Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnešní den byl pestrý – přírodověda, skladba – vážení, to je paráda taková skladba. Doporučuji každému rodiči zopakovat si předmět, přívlastek rozvitý, příslovečné určení a doplněk, větu hlavní a vedlejší, těším se upřímně, co se mi dnes bude zdát :-)

Také pak přijela návštěva – přijela si pro kohouta a s dovolením vkládám autorský kompliment našemu kohoutovi

“ Už jsme po práci v klidu a teple, ale předchozí hodiny byl docela šrumec, nejvíc kolem osmé, kdy jsme přijeli a vložili dědoj do ruky krabici s kohoutem. Vzal ho tedy a odnesl do chlíva ke slepicím. Slyším: „ten je ale velkej a fešák….ježíš mariá von mě utek!!!!!!!!!!“ a najednou vidím přes dvůr  běží černý stín a za ním ještě větší černý stín – to byl děda a závodil s kohoutem kolem baráku. Tak jsem se nechala strhnout davem běžících a přidala se do těsnýho závěsu. Kohout pořád první. Oběhli jsme 2x barák, stodolu a za vyzývání ostatních během běhu je zvali k príma honičce. Vše ale dopadlo dobře. Děda musel v chladné větrné noci sundat kabát a po důmyslné hohoutově schovávačce se dědovi podařilo kohouta odlovit. Nyní je umístěn v teple chlíva. Všichni jsme se nahrnuli dovnitř a obdivovali krasavce. Vskutku výstavní kus. „

No ale dnes nebyl k večeři kohout, víš Rachade, dnes bylo něco mnohem jednoduššího :-)

Není každé zdravé jídlo nechutné, není každá pohanka nedobrá a tahini není jen humus. Vše má několik úhlů pohledů a dnešní jídlo je velmi rychlé,  dobré a navíc dost vyvážené. Je to jídlo zcela ideální, protože je vegetariánské, veganské, je pro celiatiky i ty, kteří trpí intolerancí laktózy. Je ideálně sacharidové, bílkovinné i tučné, prostě takové akorát. Navíc nejmladší syn se mě dnes ráno po probuzení zcela upřímně zeptal, „jestli jsem taky někdy byla mladá ?“ :-) a tak předcházím jistému  nadcházejícímu, totiž, až se mě zeptá, „zda jsem taky někdy byla hubená?“ a místo výborného jablečného křehkého koláče, na který dám recept hned zítra, si vymýšlím jídlo dnešní. Je to fakt jídlo lehké a oddechové, nicméně dnes vzniklo a ode dneška ho mám ráda ! :-)

Není příliš co radit – stačí si přichystat jasmínovou rýži a stejné množství loupané pohanky. Trochu soli. Na pastu pak : 500 g dýně kabotcha nebo prostě jiné dýně, u mě je to hutnější kabotcha, 85 g pasty tahini – sezamová pasta, trochu soli, stroužek česneku.  Dvě lžíce olivového oleje.Trochu sušené dobromysli.

Do jednoho hrnce vložit stejné množství jasmínové rýže jako loupané pohanky, jemně osolit a přidat 2,5-3x více vody. Nechám uvařit. Mezitím si dám vařit dýni – osolím, přidám utřený česnek a zaliji velmi minimálním množstvím vody. Velmi rychle se uvaří. Zcedím, vyberu dýni do misky, přidám pastu tahini, sůl dle potřeby a olivový olej. Vše rozmixuji ponorným mixérem. Vznikne hustá  omáčka, kterou poliji rýži s pohankou. Prostředek posypávám sušenou dobromyslí. Není třeba dochucovat více.

17 Odpovědi to “Rýže s pohankou, tahini a dýní – vyváženě zdravé”

  • Dobrý den Kláro, chci se zeptat, jestli pohanku pěstujete sami nebo kupujete. Já jsem ji začala pěstovat sama a tak bych ráda uvítala jakékoliv rady…….
    Vlasta z Moravy

    • Milá Vlasto,
      Toto je jediná mně známá úprava pohanky, kterou jsem ochoten pozřít. Takže u nás na kopci nemá zrovna na růžích ustláno, no a i kdyby mněla,asi by se jí ani tak nedařilo. Když už se mám o něco starat musim to milovat.

