Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

U nás je to vždy dost fofr. Někoho něco napadne a pak to lítá. Tedy, když napadne něco pana domácího, rád by, aby to lítalo mnohem pomaleji, ale nemá moc šanci. Když už to vysloví, většinou už akce nabere rychlé grády. Snad už si zvyknul ?! :-) Chybí nám k naší naprosté spokojenosti jeden kůň, abychom mohli vyjet všichni a Ester, protože se nebojí, postupně cestovala z poníka výš, až skončila na Slávě – slezské noričce a málem by jí i zůstala nadále, tato klidná a pomalá kobyla, kterou vyfasovala, protože si nijak nestěžovala a poslušně jezdila s panem domácím, beze slova odporu. A tak se jí pan domácí rozhodl pořídit vlastního koně. Někdy v budoucnu. Na jaře. Až sleze sníh.  Jenomže nekupte to, když se namane, a když neslavíte Vánoce skrz dárky a ty se nabízejí tak nějak samy, kdy je dát a kdy ne. Když roztočíte ruletu. Buď to vzhledem k minulosti bude problém nebo to bude životní vztah.

Našel krásnýho Arábka, který měl jedinou vadu – že bydlel v Krnově. Což je tedy hodně daleko.  A tak vzal milý pan domácí Ester a včera ráno vyrazili na Moravu, vstali v pět, chytli vlak, pak dalších pět spojů, včetně Leo Expressu z Pardubic do Olomouce, kde se jim moc nelíbilo, protože tam bylo moc luxusně :), jednou se také spletli a jeli místo do Pardubic do Chocně -lépeřečeno, na nádraží se spletli a dali na vlak špatnou ceduli, tak si to dali kousek zpátky i trolejbusem spolu s mladou studentkou, co díky tomu, že se nenechala přesvědčit osazenstvem vlaku, aby jela ještě na další zastávku, že to bude jistější a vzala za vděk názorem pana domácího a vystoupila s nimi hned, chytli trolejbus, kilák pěšky tak stihli ještě své vlaky.  

Vyzkoušeli tři a půl letého Araba  a s naprostou spokojeností si ho odvedli do auta a nechali se i s koněm odvézt domů. Jeli zpátky přes Polsko, což je mnohem kratší – také s jedinou vadou na kráse, Ester totiž nemá pas. Pan domácí však pravil, že to nevadí, že si to při nejhorším dají přes Varšavu a podívají se hlouběji do Polska, až je zastaví a deportují je na konzulát.

Nezastavili  a večer dorazili domů a Ester si přivezla snad nejpřítulnějšího koně, jakého jsme kdy koupili. Má za sebou pravděpodobně ne úplně ideální první tři roky života v Polsku, kde se narodil. Je velmi hubený, musí trochu nabrat a je velmi, ale velmi žravý.  Je ohromně kontaktní a zatím to tedy vypadá na jeden dlouhý vztah princezny s šimlem. Princ zatím nechybí :) A pan domácí ještě prodal do prázdného přepravníku 30 malých balíků sena, protože na Moravě u Bruntálu se prý neurodilo a vše se krmí jen granulemi.

A ted už k dnešní nafouklé krémové bramborové kaši

Pokud chcete podávat k jídlu bramborovou kaši a nechcete, aby to byla jen obyčejná kaše, toto je přesně ten recept, který z něčeho obyčejného udělá nejen chuťově, ale i vzhledově něco víc.

Na kaši je třeba 700 g brambor, trochu teplého mléka a máslo na vykrémování kaše. Dále pak na samotný krém je třeba 200 ml smetany, 50 ml mléka, 2 vejce, 70g másla,  5 lžic  mouky celozrnné pšeničné přesáté, trochu soli, pepře, provensálského koření, trochu třeného česneku  a trochu oleje.

Nejprve oloupeme brambory, vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Uvaříme doměkka a slijeme. Přidáme máslo a teplé mléko a vymícháme či vymixujeme hladkou kaši. Mezitím si smícháme v míse smetanu, vejce, mouku, sůl, pepř, lze i čerstvé zelené bylinky, provensálské koření, česnek a vše utřeme do hezké pěny.

Připravíme si mističky na souffle nebo jakékoli jiné mističky a na dno dáme trochu oleje. Mističky si dáme na plech a vložíme s olejem do trouby rychle rozehřát.

