo hlavou, že v té tvarohové nádivce nemáš cukr, já tam teda dala 3 lžičky a bylo to dobré, nijak přeslazené…No kluky moje dílo nijak zvlášť nezaujalo ani nejevili zájem ochutnat,mé drahé polovičce to jelo, ale když jsem mu to chtěla dnes dát s sebou když odjížděl, tak mi řekl , že určitě něco dostane..:))???
Janko, tam má být cukr, moučkový cukr, jen jsem ho prostě nenapsala. Jsem poslední dobou nějak unavená. Včera zase cyklovýlet za vyndaným nervem ze zubu a už začínám pomýšlet na zimu :-)))). Hezká historka s tvým olejem a mým cukrem :-). Moc se omlouvám ještě jednou :-)a hezký večer
tolik pampelišek! no to by byl pampeliškový sirup!! tady nerostou moc.. je tu asi moc horko :-)
Vidím, že zima je všude! Já už taky něco vysadila, tak jsem zvědavá na ty škody, zatím nemám odvahu to jít zkontrolovat! Jinak podobnou buchtu peče mamka, pod názvem „fešák“!
Tak zdravím na kopec, jo jo myslela jsem dnes taky na vás, naši mi poslali nějaké fotky…bez komentáře…
u nás zatím nesněží, ale teplota docela klesá…uvidíme…
Jinak byla jsem minulý týden taky na otočku v Praze, před lety jsem tam asi rok pracovala a teď je příjemné si tam jen tak zajet a mít dobrý pocit, že zase odjedu…No ale já si tam Kláro jela pro mlýnek na mouku, ten z kovodružstva, skoro za poloviční cenu na inzerát, za 8 tis, jsem ho prostě koupit nikdy nechtěla. No a teď ten starší pořád chodí , kdy budem mlít, tak mu říkám, že až nám dojde koupená mouka…už to nebude dlouho trvat, ale ještě musím najít nějaký zdroj obilí, což by taky neměl být problém…??
A buchta vypadá skvěle…tak uvidíme, jaký názor bude mít zbytek rodiny, když ji zkusím…
To by mě zajímalo,kdo dojil krávu,když pan domácí do oběda vyspával.
Fyziková
Heleno!!! nešel proud :-)) Kráva podojená- jel tam na běžkách :)