Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Slíbila jsem tři zpracování přebytečné cibule. Dvě už byla – cibulová marmeláda a cibule v oleji.  Dnes se k ní tedy dostanu. Nejprve však chvíli o tom, jak je zvláštní, jak nějaké téma přijde k člověku samo. Nějak se samo nabídne. Někdy svou intenzitou, někdy četností, s jakou na ně člověk naráží. Tento týden je to téma „veganství“.  Nejprve hezký soukromý mail, který obsahoval konkrétní dotazy, pak jeden časopis, potažmo i webová stránka, vypsal takový menší rozchodník stránek, zabývajících se pěstováním – permakulturou. Do rozchodníku se dostala i naše stránka a jako jeji minirecenze stálo mimochodem “ Autoři jsou evidentně vegani a tato stránka má být jejich virtuální farmou kdesi na kopci.“

No, není to tak. Nebudu to rozvádět, netuším totiž, co se skrývá pod autorovým slovem „evidentně“, nicméně není to pravda. Pravda je, že se neustále pokoušíme o jakousi dobrovolnou skromnost, pokud už tam má být nějaký ismus. Je pravda, že nejíme maso a to poměrně hodně dlouho. U toho všechna dogmata končí. No a ke druhé části – pod námi se objevuje další hospodářství, které má v minirecenzi popis “ Skuteční zemědělci ze Severních Čech“. Z toho se dá usuzovat, že naše stránka je fikcí, u níž je jediné reálné to uvařené jídlo. Možná je to tak :-), je prima, když se realita trochu rozprostře pod roušku pochyb. Nicméně abych nikoho nenechala na pochybách – vyprosila jsem si u pana domácího novou ocasku. To je ruční pilka, pro neznalé věci. Tím nechci napsat, že jsem věci znalá, pouze s tou pilkou k nelibosti pana domácího moc ráda pracuju a on může častěji chodit kolem a pronášet své: „A kdo to bude uklízet?“ Rozuměj, to co vyrobím. A právě minulý týden mi jí koupil a já se v euforii vrhla na kvočny.

Pan domácí je názoru, že kvočna se má nechat sedět tam, kde si sedne. Že nám jednou vyseděla vejce na křiži trámů na střeše, tak nebudem blbnout. Jenže já se nechala malinko ovlivnit řádnými chovateli a kvočnám vyrobila budníky. Ze starých úlů. Pan domácí chodil kolem a tentokrát pronášel „Můj nejlepší úl!“. No a to mi bylo málo, tak jsme se s dětma vrhla na takový jednoduchý rám ze stlučených prken, uprostřed s králičím pletivem, aby pod kurníkem byly ty dva budníky zpředu hezky nedostupné. Obě milé kvočny mi po přemístění odcházely, já nadávala, až mi za tři dny odešly definitivně, na své vybrané místo. Já se namíchla, dala jim tam vajíčka, budníky nechala prázdné, ať se tam s Pánem Bohem nastěhují včely a odendala pletivový rám. Pan domácí se smál.

Dnes jsem přišla domů a Hugo mě vítal se slovy „Ty tvoje vrata jsou faaaakt moc dobrý!!!“ Zpozorněla jsem. A on pokračoval. „Dneska zabily slepici!“ No, spadly no. Tož takový já jsem vegan. Pro někoho jednoznačný, ve své podstatě neuvědomělý. :)

A sušená cibule?

A k té cibuli, k té není co dodat. Prostě se oloupe, omyje, osuší, nakrájí a dá sušit nad kamna. Je to velmi praktická pomůcka pro rychlou kuchyni :)

13 Odpovědi to “Cibule do zásoby potřetí”

  • Skaredec:

    Dobry den na kopec a po dlouhe dobe opet zpet u pocitace … veci se obcas komplikuji tak nejak samy,ale pokud se da najit reseni ,neni nic ztraceno … k tema cibule … vyborne … soused je cibular … (40 ha) no a 20 kg cibule tak nejak sama nezvladnu … cibulovou marmeladu uz jsem delala taky neco zamrazila,pouzila a dal … no a ted uz vim … dekuji a hezky den.