Jakmile jsou rozehřáté, vyndáme z trouby,  naplníme vždy do nádobky krém, pak přijde na řadu kaše a navrch opět trochu krému. 

Plech s naplněnými nádobkami dáme do trouby péci a to tak dlouho, dokud nebude nádoba krásně zlatavá. Pak plech vyndáme, necháme chvilku nachladnout, objedeme vnitřní stranu ostrým nožem a opatrně vyklepneme.

Nafouklou kaši lze dělat i s větším množstvím mouky – až jeden hrnek mouky, pro ty, kteří chtějí mít kaši více kompaktní a jistotu, že půjde krásně vyklopit, lze odebrat máslo a nechat pouze se smetanou pro ty kteří nechtějí tak tučné jídlo a lze i zcela bez mouky, ale ppak je třeba delšího pečení a velmi opatrného vyndání až po delším vychladnutí – to pro celiatiky.

Zde s cuketou obalenou a smaženou v hrašce.

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

8 Odpovědi to “Nafouklá kaše”

  • Pipi:

    To je krásné, že koník skončil v takovém koňském ráji!

    No a ty bochánky z kaše vypadají božsky, hned bych si dala. Kaši v různé podobě to já ráda. Díky za inspiraci.

  • Veska:

    Nádherný koník ,určitě je to láska na první pohled a Ester je evidentně spokojená a šimlíček určitě ještě víc
    protože jde do dobrých ruk k vám “ Na Kopec“ … přeji mu krásný život s vámi …

  • caso:

    Dobry den, to je dobre, preju hodne zdaru pri praci s deprivantem. Je uz obsednuty, nebo nebudete muset napravovat chyby nekoho jineho? Takto z fotky tezko rict, ale postoj nevypada spatne, a nasvali pri spravnem pohybu a praci. Pri trvalem pristupu ven by mu melo chutnat a vubec to vypada, ze si polepsil. Akorat aby Ester moc nevyrostla a nebo aby ji nevadilo, ze bude nohama soupat o zem. Je to skladba stada podle meho gusta – orici, Sara (doufam,ze si pamatuju jeji jmeno spravne) a ponikovo jmeno nevim a ted jeste mlady musulmam. Jsem zvedavy na pokroky.

    • caso:

      boha jeho mi vypadlo „n“ u noriku a navic jsem opomenul Lesyho …

    • Zdravim. Vždy jsem ohromně rád, když někdo napíše jiný příspěvek, než že chleba nemá dostatečně chlebovitý, sýr dostatečně sýrovitý a tvaroh dostatečně tvarohovitý.).
      Embador – tak se jmenuje – popořádku – má modrý průkaz a linii až někam do sedmnáctýho století, ovšem nemusel být čipován a pálen, tudíž jen popis, mírně huculoidní hlavu takže je otázka zda modrý průkaz a Embador patří k sobě :-). Naštěstí je nám to úplně fuk. Za ty dva dny, co je u nás je zajímavý ho pozorovat. Je vidět, že si prožil svoje, ale podle mě na lidi kupodivu moc nezahořknul. To, že osvalí, v to doufáme. Jinak teď by to vypadalo spíš na okusování kostí :-))) No zatím to není lehce krmitelný kůň. Tenhle jeden zakrslík má spotřebu těch našich dvou beganů, ale až se dosyta zají, snad se to zastaví. Má seno ad libitum a to si evidentně užívá.
      A obsednutí. Je obsednutý a zajížděli ho tři měsíce, podle mě se s ním skoro vůbec nepracovalo ze země. Zaježděnej je hezky, ale my si ho přejezdíme :). Zlozvyky jen stájový, chodí dokola, když je nervozní. Takže já to vidim, žádná práce a spousta zábavy :-).

  • hanaka:

    Nádhera, gratuluju ke krásnému přírůstku!

  • Teda! Gratuluju k úžasnýmu přírůstku! Přeju princezně parádní, dlouhý, hodně osobní vztah s šimlem.

  • Petr:

    Krůtí brko! Sákryš to vypadá náramně povedeně………, ostatně jako všechno ;o)
    Snad budu také šikovný. Díky za inspiraci.

Přidejte komentář na Petr