A daší poznámka z roku 1871 z domácího věrného rádce hospodářského, jak ochránit mléko před zkysnutím.
K tomu cíli se prodávají rozličné dosti drahé prostředky, ačkoli velmi snadným a levným způsobem lze zkysání a sražení mléka zabrániti. Nejlépe nám k účili tomu poslouží obyčejný uhličitan sodnatý, t.j. soda, kterouž si (docela čistou) v každé lékárně zaopatřiti můžeme. Asi na špičku nože uhličitanu sodnatého postačí úplně k tomu, aby se máz mléka před zkysáním a sražením zachránil; ano nakyslé již mléko přísadou sody opět původních svých vlastností nabývá, tak že se nyní svařiti může. Sodou ostatně cuť mléka ni kterak netrpí, pročež jednoduchý a laciný tento prostředek zajisté všeobecného uznání zasluhuje. Nejdůležitější ovšem jest pro větší hospodářství, kdež užitek z mléka tvoří velkou část čistých důchodů.
…. a vítejte v klubu aditivace potravin (E500)