Když hlásí orkán nad Anglií, noční vichřici u nás, ale nejen hlásí, nýbrž i celou noc bouchá nad hlavou a za hlavou vše co jde, šustí fólie, padají stromy a tak, tak nejlepší je vědomí, že otevřený zub je zavřen, kanálky vyčištěny a vichřici si mohu v klidu užít – ovšem – nesmí se ulomit korunka na dvojce. Zubař se opět stal mou diářovou náplní a já tedy musela do toho úžasného počasí. Samozřejmě na stopa, ale bohužel mě museli vzít až pražáci, protože všichni ostatní se asi báli nebo co. Ve městě se mi povedla jedna velfare fotka, jak si jezdí pipky na výlet a pak stopem opět domů. Tentokrát jsme se málem vybourali, pán naproti to do nás „málem“ naboural, ale smyk nakonec bravurně vybral. A to se mě nedávno někdo ptal, proč necestujeme, že bychom zažili hodně dobrodružství. Není nad to, chodit občas k zubaři.
A večer, večer dorazila Eliška na lázeňský víkend a pravila, že tyhle košíčky jsou už z Francie její nejoblíbenější.
No a tak tedy košíčky
K přípravě 17 košíků je potřeba na těsto 140g moučkového cukru, lžíce moučkového cukru s vanilkou, 280 g másla, 420 g přesáté celozrnné pšeničné mouky, jedno vejce a jeden žloutek. Na krém pak 60g maizeny, 1litr mléka, lžíce cukru s namletou vanilkou, 4 lžíce cukru krystal, 2 žloutky. Na ozdobu želatina – buď půl sáčku agaru, lžíce cukru a šťáva z broskvového kompotu nebo želatina od Dr. Oetkera, lžíce cukru a šťáva z broskví. Jedna a půl broskvového kompotu.
Nejprve je důležité udělat těsto, vše smíchat a zpracovat hezké linecké, vložit do formiček na košíčky a dát péci. Těsto se velmi hezky vyklopí.A nastává etapa krému – krém dělám stejně jako puding – v troše mléka se rozmíchá maizena a vanilkový cukr a tato směs se nalije do zbytku horkého mléka s cukrem a rozkvedlanými žloutky a vaří do zhoustnutí.
Nakrájí se broskve, naplní se s nimi košíčky, zalijí se krémem a nakonec přijde želatina.
Pro tyto zákusky jsme porušila své přesvědčení a koupila želatinu Dr. Oetkera, abych jí bez předsudků vyzkoušela proti agaru. Jsou to jediné dvě, které jsem sehnala na neživočišné bázi. Tak tedy můj test želatiny:
Agar
Agar je malý pytlík za 13 Kč, který vystačí na 1 litr tekutiny. Obsah je pouze prášek z mořských řas. Agar se připravuje tak, že se vysype do vody smíchané se šťávou, ochutí trochou cukru a přivede k varu. Sejme z ohně a nechá se chladnout – když není již horký, polévá se s ním moučník a během chladnutí agar zcela ztuhne. Jeho chuť je zcela taková, jaký použijeme tekutý materiál.Lze samozřejmě obarvit domácí malinovou šťávou pro červenou barvu.
Želatina bez živočišných vstupů Dr. Oetker
malý pytlík za 10-11 Kč, který vystačí na 250 ml. Obsah prášku se liší podle barvy. Bílá želatina obsahuje cukr, karagenan, karubin a hydrogenvinan draselný. Červená navíc karmín a beta-karoten. No, karmín – který je pravděpodobně asi živočišného původu mě přesvědčil, že fakt raděj agar a na košíčcích je tedy agar.
Investovala jsem do Dr. Oetkera 20 Kč, abych se přesvědčila, že agar je 4x levnější, nemá živočišné vstupy, nemá žádná barviva a výborně se s ním pracuje.Popsaný návod na výrobu želé je navíc v obou případech zcela identický.
Ahoj Kláro. Máš skvělé stránky a Tvé recepty mi mnohokrát usnadní práci a vše vyjde perfektně a rodině chutná (konečně). Chci se zeptatg na Vesku, často se o ní zmiňuješ. Má také své stránky a návody?
Přeji hodně sil a radostí.
Zdravím Anežko, díky moc! VEska – bohužel nemá, je to poctivá ženská a moc ráda se jí nechávám inspirovat a i tady u agaru napsala komentář, píše naštěstí často a jsem ráda, protože má co dát. Má tady u perníčků vyfocené perníky, jinak absolutně nechápu, kde bere energii na vše. Ona určitě odpoví sama a upřímně – vescin blog s jejími recepty a fotkami bych přivítala !
