Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnes přišla do schránky zásilka koření – taková menší, 15 kg – kmín, paprika a hlavně zelený pepř a tentokrát za krásného počasí a pošťačky vyndaly z auta nejen tu strašně obrovskou bednu, na kterou jsem tentokrát měla připravené boby uvázané za pasem, ale přidaly mi ještě pět kilo naší bezva americké tetičky – shodou okolností – koření. Bednu, kterou jsme nečekali.  Prostě kořenící den.  V České bedně se překvapení nekonalo, veliké pytle, báječná paprika – doma to po hodině vonělo velmi, po nasypání zeleného pepře do třílitrovky jsme museli větrat :-).

V druhém balíčku ale hned jeden milý dárek, který fakt máme hodně rádi a nemůžeme ho u nás jednoduše sehnat a pak koření, které jsem v této formě ještě neměla a tak ho předhazuji i vám – hádanka prostá – co je na prvním obrázku a kde se to dá sehnat v Čechách a následuje obrázek druhý – jaké koření je na druhé fotce a jak jí používáte? A nakonec jedna mimohádanková – Lída má zvláštní oblibu v koření „sumac“ a kam s ním? Mám už skoro litr :-)).

 

30 Odpovědi to “Pondělní večerní hádanka”

  • zkuprz:

    hm, a ja dnes zase poradne nebyl
    rano na zachode

  • irresistible:

    Kardamom dávám do indických jídel plus krásně ovoní kaštanový krém – jedla jsem v jedné restauraci a když seženu i dobře vypadající kaštany, tak i dělám. Ten tip na kaši nezní taky špatně.
    Koření od Samuela jsem neznala, ale jen u nich jsem sehnala potravinářskou levanduli na vánočních trzích. Asi to bude i k sehnání někde na netu, ale nepídila jsem se, občas jsem prostě zkusila krámky s kořením. U Sindibáda mi pán tvrdil, že levandule je přece jen do parfémů:-D
    Jinak Váš blog je příjemné čtení. Objevila jsem relativně nedávno a chodím pososat inspiraci na bezmasá jídla. Výživná pórková polévka je můj favorit:-)

  • Lucilda:

    Skvele, konecne vim, ze sago = tapioka.
    Skutecne nejkvalitnejsi obchod s korenim a zajimave info o puvodu a pouziti naleznete zde : http://koreni.cz/. Zasilaji postou a kamenny obchod maji v Plzni „Koreni od Antonina“, nelze kolem nej projit a nezajit dovnitr. Voni celou ulici. Maji v podstate vsechno jednodruhove koreni a i dobre smesi (vyhodou je, ze na internetovych strankach uvadeji slozeni, kolik % soli obsahuji atd.) Hezky den

    • MOc zdravím, díky za příspěvek. Nechci vás vůbec neoprávněně napadnout, ale trochu mi připadá, jako by váš komentář byl přímou reklamou a byla jste přímo od Antonína :-). Já bych následující nepsala, ale po vašem komentáři mi to nedá. Ráda bych vyvážila totiž to skutečně nejkvalitnější koření Já jsem předevčírem vzala koření od Samuela.http://www.koreni-samuel.cz/ Ráda mu udělám reklamu, protože jsou hrozně milí. Moje zkušenost je taková: na jaře jsem brala od Mělníka od Benkoru – bezvadný koření, výborná komunikace. Návštěva mi přinesla dárek od Antonína, bezvadný koření a když jsem s nimi teď mluvila po tel. výborná komunikace. Samule – bezvadný koření, vynikající komunikace. A proč tedy od něj – protože beru vždy dost koření, potřebuji hodně kmínu na chléb a zeleného pepře do sýra a problém je to, že u Antonína mi řekli, že mají typizované pytlíky koření, max. gastropytlík a cenu za větší odběr mi neudělají. Zelený pepř, kterého beru kilo a půl mě vyjde u SAmuela o 11OO,- Kč na tom kile a půl méně -což je obrovský rozdíl. Kmín je pak o 3OO korun levnější na kile. Brala jsem za 2700,- 15kg a jen tyto dvě a půl kila bych měla dražší o 14OO Korun, tudíž pro mě jasná volba. Benkor je také o něco dražší. Nicméně stále také o dost levnější než Antonín.
      Co se týká popisu, vidím ho na obou stránkách velmi hezky provedené a vzhledem k tomu, že SAmuel má většinu směsí přímo bez soli – také napsáno přesné složení, tam nevidím výhodu. Koření je ve všech třech obchodech výborné. Pro mě tedy zatím volba jasná.:-)

      null

      • Lucilda:

        Dobry den, mate pravdu, mozna jsem nemela napsat „skutecne nejlepsi“, ale „skutecne vyborne“. Nejsem zamestnancem Koreni od Antonina, ale pochazim z Plzne a mam s jejich korenim jen nejlepsi zkusenosti. Kazdopadne jsem nikdy nekupovala koreni v takovem mnozstvi jako vy, a proto jsem nemusela resit ty markantni cenove rozdily. Porovnavala jsem kvalitu s jednodruhovym korenim dostupnym v obchodech a to je Antonin vitez.
        Vam kazdopadne diky za krasne stranky, jsou pro me pokazde osvezujicim ctenim a zasobarnou napadu. Hodne sil do jarni sezony.

        • Díky moc za reakci. Mě to přijde úplně logický, pokud bydlíte v Plzni, že kupujete koření u plzeňské firmy, když je navíc dobrá. Určitě. Já jsem tam jenom limitovaná cenou, hodně si snažím vypěstovat sama, kmín jsem nesehnala ozimý, měla jsem jen dvouletku a to je pro mě utopie :-), pepř taky nevypěstuju, chilli papriky jsem si vypěstovala, pak namlela a pak jsme nemohli čtyři hodiny domů :-). Ale nedám na ně dopustit. Založila jsem už na jaře ve fóru vlákno koření a tam se každý vyjdřuje ke svému oblíbenému prodejci. Už jich je naštěstí pro nás spotebitele více, a pro ty, kteří berou ve větším množství,se snažím napsat svoje zkušenosti. Hezký večer a díky za kompliment.

  • mellorn:

    tapioku jsem nepznala,byt ji znam z anglie,varila jsem z ni detem kasi,je to dobre. Kardamon znam a poznala jsem,ale znam ho jen jako spetku v kave,uvarene v dzezve,ta je s nim vyborna. Jinak taky nevim,co s nim….

  • vlasta1234:

    Dobrý večer,ságo jsem jedla v horkém loňském létě udělané jako velmi osvěžující ovocný dort,kardamon přidávám čerstvě rozhmožděný do indických jídel a sumac používám místo citrónu na čerstvé zeleninové saláty.A nový litinový plát na pečení a je to úžasné pečení :-)).

    • Vlasto, díky za tipy! Právě se plát rozehřívá v troubě na tři bochníky, jeden celozrnný, celožitný s tymiánem a rozmarýnem – jestli máte stejnou radost jako já, tak jsme tu dvě juchalky :-)))

      • vlasta1234:

        Mám velkou radost,sice jsem už dlouho tušila,že to chce něco žhavého hned pod plech,co bude simulovat pec,ale tak nějak jsem to odsouvala a vida!Bagetky byly vynikající a chleba je na řadě pozítří spolu s pizzou a několika vdolky s domácím tvarohem.Moc Vám děkuji a ať se Vám všem na kopci brzy dostane jara.

  • Jitka:

    Kardomom doporučuji zkusit do krupičné kaše, pokud ji máte rádi. Stačí ty vnitřky tobolek rozdrtit v hmoždíři a chvíli v kaši povařit. Je to vážně lahůdka. Jinak se dá kousat pro osvěžení dechu a mě osobně vždy výborně pomohl, když mě bolelo břicho.

    • Milá Jitko, všem díky moc za tipy, ale tento váš je přesně to, co jsem potřebovala, aby mi někdo doporučil, že kardamom je nejlšpší na krupicovou kaši!!! :-))))) díky díky- zítra bude kaše s kardamomem ‚

  • barbuchita:

    Tak to prvni jsem nepoznala, ale mam doma tapiokovou mouku, kterou mi znama dala, kdyz zavirala kram se zdravou vyzivou. Nejak mi tam lezi a nevim, co s ni pocit. Kardamon jsem poznala a jedla ho nedavno na setkani vegetarianu, ale nemohu si vybavit, v kterem z tech vsech jidel to bylo, ale asi spis sladsi… O koreni sumac jsem nikdy neslysela, ale kdyz jsem si ho zadala do oblibeneho vyhledavace receptu Foodgawker, tak se mi zobrazilo 54 receptu, hned prvni je se zelenyma fazolkama, kterych jste meli loni hojnou urodu, tak se tam mrknete, treba se vam tam bude neco libit: http://foodgawker.com/?s=sumac Zdravim :)

