Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Prošly poslední narozeniny- čtvrtého dítěte a Hugo si musel vybrat, co bude jako hlava rodiny dělat. Při snídani dva dny před na to přišel  “ Pojedem hledat poklad a až ho najdem, pojedeme do „penimarketu“ a tam si koupim tikťaky. A pak pojedem domu. “  Žádná zabijácká voda, žádné cyklovýlety, jen poklad a „penimarket“ :-) Přízemně uklidňující. Poslední dny byly více než hektické. Jeli jsme  na zimní nákup s koňma. Tedy hlavně jsme jeli koupit další zelňák, ale na ten jsme zapomněli. Na náměstí jsme udělali kolečko- toaletní papír, knihovna, kokosový suk a také  nás obestoupili místní přátelé Cikáni a vyprosili si žíně. Máme s nimi vůbec dobrou družbu. Jednou jsme koupili pěkný housle a kukačky bez přední desky. Vzali nás pro kukačky až do kuchyně, pak nám je hodinář vyspravil a od té doby máme svobodné  hodiny, kukačka má permanentní výhled ven. Přední deska na hodiny je na pořadu dne už několik let.

  Další zelí jsme nicméně nakrouhali, jedna z dvanácti víkendových návštěv nám přivezla zelňák  a protože zelí je letos opravdu požehnaně, tak bude receptů se zelím logicky přibývat. Navíc, což je značně uklidňující, je tu s námi Eliška, která ovšem není sama, nýbrž má s sebou krásných sedm štěňat.A protože Jak řekl Hugo, že už ví, co Eliška je, že je to Kláry manželka, tak tedy protože je moje manželka, jsou to vlasně i má štěňata a vhledem k tomu, že otec – lépeřečeno otcové, jsou evidentně neznámí, alimenty platit nebudou, ke svým dětem se neznají, nezbývá než se zapojit do procesu a nabídnout případná dvě zbylá v plén. Jsou fakt hezký!!! Jsou čistotní,  nenároční, roztomilí, navíc malí, hodní a poslušní – evidentně už nyní poslouchají na slovo a jako bonus k těm všem kladům – slyší!!!  Ale jsou už jen dvě, což je jasný, že zdaleka nemůže pokrýt tu právě zažehlou touhu všech, kteří si to přečetli, takže nám nezbyde, než si vybrat z toho zástupu, eliščinýchštěňatchtícího, sami. Pokud by byla zahlcená e-mailová schránka, zkoušejte to dál, protože každý kdo se ozve má šanci, je to totiž na nás :-))

A když Eliška přijela, museli jsme ta štěňata nacpat do kurníku i s Eliškou a bylo nutné jim dát nějakou vaničku, lavor  nebo ohrádku a nakonec – nakonec zvítězil Rachadův kompostér, který mimo svou funkci odchovny štěňat funguje skvěle jako kompostér a na zimu to bude sklepní úložiště řepy, takže pokud někoho z vás naštve Rachad jako kuchař, není vůbec problém se mentálně přesměrovat na jeho ostatní schopnosti a nechat si od něj udělat kompostér:-)). My ho máme proto, že jeho – míněn je Rachad – enthusiasmus a nadšení pro věc mírně zbrzdily pražské zákony, které mu v pražském vnitrobloku kompostér nedovolí mít. Kdyby se Rachad neptal, měl by kompost v Praze, ale protože je slušný a zeptal se, máme ho my :-). No a jistě znáte ten ten vtip o tom, jak se dělá konkurs na nové policajty a první úkol je, prohodit velké geometrické tvary dírami ve zdi. Po prvním kole si hochy rozdělí na ty chytré a na ty silné …. :-)) tak tak  nějak to bylo se mnou a Eliškou, když jsme dostávali kompostér do kurníku.

Dnes tedy klasická zelňačka

nebo ne tak úplně klasická, protože klasická je jemně zasmažená a se sladkou paprikou, ale tato je pro milovníky zelňačky bez papriky nebo odpůrce papriky jako koření. Což my nejsme nikdo, nicméně zelí je hodně a změna  musí být !

Na zelńačku netřeba ničeho zvláštního, olej, cibule, kysané zelí, voda, kmín, pepř a sůl. Smetana – cca 1/4 litru. Vše dle potřeby – cibule cca 2 velké, brambor tolik jako zelí, u nás je to zhruba litr a půl od obojího. 

První úkol je rozpálit hrnec – větší, olej, na olej pak osmahnout cibulku, přidat nakrájené brambory na osminky, osolit, řádně okmínovat a zalít vodou – ne jen aby byly potopené brambory, ale více. Když jsou brambory již naměklé, přidám kysané zelí, dochutím solí podle potřeby a nechám vařit. Když je zelí na chuť již akorát uvařené, přidávám smetanu a jemně promíchám. Je to polévka bez zasmažení, ale není díky smetaně a škrobu z brambor úplně nehustá.

 

12 Odpovědi to “Bílá zelňačka”

  • Eva:

    Nic moc klasika

  • Martina:

    Tahle zelňačka se u nás vaří k obědu na Štědrý den. Jen k tomu ještě vaříme vajíčka, která pak rozkrojená na půl přijdou do talíře.
    Mimochodem zrovna se zelňačka vaří na sporáku :))

  • jo no tak to je hodně dobrá polevka zelí budeme teprve šlapat tak potom zkusíme uvařit

  • jo to muže být hodně dobre

  • SarkaCGY:

    Vypadá to úžasně! U nás musíme na zelňačku ještě 14 dní počkat (jestli tedy zelí zkysá správně). Pak určitě udělám tuhle zelňačku. :-)

  • Alis:

    Zelňačka také patří k mým oblíbeným!! Budu jí muset taky brzy uvařit!!!

  • Olijana:

    … a kompostér od Rachada je taky výborný, docela by se mi taky takový hodil.

  • Olijana:

    Tuhle bílou zelnou polévku milujeme celá rodina. U nás se jmenuje červená polévka “ zelňačka“ a vařím jí z kysaného zelí. Bílé polévce říkáme “ zelnice“, vařím jí z čerstvého zelí. Někdy dávám brambory taky vařit zvlášť, potom ji zahustím trochou mouky, kterou rozkvedlám ve smetaně. A ještě ji okyselím octem. Zítra máme zelnici :)))

    • Olda:

      Takovou bílou zelňačku si taky dělám. Z mléka,hlávkového zelí a zvlášť vařených šťouchaných brambor s osmaženou cibulkou.U babičky se podávala tak že uprostřed stolu byla mísa s brambory a my děti měli každý před s sebou talíř polévky.Na lžíci se vždy nabralo trochu brambor a k tomu polévka.Někdo si brambory nandal přímo do zelňačky. Každý podle své chuti.:)

      • Lucie:

        Dobrý den, sháním recept na tu polévku, jak uvádíte Vy. všude vidím samou z kysaného zelí. Můžete mi pomoct?

  • Jarka O.:

    Zdravím :) Tohle je polívka mého dětství a mládí, vaříme ji bez brambor, brambory děláme na loupačku, každý si dá hromádku soli na stůl, lehce namočí oloupanou bramboru do soli, ukousne a zají polívkou. Jednou jsem ji zkusila tak, jak píšete, abych si urychlila práci, ale nějak to nebylo ono :D

  • Danka:

    Mňam, bílou zelňačku mám úplně nejradši. Tu červenou s paprikou vůbec nedělám. Po přečtení vašeho receptu jsem na ni dostala chuť, už jsem ji dlouho neměla. Musím ji co nejdřív uvařit, už se mi na ni sbíhají sliny, díky za připomenutí :-)

Přidejte komentář na Olijana