Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Pokud máte čtyři děti, učíte je doma, musíte mít doporučení o domácím vzdělávání od ppp – pedagogicko- psychologické -poradny. A  na dnes na osmou hodinu jsme byli objednáni my. Už dlouho. Tedy lépeřečeno, to jsem si myslela až do chvíle, kdy jsme poté, co jsme v 4:50 vstali, v 5:15 vstávají děti, obléknout, vyčůrat, učesat, batoh, ne, jiný batoh, jsou ti ty rukavice? ano jsou, ale nejsou moje :-), došli 3/4 hodiny na vlak, ujeli 3/4  hodiny vlakem, došli 20 minut od vlaku a stanuli v ppp – aby bylo jasno, ppp je přesně 30 km od naší chalupy.Což jsou naše kupecké počty – od momentu probuzení, vyčůrání, obléknutí, nadojení, nakrmení-zvířat, naše snídaně až ve vlaku, až po zdolání oněch 30 km to na práh ppp trvá přesně 3 hodiny 10 minut – kdo by se ještě maloval, že?

V poradně postávalo různě asi sto maturantů, což mi není vůbec jasné, co tam dělali -až pak na zastávce autobusu jsem se to dozvěděla, když se jedna slečna ptala spolužáka, zda mu matka do dotazníku potvrdila, že s ním nejsou výchovné problémy – vypadá to, že rodiče této stovky studentů dotazník hrubě podcenili :-) a milá paní poradkyně se mě zeptala, „co že tam děláme a ke komu jdeme?“ a pak mi mile sdělila – „ale já vás tu nemám, já vás tu mám až zítra ráno!“  —Bože, bože – po kolikáté už? .-)

Tak jsme se vydali pro tenisky, ale neměli – což nechápu absolutně, že v prosinci nemají výběr tenisek :-) a tak tedy živnostenský úřad, zdravotní pojišťovna,do papírnictví, kde jedno z dětí vytáhlo odkudsi z horního regálu obrovskou šaškovskou čepici a já ho zahlédla zrovna ve chvíli, kdy se rozmachovalo s nezaměnitelným úmyslem a naučeným grifem z domova  „hodit“ čepici zpět do horní police, pak  osvč a nakonec autobusem jinou stranou domů, ale to byla tak trochu chyba, protože ten autobus je u rybníka a je tam hospoda. A děti jí viděly! A tak na malinovku a hranolky! A Hugo sedí u stolu a ptá se “ Kláro, to je ubrousek?“ “ A na co je“ „Aby ses mohl utřít“…… „Zadek?“  a potom už jen do kopce a zjišťovat, proč nejde už od večera internet, protože kdyby to nebylo u nás, ale „u nich“, tak už to dávno jede, tak zjišťujete, kde je chyba  a po dlouhém pátrání se to vyjeví – chápete, jak může být propálený kabel od wi-fi od kouřovodu? My ano – bohužel! :-)  A tak zcela vyčerpaná uklidňuji se dalším příjemným vánočním receptem a totiž – k loňským celozrnným perníčkům přidávám mé další oblíbené. Rozdíl – jsou tmavší, jsou náročnější na suroviny, jsou sladší.

Celozrnné perníčky 2 a jak na ně

Je třeba : 100g medu, 250 g másla, 400 g cukru moučka, 1pl oleje, 4 vejce, 1 čj sody, 2-3 polévkové lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, 1 polévková lžíce  mleté instantní kávy, 1 deci mléka, 1 čajová lžička skořice, 1/2 dcl rumu, 1 kg pšeničné celozrnné mouky přesáté. Bílek na potření po upeční. Poleva: 1 bílek, 200 g cukru moučka.

Těsto se velmi řádně uhněte a vzhledem k tomu, že tam není jen jedlá soda, ale také prášek do pečiva, mohou se péci již druhý den. Těsto se tedy uloží na den do chladu, druhý den se vyndá, rozválí na lehce pomoučněném válu a vykrajují se žádané kusy. Ihned se vkládá na vymaštěný plech a peče. Jsou upečené poměrně rychle na 190 °C. Po vyndání vyčkáme cca. 5 minut a perníčky potřeme rozšlehaným bílkem. Kdybychom natírali ihned, často by se nám dělala na perníčcích bílá šmouha.  Perníčky uschováme do krabice a necháme pár dnů vydýchat, než je začneme zdobit polevou.

Polevu je třeba přichystat tak, že se rozšlehá bílek s moučkovým cukrem, který je ovšem alespoň 5x přesátý přes cedník, může být samozřejmě více. Poleva by měla zkapávat z vařečky, nikoli téci.  Když má tuto konzistenci, přikryjeme mokrým plátnem a necháme dvacet minut a teprve potom opět zjišťujeme konzistenci. Doma zdobíme igelitovým pytlíčkem se zipem, který je, jak mi poradila Veska, nahoře zagumičkovaný.  Hotové perníčky pak ukládáme do papírové krabice do chladu.

 

5 Odpovědi to “Perníčky z celozrnné mouky 2.”

  • Tytka:

    Dobrý den,
    koukám, že receptů na perníčky nikdy není dost. Dám k dobru jeden co mám od základní školy, třeba na příští vánoce….. 65dkg mouky( dávám cz. žitnou prosátou 20 dkg cz.pšeň.prosátou a zbytek bílou obyč., ale poměr je na každém dá se dělat i z úplně celozrnné ale i bílé), 25 dkg moučkového cukru, 10dkg tekutého medu, 5 dkg rozpuštěného másla, 4 celá vejce( extra velká bych dala 3), 2 lžičky jedlé sody a 2 lžičky perníkového koření ( dělám vlastní směs: skořice 1 lžička, anýzu půl lžičky, fenyklu půl lžičky, hřebíčku 3ks, nového koření 2ks a badyánu 2 semínka).Těsto se při výrobě lepí, ale když ztuhne a uleží se v lednici už je to bez problémů. Tvary hodně v troubě naskočí, takže lépe udržovat větší rozestupy, ihned po upečení potřít rozšlehaným vejcem s troškou kakaového prášku, zdobit klasickou bílkovou polevou. A když mi vloni nějaké zbyly,bylo z nich super koření do rajské!

  • Veska:

    Teda nechceš mě půjčit pomocníky,nějak by se mi hodily na zdobení a pro zábavu,aspoň by mě to lépe šlo
    od ruky ,já si musím zdobit sama,bohužel .

  • stematanka:

    Taky jsme dnes s dětmi zdobili perníčky. Děláme špaldové a jsou taky moc dobré.

  • danadufkova:

    Máte můj obdiv !!!!!!!! A děkuji za další hezké počtení, opět jsem si uvědomila, jak je vše relativní. A perníčky vypadají nádherně. Já dnes zdobila vánoční výlohu v obchodě a ty fotky ještě umocnily moji vánoční náladu :-)

  • Herma:

    Kláro, ne recepty, ale příběhy vaší rodiny byste měli vydat! :-)

Přidejte komentář