Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Nastal zcela normální, obyčejný životní rytmus. Například návštěva zubaře. Celou cestu k autobusu i v něm jsme přemlouvala Huga, jak je to prima, sednout si na křeslo a nechat si zkontrolovat zuby, Jentl, chtíc mi pomoci, většinou v momentě, kdy už byl Hugo skoro rozhodnutý, prohlásila „podívej na mě, mě vythl tři!!!, víš jak to bolelo? a ani jsem nepípla!“ Hugo na lízátko, které jsem mu za výkon slíbila – že ho dostane od zubaře -v tom okamžiku rezignoval. Pak uvažoval a uvažoval a když už jsme byli v čekárně, zeptal se, zda půjdeme nakoupit. Po souhlasu se mu rozzářil obličej a pronesl, že si ho tedy raděj koupí!

Pak přišla na řadu má radost, protože v zubařské čekárně přibyly na stůl tři časopisy “ golf style“ a já zajásala, že se konečně podívám, jak je to s tím přiblížením tohoto bílého sportu běžným lidem, jak jsme si o tom onehdy s panem zubařem povídali. Jako na potvoru jsem časopis otevřela na stránce “ zjišťovali jsme za vás, jak je výhodné koupit si vlastní letadlo“.:-)

A pak pošta, kde čekal nůž od Rachada, což je teda báječný dárek a  železářství, kde to miluju a kdy jsem si užila nevšední radost z nakupování – tentokrát totiž formiček na briošky a formiček na malou pizzu a obyčejného struhadla za 37 Kč. Výšlap domů a těšení se na nové briošky!

Dnešní polévka je extra výtěžná:-), proto už bez druhého jídla, samotná polévka vydá za obé. Jsou na ní potřeba dva pórky, dvě cibule, 150 g másla, 100g droždí, 2 vejce, celozennou pšeničnou mouku dle potřeby,  černucha setá – asi polévková lžíce, sůl, nové koření, pepř,100 ml smetany.

Nejprve ze všeho je důležité rozehřát asi 50g másla a vložit na něj oloupanou a nakrájenou cibuli na kostičky a přidat na proužky nakrájené asi 2/3 pórku. Vše nejprve prudšeji a posléze za občasného míchání na mírném ohni vybarvit. Cibule i pórek chytnou barvu, nikoli však černou samozřejmě :-). Přichází na řadu sůl, nové koření, pepř a voda – zhruba 2,5 litru a nechávám drahnou chvíli cibuli i pórek vařit. Pak polévku rozmixuji ponorným mixérem.

Mezitím si rozpustím zbylé máslo, přidám droždí a když se droždí rozpustí, osolím, přidám černuchu setou a tolik mouky, aby nebylo těsto husté, ale ani tekuté. Chvíli míchám na kamnech a pak sundám a zapracuji dvě vejce. Lžičkou vkládám do vařící polévky nepravidelné knedlíčky – spíše větší. Po knedlíčcích vsypu do polévky zbytek pórku nakrájeného na kolečka. Nakonec vmíchám smetanu.  Je potřba ochutnat, dochutit, dosolit, případně více smetany, podle vlastní chuti.

Polévka je hodně tmavá, hutná a jednoznačně zasytí :-)

9 Odpovědi to “Výživná pórková polévka”

  • ruze:

    Pridávám se k chvále ostatních – krom žitné mouky dodržen přesný recept a vynikající :-)

  • Zuza:

    Děkuji za super recept, polívka zmizela během chvilky, do knedlíčků jsem použila žitnou mouku, protože jiná nebyla a byly špica :-)

  • Konečně jsem se dostala k vyzkoušení receptu. Tak jsem tu a musím znovu chválit a poděkovat. :-)

  • Janina:

    Děkuji za recept. Polévku jsem už dělala a je vynikající :-))

  • petromilla:

    Zapomnela jsem se přihlásit..

  • Anonym:

    Dnes jsem tuhle dobrotu vařila k obědu, páč drožďové knedlíčky my máme tuze rádi (dokonce je máme i ve štědrovečerní polévce :). Neměla tedy takovou tmavou barvu jako ta vaše, asi to bude tou černuchou nebo co, ale za to jsem jí oživila najemno strouhanou kořenovou zeleninou. Rodina polívku zdlábla s velkou pochvalou, a to pórek moc nemusí..resp.já ho naprosto nefér zatajila ;).

  • mellorn:

    copak udelat tu polivku tak hezky hnedou? to prvotni zasmazeni cibule a porku? Ja delam porkovou jeste s mrkvi a s krutonkama,ono u nas se drozdi nesetkava s oblibou.A ta cernucha je nejak zasadni? ja vim,ze je to dobry na srst psa:-)

  • Tahle polévka se mi líbí!
    Udělat z minima surovin za chvilku superjídlo je můj ideál… ;-)
    Možná to malinko souvisí s tím, že držím dietu, ale živě si představuju, jak to všechno k sobě dobře ladí a chutná. :-)

Přidejte komentář na mellorn