  • Mirabelka:

    Taky suším cibuli, ovšem v sušičce. Dělám ji do světle karamelova, je pak výborná.
    Psala jsem vám mail s jedním odkazem, možná vás to bude zajímat.

  • hanaka:

    Výborný! :-))

  • Víte, Kláro, ten web je dvousečná věc. Na jednu stranu tisíceré díky za informace od vás, v podstatě váš web (a tím i vaši rodinu) navštěvuji nejčastěji ze všech ostatních. Na druhou stranu vám web poskytuje i zpětnou vazbu a jak vidno, záleží vám na tom, co o vás kde který jouda napíše. Vykašlete se na to, odkaz vedoucí k vám je bezva, určitě přivede další návštěvníky, kteří se z vašeho způsobu života budou těšit :)

    • :-) díky, možná jsme se ale úplně nepochopili. Já to napsala asi tak, že to takto vyznívá, nicméně důvod pro to to napsat byl ten, že člověk nemá odstup a spousta věcí ho překvapí. Nejde o to, že by ho to mrzelo, s webovou stránkou se s tím samo musí počítat, ale spíš jde o zpětnou vazbu, jak to vnímají jiní, protože člověka prostě nenapadne často, že některé věci mohou být vnímány jinak. Třeba jako smyšlenka. Proto ta zmínka. Hlavu si z toho bratru neděláme :), tedy alespoň vědomě :-)). Díky a hezký den

      • Ono je mi dost nepochopitelné, jak na tu virtualitu vašeho kopce vůbec přišel.

        • caso:

          To by mne taky dost zajimalo. Mne osobne to zavani intelektualni lenosti, soudim i z prehledu tech ostatnich stranek, kde se prilis overenych praktickych informaci (az na par vyjimek) nenajde. Ale mozna jsem prilis prisny, a autor proste nema vubec zadne prakticke zkusenosti a neni schopen kriticky stranky hodnotit.

          • Také bych to viděla na lenost a zkratkovitost myšlení autora odkazu. (Vidím nahoře v menu nahoře „O virtuálním kopci“ – tak to je celé nějak virtuální, ne? Vidím veganský recept, tak to musí přeci psát zavilí vegani. )
            No, moc mě ta zmínka pobavila. :-)

        • Renica:

          Asi nahoře v liště ..Vegerecepty, Zahrada, Fórum, O virt.kopci… no zkrátka opravdu nějaký lenošný chytrák,který se ani neobtěžoval stránky „prolistovat“…to ten rozchodník musí vypadat :-) !

  • caso:

    Chachacha, prisaham ze jsem to vedel! Byl jsem si jisty, ze ten treti recept bude susena cibula. Zadna telepatie, ale cista logika.
    Prosel jsem si zmineny rozcestnik a potvrzuje se (bohuzel) moje dlouhodobe presvedceni, ze permakultura / prirodni zahrady apod. se staly u nas jakymsi umelym terminem, pouzivanym salonnimi zemedelci, ktere jsou proste v mode, ale s realnou produkci ci dokonce sobestacnosti maji velmi malo spolecneho. Ja osobne vidim na Vasich strankach dost „nevirtualnich“ prvku, ktere se zhoduji s mymi praktickymi zkusenostmi, ale myslim, ze tohle neni vubec dulezite.
    A jeste k tem ruznym pristupum k chovu, konkretne slepic, ale muze to byt cokoliv. Nevim presne, jake jste meli rozmery na uly ale pokud to bylo jako Langstroth nebo podobne, tak to je podle me zkusenosti pro slepice moc velke a nelibi se jim tam. Byly uplne oddelene od ostatnich slepic? Pokud byly zavrene, jak mohly odchazet? Experimentoval jsem nekolikrat s tim, ze jsem cast odchovu ponechal na zviratech, a cast jsem „reguloval“, a zjistil jsem, ze to neni jednoznacne. Treba u ovci to bylo celkem v pohode, ale u drubeze byly ztraty prilis velike. U nas je mnozstvi predatoru, kteri si na kuratkach/ kacatkach / housatkach smlsnou jako nic, a jedine co fungovalo, byl oploceny rybnik, s hnizdicim ostrovem pro kachny, ale na pozemku okolo rybnika byli psi, kteri se o predatory dost postarali, takze vlastne taky nic.
    Vase forma veganstvi mne neprekvapuje, vegani jsou po staleti znami jako obzvlaste krvelacne bestie, a byli velmi zadani jakozto zoldaci ci clenove elitnich gard, idealni kandidat byl vegan cernoch, narozeny ve Skandinavii, se silnou homesexualni orientaci. Myslim, ze k tomu nemate daleko a tesim se na fotografie, kde cela rodina krepcite na hromadach mrtvol, za zuriveho ohryzavani nejruznejsich kostalovin :)

