Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Když je říjen, je jasné, že dýně je na denním pořádku. S tím se nedá nic dělat. Je jí hodně, dá se připravit na spoustu způsobů, dá se použít spoustu druhů dýní, patizonů, tykví vůbec. Dnešní jídlo je obyčejná kabotcha, neboli zelené hokaido, která má tvrdou kůru a světlejší dužninu. Kromě poloviny jedné velké dýně Kabotcha, potřebujeme ještě dvě cibule, 200 g celeru, 100 g petržele, 4 papriky, nejlépe různě barevné, 4 větší rajčata, sůl, pepř a olej. Na brambory jsou pak třeba brambory, olej, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř, palice česneku, čerstvá saturejka, dobromysl, máta peprnná, tymián a rozmarýn.

Jako první připravíme opečené brambory, výborné brambory podle inspirace Jamieho Olivera . Brambory nejprve oloupeme, omyjeme, nakrájíme a vložíme do hrnce s osolenou vodou vařit. Během vaření brambor oloupeme a nakrájíme cibuli na plátky, vložíme ji na rozpálený olej, přidáme na jemné nudličky nakrájený celer a petržel, na kostičky nakrájenou dýni, osolíme, opepříme a za stálého míchání necháme dýni změknout. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriku, ochutnáme a případně dosolíme či dopepříme.

Kabotcha dá směsi moučnější konzistenci, aniž by byla rozvařená. Takto připravené jídlo pak chutná jako restované po jemném zaprášení moukou. Mouku ovšem nepoužíváme, to simuluje právě Kabotcha. Nakonec pridáme do směsi nakrájená rajčata a chvíli mícháme.

Uvařené brambory slijeme a nasypeme je do nádoby s rozpáleným slunečnicovým olejem. Lépe je použít dvě nádoby, aby se brambory nepřekrývaly. Osolíme a dáme na 200 °C péci do trouby na cca půl hodiny. Hlídáme. Jakmile zrůžoví, vyndáme je, sesypeme opět do jedné nádoby, přidáme pepř a pokladme směsí, kterou jsme si umíchali v míse. Tato směs sestává z čerstvých bylin, promíchaných s olivovým olejem, trochou balsamika, nakrájenými česnekovými stroužky a trochou soli.

Jakmile máme brambory pokladené bylinami promíchanými s olejem, octem a česnekem, vrátím je ještě na 15-20 minut do trouby. Nešetříme olivovým olejem, ani bylinami.

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 Odpovědi to “Opečené brambory s dýní”

  • hanina:

    Milá Kláro, je dovařeno. A je to pozoruhodné, lahodné, krásné….Stopa máty v bramborách ukázala se jako exkluzivní kombinace. Díky za neutuchající proud inspirace a radosti.

  • Páči sa mi, že tu neustále pridávate skvelé inšpirácie na chutné jedlá, najmä na tie, ktoré sú zo surovín, ktoré sú pre dané obdobie veľmi aktuálne!

    • Milá Janko, díky. Ta aktuálnost se odvíjí především od toho, že ta jídla jsou ta, která ten den, nebo den před tím dělám a dělám ta, na které především nám rostou suroviny. Někdy tedy něco nevyroste jak by mělo, jako například letos. Letos máme hlavně česnek, mák, rajčata, dýně a knihu. Především knihu a proto chybí tolik ostatního :). Krásný podvečer.

  • Lenkakulicka:

    Nádhera! Hned bych si dala. Nezůstalo?

Přidejte komentář na hanina