  • hanaka:

    Tapioku vůbec neznám, takže plus pro mě, že jsem se opět dozvěděla něco nového.
    Sumac – vynikající koření opravdu na všechno, hlavně když dělám zeleninku na různé způsoby, výborné je to v kombinaci s mrkví, je totiž takové mírně nakyslé, takže dá šmrnc všude tam, kde je nasládlo :-)
    A ještě kardamon – opravdu výborné je udělat si kávu v tradiční džezvě a přidat nadrcená semínka kardamonu, to je fakt mňamka :-)

  • Klara:

    Sago – tapioka. Kupuju ho ve zdravých výživách v Německu a v Rakousku. V Praze jsem ho viděla třeba v obchodě U modrého slona na Francouzské kousek nad nám. Míru. Já z něj dělám hlavně pudink, mám ráda jeho strukturu, říkám mu perlový pudink. základní poměr je 1000 ml mléka, 100g sága, 100 g cukru, trochu soli, kus vanilkového lusku. Smícháte, vaříte – podstatně déle, než pudink klasický. nejdříve je mnohem tekutější než pudink z maizeny, ale jak chladne, ztuhne. Nejlepší je podle mě až druhý den. Ty kuličky pořád nasávají tekutinu, takže druhý den je struktura výraznější.
    V Sandtnerové je, myslím, recept na posilující polévku ze sága.

    • Klára, přesně tak, právě pro tapiokový puding jí milujeme, je to fakt bezvadná věc, známe jen z USA, nikde jinde jsme zatím nejedli a i doma jen tu americkou, ale odkazů je spousta, dá se koupit mnohem jednoduššeji než marmite:-) a tak je to v podstatě jak zjišťuji celkem dostupné zboží :-).

  • A ještě tedy sumach- sumac. Díky moc, začnu ho dávat všude :-). Pry ty, kdo neví, tak jestli někdo poradí, tak určitě RAchad http://www.souk.cz/ nebo http://www.facebook.com/pages/Rozinky-a-mandle/118036351598349 stopro poradí, kde koupit

  • Jasně, kardamom je jasný, já většinou získala mletý, tentokrát je to na hmoždíř, který nemám, tak na třecí misku :-). A první fotka je opravdu tapioka. A plusové body pro Lucianku, že nebosahuje železo, abych nezapomněla :-)))
    Díky všem za tipy a budu jednoznačně ráda i nadále za další – jak za ten, kde ještě se dá u nás tapioka sehnat a dále oblíbené recepty s kardamomem.

  • olmag:

    To první je nejspíše tapioca, prodávají v indických obchodech, u nás v Brně Hare Krišna, druhé kardamon, kupuji tamtéž.
    A k sumachu – v Brně a v okolí v loňském roce nesehnatelný, tak možná by se našel zájemce o koupi- a nejjednodušší recept je čerstvě nakrájená sladká cibule posypaná sumachem jako salát.

  • Dobrý večer, mně to přijde jako amarantové či podobné pukance :). Hmm, kardamom, ne tedy můj šálek kávy. Sumac se hodí i do izraelské a obdobné kuchyně, ale třeba i k ochucení sýrů do směsi koření. Kde jste ho sehnali? O trochu bych stála :). Mějte se!

  • zuzkao:

    tapioka?

    Jinak sumach se dává jako hořkokyselá chuť do indických jídel, ne? A tuším že i do severoafrických receptů.
    Ha – google mi dává za pravdu http://en.wikipedia.org/wiki/Za%27atar – univerzální sypadlo na cokoliv, výrazně zdravější než maggi a vegeta ;-)

  • ufa:

    to nahore vypada jako jahly,ale ty tady jsou vsude…;-) a ma to nejspis byt koreni…to druhe je jasne kardamom, je suprovy do caje cerneho na ovoneni, a pak do hrusek ci jablek varenych spolu s hrebickem. Sumys vubec neznam,ani nevim jak vypada…:-) tak budu cekat co s nim vymyslite…;-) jo,ted koukam,ze je to sumac,ne sumys….:-D

  • jisté je, že v jedničce není železo :) za to jsou taky plus body?

  • dvojka je kardamom :) do štrůdlu, občas, do vánočního cukroví, často :) jednička, těžko říct, takhle z hlavy…

  • Není to druhé kardamom? Do kafíčka?

Přidejte komentář na hanaka