    • :-))) tak to jsem přesně potřebovala! Díky. Tak u nás je to tak, aby nedošlo k mýlce, ty úly jsou i uvnitř pro snášku, protože je v plánu udělat pěkné kukaně.Jedna tam už je, ale zatím jedna a pan domácí jezdí někam do Úpice pro hadice a já mu běhám nesmyslně naproti a pak musej slepice snášet do úlu :-). Jen má ten úl vpředu hezká prkýnka do čtverce – ocaskou řezaná :-), aby měli útulněji a hezčí vchod. Tak a princip. Slepice zasedne, já jí zavřu, i s úlem jí vyhodim ven do oplocené ohrádky, nyní tedy pod kurník oplocené s mrtvou slepicí, přiklopenou vrátky a nechám dva dny zavřenou s vodou a zrním uvnitř. Pak už jí otevřu, ať se holka proběhne. _Vloni i letos s první, která už povila – vyklubala tři kousky, se to zadařilo. Další dvě kvočny vystrčí hlavu, rozkoukají se a šup, mažou nahoru do kurníku, kam jsem mezitím přemístila další úl. SEdnou si tam a sedí.. A dole chladnou vejce. Tož jsou to potvory, který mě vůbec neposlouchaj. A ta původní, ta je v drátěný ohrádce a já s panem domácím stojíme před ohrádkou, kdykoli se tam sejdeme a hádáme se, zda jí normálně pustit, nebo jí nechat, než kuřata povyrostou. Tak jí poslušně pustím a v tom momentě jsou tu čtyři kocouři, kteří tu letos poprvé zůstali a vrhají se na kuřata, kvočna je zahání, já s Ester hystericky tancujeme kolem a zaháníme kvočnu zpět. Je to celé nesmysl, protože když to kuře proleze pletivem, což prolézá už nyní, kočka ho díky absenci kvočny, která je uvnitř, sežere mnohem rychleji. Podle mého pozorování je to otázka roku. Letos je špatný rok na kvočny :). A bohužel Caso, včera bylo každojarní očkování všeho možnýho, a ibry a tak taky přišlo na UZ a je tam pravděpodobně vstřebaný plod, takže Sláva a Gotlas si ještě užijí na stará kolena :).

      • caso:

        A proc ty tvrdohlave kvocny nenechate sedet v kurniku, nemate tam dost hnizd? Nevim, jestli si to predstavuju spravne, ale ja bych je nechal v kurniku a po vylihnuti bych je s kuratky oddelil nejakou pruhlednou prepazkou od ostatnich. A k tem uz vylihnutym, kdyz ma jen 3, tak je treba pred kocoury uchrani, ale moc sanci bych jim vsem nedaval, tech predatoru je vic. Co psi, nemuzete je s kuratky seznamit a nechat je hlidat?
        Vstrebany plod, hmm, a ja jsem uz spekuloval co byste treba chteli vymenit za hribe, kdyz maji takove povahy. Ale my stejne asi nemame nic co byste nemeli taky, ledaze byste meli zajem o ryby, ano uz to vidim, vegansky serial na tema kapr / amur / lin 100x jinak :)

        • Golda:

          Díky,přesně tohle jsem dnes v tom depresivním počasí potřebovala. Už dlouho jsem se tak dobře nepobavila. Tak moc přeju na kopec sluníčko a poslušné kvočny.

Přidejte komentář na caso