Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Když se lidé scházejí, padají různá témata. Někdo se baví o důležitých věcech, někdo o důležitých méně. My měli návštěvu a padlo velmi důležité téma, to nejdůležitější – a totiž, jak moc je pro muže důležité, když žena odpovídá pozitivně na drobné dotyky a fyzický kontakt. Především například, jak je nepřípustné, aby muž, toužící políbit ženu zrovna, když myje nádobí, byl odmítnut tak prostou větou, jako „Myju nádobí!“ Co vzniklo z této diskuze není vůbec důležité. Důležité je, co k tématu napsala Petra. „Mně by přišlo sexy, kdyby ke mě přišel chlap, odstrčil mě od nádobí a umyl by to – to bych ho při tom nejen líbala, ale klidně i objímala!“.  Jak to máte vy?

A taky dnes přišel milý mail s matematickými výtvory dětí ze školy. Velmi vtipné obrázky a to mě trochu připomnělo naše učení angličtiny.

http://funnyexam.com/

Jezdí sem Esteřina kamarádka Apolenka, která bydlí nedaleko, vyzná se ve vaření, to je v devítičlenné rodině nezbytné, vyzná se v koních, umí pomáhat doma a tak se nabízí, že projít úspěšně angličtinou je lepší společně s někým stejně nastaveným, s někým, jako je naše Ester.  Pro mě to jsou chvíle skutečně příjemné. Snažím se jim angičtinu udělat pestrou a proto jsem si vymyslela rozhovor.  Jedna brala odvrácená jakotelefon, u kterého jsem stála já, jako John. John se představil a pravil, že je „tall, very strong, brave and clever“ a že se právě nachází na „Airport Václav Havel in Prague“ a chce pěkně pronto, aby mu poslali auto pro Elišku. Eliška seděla s námi u snídaně a těšila se velmi demostrativně na Johna. Holky si to poslechly dvakrát a jejich úkol byl Elišce interpetovat rozhovor, samozřejmě poté, co mi odpověděly na vše, na co jsem se ptala ohledně Elišky. Chvíli přemýšlely, chvíli se smály, pak se nadechly a postupně Elišce vysvětlily, že  na ní čeká John, který je vysoký,odvážný,  chytrý a silný. A že tenhle John jí vzkazuje, že právě potřebuje importovat Václava Havla! :-). Angličtina je občas mírně flustrující, ukazujíc mi neschpnost mě, jako kantora. :)

Dnes jedna výborná variace na černou buchtu, Tato buchta je specifická svou přípravou – její zvláštností je odlití trochy těsta a nalití tohoto uschování až po upečení buchty. To je největším bonusem buchty, protože je mnohem vláčnější než by byla ze stejných surovin a pouze pečená.

Suroviny, které jsou třeba: 250 g oleje, 1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 3 lžíce kakaa, 100 g čokolády na vaření. Prášek do pečiva, 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky a 4 vejce a trochu rumu.

Důležitý je, jak již bylo řečeno – správný postup. Nejprve spolu ušleháme cukr, olej, vodu, kakao a strouhanou čokoládu najemno. Šleháme řádně. Jakmile máme ušleháno, odlijeme z této hmoty 1 hrnek a uschováme. Do původní hmoty pak přidáme vejce a znovu společně ušleháme. Přidáme mouku a prášek do pečiva a trochu rumu. Těsto nalijeme na plech s vysokým okrajem – na vymazaný a vysypaný plech, nebo vyložený papírem a upečeme při 180°C asi 35 minut. Hlídáme.

Ihned po upečení rozetřeme silikonovou stěrkou po buchtě odložený hrnek, který těsně před použitím pečlivě rozmícháme. Můžeme vyzkoušet a použít i další variantu a to, že ke konci pečení pekáč povytáhneme, nalijeme a rozetřeme odložený hrnek a necháme ještě 5 minut zapéci. Obě varianty jsou různé. Buchta je velmi hezká podávaná se šlehačkou.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

 

 

 

 

 

6 Odpovědi to “Variace na černou buchtu – s čokoládou”

  • Sarka:

    Vyborna buchta.Manzel po upeceni a ochutnani rekl,ze je to jeho nejoblibenejsi:-). Na me by mela byt mene cukru a trochu jsme mela problem,ze jak se upekla,ta se mi uprostred trochu vice zvedla a jak jsme nalila hrnek z dalsi vrstvou, natekla hodne do stran.

  • Jirka*:

    Omlouvám se za mírně vybočený komentář z tématu, ale ty matematické ukázky mi okamžitě připomněly můj oblíbený zásek ze stejného prostředí:

    http://www.komik.cz/dir_obrazky/n/nemas_kalkulacku_napis_jeziskovi.jpg

    Navíc v tomto období opět aktuální :-)

  • hanaka:

    Hm, tak já myslím, že Petry odpověď je zcela dokonalá a nelze se s ní nijak než ztotožnit :-) A buchta vypadá skvěle, vyzkouším, jen co holky slepičí přestanou stávkovat – máme 1 vejce obden. Příští rok musíme pořídit nějaké mladé, aby to bylo namíchané a nepřepeřovaly všechny zároveň.

  • Veronika:

    Zdravíme na kopec! Hned jsem dnes ráno upekla tuto buchtu ve druhé variantě, kdy se ještě všechno dopeče 5 minut v troubě a výsledek byl famózní. Použila jsem kvalitní 90% čokoládu a trochu méně cukru a buchta má luxusní malinko nahořklou chuť, připomíná nám sachrův dort, jen ještě zkusit s pařížskou šlehačkou. Kláro, moc díky za recept, vždycky mám velkou chuť zkoušet to, co se peče u Vás! :)

  • Lamm:

    jé, můj oblíbený turecký koláč. V mém originále z Turecka jsou teda místo čokolády jen 3 lžíce kakaa a žádný rum, ale na chuti to asi nic nemění. Miluju tuhle turecké recepty – omezené suroviny, velmi rychlá příprava, žádné odvažování a přesto z toho vyjde vždy delikatesa.

  • Helča:

    Já chci taky importovat Václava Havla! I bych přestala bych mít nádobí a políbila ho :)).

Přidejte komentář