Anežko,děkuji moc za důvěru … jenže já nemám čím bych jaksi případný blok zaplnila(vaření,pečení občas něco vyrobit,občas se něčemu zasmát to je asi všechno ,ale takových je na netu hodně)Já jsem normální ženská co bydlí v menší vesnici,chodí denně do práce,má děti,manžela,psa a kočku a pro nás fakt malinké hospodářství …není to dlouho co je Klára nazvala na přilepšenou a s tím taky souhlasím,není to pro nás nutnost je to jakoby bonus navíc s tím,že jsme soběstačni v hodně věcech,ale obešli bychom se bez nich kdyby k domu došlo v což věřím,že se ještě dlouhou dobu nestane … takže,možná někdy až dojde u mě k přesvědčení že by bylo záhodno se podělit s někým třeba o recept na babiččinu vánočku (což se nikdy nestane páč je pro nedostižná a mě dodnes mrzí,že jsem ji od babičky nevyškemrala,nebo spíš já byla lína se ji naučit)tak to prostě udělám … takže možná někdy AHOJ na mých stránkách,zatím se budeme kochat „Na kopci“ kam teda chodím strašně ráda …
zaujalo me, ze pouzivas karegenan – vubec jsem to neznal, tak jsem to hodil do google a vyhodilo mi to toto:
nevim nakolik je to pravda, ale radeji to tady davam…
http://www.zdravapotravina.cz/diskuse-nazory/ecka/e-407-karagenan
no právě… já si o něm přečetla také až když jsem ho koupila, a také ho proto mám tolik:.) a od té doby používám jen agar. Chybami se člověk učí. A tak ho raděj nabízím RAchadovi :-))))
ty jsi prostě poklad! Díky moc :-)
:-))
jeeej, to vypadá dobře (když vynechám ty cestující pipky, chudery)! Asi nutně potřebujeme formičky na košíčky :-))). Agar je skvělý, báječně tuhne, za žádnou jinou želatinu ani želé bych ho nevyměnila…
odkud máš agar jestli to není tajný? Já ho viděl jen v CL ale tam jsou ty trable s tím jak velkou objjednávku poslat či neposlat… Jo a jestli bys ještě nezkusila zašátrat v paměti jak malej ten pytlík agaru byl (poměr vody a agaru v nějakých jednotkách) jedna košer paní se mě na to nedávno ptala a já neměl tucha. Já si to prostě většinou vyzkouším… Hele, mě taky berou zuby, ale teď nemám prachy a odvahu. Myslím že tentokrát už se bude trhat :-(
Agar se dá koupit ve zdravých výživách nebo i v lékarně a ve větším balení než má Klára …
teda aspoň na Moravě jo …
Díky moc, ale potřebuju „ve velkém“ :-)
Také se dá sehnat v Sunfoodu, v prášku, ale i jako vločky. Také skvělé.
@rachad:
já opíši co je napsáno v návodu na agaru :
na 300ml vody dávkujeme 1 kávovou lžičku agaru,5-10 lžiček cukru (možno přidat štávu z citronu či ovoce pak dosladíme dle chuti).Smícháme,necháme 10 minut botnat,15 minut vaříme.Podáváme po ztuhnutí.
Pro zeleninové aspiky dáváme místo cukru 1/2 lžičky soli.
Tohle je návod přímo z krabičky agaru od fa. Waldemar Grešík,NATURA
a já ho dělám takto stejně jako Klára – běžný agar tak akorát hustý 10g agaru na 1l tekutiny /vody,sirupu nebo štávy z kompotu/zamíchám do tekutiny a přivedu k varu a nechám vychladit – pak ještě vlažný použiji na cokoliv ..
pokud potřebuji hodně hustý třeba na zalití kiwi přidám agar .
Anonymní není je od Vesky …
a tady je trochu upravený návod ze stránek výrobce
http://www.gresik.cz/nase-vyrobky/ostatni-vyrobky/agar.html
Takže – ještě jednou díky! :-D Agar je z výše uvedených důvodů jediný zdroj košer želírovacího přípravku (i když Turci u rahat lokum to řeší svarem maizeny dohusta třeba). Problém byl, že co zdroj agaru, to jiný poměr a paní si svůj ovocný cake lehce opancéřovala :-)Ale poměr 10g/1l je super k zapamatování. Mám rád když to mám jednoduchý… :-D
Tak Michale, už máš odpovědi, tak doplním, ten pytlíček je 10g, našla jsem toto – 1kg za 1400 Kč http://www.toppotraviny.cz/zelirovaci-pripravky/agar-agar-pulver-1-kg pro mě je lepší brát tady v zelenině po těchto malých pytlících, protože je to stejně drahý a rovnou navážený na litr. Ale volala jsem do ŘEZPOF odkud mám karagenan, to je taky želé, ale na slaný, vzala jsem si tři pytlíky, protože jsem netušila, že to nelze dát na sladký, má to fakt trochu příchuť a je to na tlačenky, salámy, vaječný tlačenky atd. Paní mi řekla, že mi zavolá, za kolik mi to seženou, tak to hned napíšu. JInak pokud bys to užil, ráda ti ten pytel karagenanu pošlu. Já sama ho tolik nevyužiju. :-)
jinak toto je výrobce těch malých pytlíčků http://www.naturaljihlava.cz/49-katalog-morske-rasy
Kláro, dám vědět. Zatím se situace nevyvíjí úplně podle plánu.
Mimochodem, Kláro, máš ten agar dvakrát levnější než naše zdravá výživa nejližší:) A Oetkera máme myslím levnějšího zase my:)
Ale teď jsem s tím dělala švestkovou polevu na cheesecake a tuhnul úplně skvěle, ani ne příliš rychle, ani ne tak pomalu, aby mi ho úplně rozmblemcal, jako se mi někdy u některých želatin stává, takže dík za nakopnutí.
Linecké košíky klasika a vděčné a vždycky jiné s čímkoliv … v létě s různým čerstvým ovocem a v zimě s vanilkovým krémem … želetina jedině agar … mě vždycky želatina vytekla protože byla řídká a s agarem nemám problém a to ani u kiwi ,které pouští vodu a želatinu rozpouští a nacucne ji do sebe …
Koukám,že zase žubažíte … to je jasné vždycky v zimě a na jaře se zuby začnou ozývat když to člověk nejmiň potřebuje … ta fotka s pipinama je super