Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘celorznný chléb’

Děkuji moc všem za důvěru, kurzy se plní bleskovou rychlostí a já mám obrovskou radost, že o  ně máte zájem. Ale neusínám na vavřínech a pracuju na tom! Pan domácí se postaral o odvoz, abychom se všichni vešli, jel pro vůz až do Chebu, což je bratru 7 hodin cesty vlakem a pak celou cestu zpět autem a jednoznačně je to auto kvůli kurzům a nikoli kvůli tomu, aby se nás tam vešlo 6 i s 30kilovými padáky. To je zcela podružné – nicméně, když už to tu bude….

Bylo by sice efektnější dojet do znojma na voze s koňma, ale ruku na srdce, kvas by po cestě asi trochu překynul a možná bych si to taky cestou rozmyslela. Pan domácí si tedy pod rouškou pořádání kurzů plní svůj  sen, tedy druh auta, který jsme chtěli odjakživa a mně se zase pod rouškou kurzů plní police v kuchyni různými naprosto nezbytnými druhy ošatek a jiných propriet (teď je na cestě například várka nařezávacích nožů a švédských hnětaček).

Když jsme rozbalili trojúhelníkové ošatky, které došly s poslední dávkou ošatek, hned jsem jednu položila na polici do kuchyně a bylo úplně jasné, jaký chleba v ní chci nechat dokynout. Že bude trojúhelníkový, o tom není pochyb, ale chtěla jsem, aby měl hodně semínek, byl tmavý a měl vypečenou praženou chuť. Od té doby, co jezdíme lítat do Polska a kupujeme si tam semínkové čtvercové bulky se na takový počin těším. Ty bulky jsou natuty kypřené kypřidly a droždím, nicméně já jsem chtěla něco kvasové a zvítězil celozrnný pšeničný kvas.

Na chléb je třeba: 500 g celozrnného pšeničného kvasu, 10 g sladu – pražené žito, 10 g sladu pražený ječmen, 20 g soli, 400 g celozrnné pšeničné mouky, 180 ml vody, směs semínek. 

Pokud nemám pšeničný kvas, překonvertujeme si ho z kvasu žitného. Jednu lžíci žitného kvasu vložíme do zavírací sklenice, přidáme 50 g pšeničné celozrnné mouky, 50 g vody, zamícháme a necháme alespoň 6 hodin kvasit. Poté celý proces několikrát opakujeme.

Večer před pečením vložíme do mísy cca 50–100 g překonvertovaného pšeničného celozrnného kvasu, přidáme 250 g celozrnné mouky a 250 g vody. zamícháme, mísu přikryjeme a necháme do rána kvasit. Ráno odebereme tolik kvasu, kolik jsme přidali do mísy zákvasku (50–100 g). Read the rest of this entry »

Celozrnný chleba je normální. Máme mlýnek a děláme především celozrnný chleba. Většinou kombinace pšenice a žito. Někdy málo hydratovaný, někdy hodně. Někdy přidávám bigu, někdy přidám hladkou mouku, semínka, jak se chce. Ale teď mi padlo po dlouhé době v obchodě oko a vollkornbrot fit and slim. Nemám novoroční předsevzetí, fit ani slim asi už vyloženě nebudu, ale mám ho ráda. S tvarohem, s vejci natvrdo, s hermelínem, několikavrstvý.

Nabádat dělat doma tento šrotový chleba je ode mě trochu medvědí služba, protože v obchodě si člověk koupí za necelé tři pětky pět tenkých krajíčků, kterých si váží a vydrží mu dlouho. Nicméně jsou trochu zhutnělé na můj vkus. Doma si člověk zcela bez práce – nebo fakt jen s troškou, upeče skvělý šrotový žitný chleba, je ho natotata kilo, všichni chtějí bílý tousťák, kaiserky, rohlíky a buchty, takže mi vydrží fakt dlouho a kde je fit and slim? Nikde.  Ale dá se to nakrájet a zamrazit po pěti plátcích :)

Takže jdem na to, nic, ale fakt nic v tom není. Stačí mít doma žito a mlýnek. Ale…. bacha, jde to i bez toho. Stačí mít dokonce sekáček na ponorný mixér nebo stacionární mixér, případně mlýnek na kávu nebo na mák, který se dá maximálně povolit. Jde totiž opravdu jen o to, zrno trochu rozbít. Žádná mouka, ani krupice, ale prostě a jednoduše velmi hrubě našrotované zrno. Read the rest of this entry »