Na kopci nám začalo jaro. Když jsme začínali s touto stránkou, ani náhodou jsme si nemysleli, že tuto větu budeme psát vícekrát, než jednou. Ale tak se to nějak seběhlo, že stránka pokračuje a jara se stále opakují. Letos je to vskutku jaro báječné. Sice suché a obáváme se malinko, že bude následovat poměrně suchý rok, ale jinak poslední půlrok byl více než milostivý. To možná v květnu ani pan domácí nebude prodávat chalupu a nebude chtít někam na jih.
Dnes se mnou Hugo pracoval neúnavně ve skleníku, sázel a při tom mluvil, plnil kelímky hlínou a při tom mluvil, odnášel kopřivy a přitom mluvil a pak si sedl na bobek, dlouze vzdychl a prohlásil – „Ty se taaaaaaak mááááš!!!“ Já říkám “ Jak to Hugo?“ – “ No, protože máš takovýho pomocníka!“. Zcela vyčerpána nikoli prací, ale jeho maxipřednáškou, musela jsem se hluboce zamyslet, koho tím myslí :). Pak doma Hugo několikrát neopoměl nadhodit „Ježííši, já jsem tak strašně šikovnej!“. Děti jsou zrcadlo prý. Také sami sebe chválíte? My evidentně ano. Zvířata nemluví a někde to slyšet musel. :)
Včera jsme měli takovou rychlou večeři. Tato kombinace surovin je celkem nezvyklá, ale rozhodně není špatná. Navíc je vše uvařeno v cuku-letu. Důležitým článkem je vejce, na které jsem však použila sýrovou formu ve tvaru srdce, ale každý si jistě poradí, jak použít jako formu něco jiného,například vánoční formičky na linecké košíčky :)
Kaše s hrachem, čočkou a jak na vejce
Na tuto rychlou a jednoduchou večeři je třeba mít brambory, mléko a máslo na bramborovou kaši, zelený mražený hrášek, suchou čočku,ocet, olivový olej, balsamikový ocet, pro každého strávníka jedno vejce. Zelený tymián, sůl, olej, malinko červené papriky sladké a balkánský sýr.
Nejprve je třeba oloupat, omýt a rozkrájet brambory. Dát je vařit do osolené vody. Uvařené brambory slijeme, přilijeme ohřáté mléko, trochu másla a vyhněteme hladkou bramborovou kaši.
Zároveň s bramborami dáme vařit trochu suché čočky. Ke konci varu čočku osolíme, přidáme trochu octa dle chuti, trochu balsamikového octa a jakmile se vyvyří voda, prokapeme čočku olivovým olejem.
Mezi tím si na oleji orestujeme zelený hrášek, který osolíme a přidáme do něj před koncem restování čerstvý tymián z květináče.
Poslední, co nám chybí jsou vařená vejce. Necháme si vařit vodu,osolíme jí a vložíme do ní formičky. U nás to jsou malinké formičky ve tvaru srdce na sýry. Do každé formičky vyklepneme vejce a necháme řádně uvařit. Vyjmeme a jemně poprášíme sladkou paprikou.
Vše na talíři nakonec posypeme kostičkami balkánského sýra.
Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.
Moc jsme si pochutnali. Jen hrasek jsem nahradila zelenymi fazolkami. Nikdo neveril,ze tahle kombinace bude dobra, ale kupodivu vsichni se precpali.:-)
Když už se tady objevily ty děkovací komentáře, tak taky jeden přidám – už jsem podle Vás vyzkoušela hodně dobrot v kuchyni a zatím vždycky k veliké potěše našich strávníků. Jsem ráda i za další inspiraci k nekonzumnímu životu. Krásné jaro a ať se Vám dobře žije, běhá, vaří, peče, roste a píše.
kdyz deti zrcadli,
chteji slyset boha.
deti asi nejvic,
ale zrcadli i kytky i lidi
mezi sebou.
tak bacha na usta,
mohlo by se stat,
ze by z nich bylo,
co slyset.
Je moc a moc dobře, že stránka pokračuje. Doufám, že ještě dlouho pokračovat bude. Pro mně je to takový malý zázrak a balzám na duši v dnešní připraštěné době :o) Recept úžasný, hned bych si dala!
Rozhodně souhlaím a děkuju, že se s námi dělíte o vaše zážitky, zkušenosti a prostě, že vás to ještě baví. Velice mě to inspiruje a povznáší. Tisíceré díky
Při čtení první věty jsem si vzpomněla na Broučky….a bylo jaro….