      • vlasta-110:

        Moc hezky napsáno ……. já se na Vaše stránky dostala až dnes, protože jsem pekla cca 20kg vánočního cukroví pro všechny známé i neznámé a tak čas nezbýval……..
        Pohanková kaše /dá se koupit i v obchodě/ je výborná sladká i slaná verze a já, která jsem před lety vyhodila do popelnice spálenou zapečenou pohanku i s pekáčem/ jsem si ji oblíbila. Tato kaše nemá typické pohankové aroma a nejvíce mě chutná upravená jako krupicová kaše, nebo s vrstvou orestované cibule, česneku a anglické slaniny nebo jiné uzeniny.
        Myslím, že pohanka se dá pěstovat i ve vyšších polohách, na valašku v okolí Frenštátu se valašská pohanka pěstovala už v 17. století a byla jako potravina velmi oblíbená. Možná, že jí časem přijdete „na chuť“ ……..

  • barbuchita:

    Diky moc, Klaro, za super rychly, velice chutny a vyzivny recept. Uvarila jsem to vcera pro me a Floriana a moc nam to obema chutnalo. Akorat jsme nemeli ryzi jasminovou, tak jsme ji nahradili celozrnnou dlouhou, coz ovsem znameno varit ji zvlast od pohanky, jinak by se mi pohanka prevarila. Take jsme nahradili susenou dobromysl cerstvou a super! Ta omacka mi tak chutnala, ze ji priste zkusim udelat hustejsi a vytvorit z ni „dip“ ala humus! :)zdravime

  • alaska:

    Hezky. Delam podobnou omacku. Z cizrny. V podstate vytvarim tekuty hummus. Tim pak zlepsuju chut obycejnych jidel. Pro vetsi vyvazenost pridavam lahudkove drozdi. Trochu vit. B neuskodi. Dnes jsem zkusila vasi verzi s dyni a je mnohem lahodnejsi. Dik za inspiraci.

  • vypadáá to opravdu lahodně.. přijde čas.. kdy najdu v obchodě pohanku :-)

    • Jejda! :-o Kde bydlíte že nemáte v obchodě pohanku?

      • bydlím v jižní Francii – mezi St.Tropez a Aix en Provence..
        ale aspoň můžu teď ráno vyrazit na čerstvý rybí a zeleninový trh :-)

        • No tak to potom ano :-D Tady díky ruským obchodům a zdravým výživám není o pohanku nouze. A na Valašsku pohankový mlýn. I když právě loni byla lehčí pohanková krize.

        • barbuchita:

          @artbook: I tam by meli mit pohanku. Muj manzel je z Bretane a tam se hojne pouziva, obzvlaste na slane palacinky. Rikaji tomu bud sarrasin nebo ble noir. :)

          • Teda já nechci vypadat jako rejpal, ale ze St.Tropez do Bretaně je to jako jako kdybych vyrazil z domova do Cannes. A ujišťuju vás že pro trochu pohanky šel bych světa kraj, ale přes tisíc kiláků to už je moc. Francie je potvůrka velká, pravda?

            • barbuchita:

              :) ale ja jsem nikoho hnat pres 1000 kilaku nechtela, jenom jsem chtela rict, ze se ve Francii sezene. :)

              • :-) Já to tak nemyslel. Jen mě překvapila ta dálka. A nejsem si moc jistý (ve Francii jsem nikdy nebyl) ale třeba v Itálii není úplně samozřejmé že když mají něco třeba na Sicílii tak to úplně běžně dostanete i v Boloni. Tak jen tak jsem to myslel. U nás v Kladně se třeba nedal sehnat chlebový kvas který v Jilemnici prodávali úplně běžně. A to je docela kousek.

                • tak budu zkoušet hledat dále. Občas se mi stane.. že něco najdu, i když už jsem to vzdala – třeba s mákem.. Nechala jsem si poslat z cz. a teď najednou jsem jej našla – v obchodě něco jako Obi, malinká krabička máku na zdobení – moc se tu nepoužívá.. třeba to tak bude i s pohankou, že někde vyplave. Ale je to opravdu tak, že mám zkušenost s reginálním zboží.. Co se prodává tu.. není všude. Ale už jsem si pomalu zvykla.. a už bude konec :-)

                  • Že o tom mluvíte! Vzpomínám jak byli právě Francouzi unešení z máku a zuřivě ho skupovali protože u nich prý je nedostupný.

                    • A u nás tři francouzské wwooferky na nás při nudlích s mákem koukali jak na rodinu narkomanů .-)

  • Takhle to mám rád :-) Krásný!

Přidejte komentář na artbook