Posts Tagged ‘karamely’
Pohorečkové ráno, venku relativně teplo a bez sněhu, za což jsme na jednu stranu rádi, na druhou stranu SUCHO. Za necelý měsíc to bude přesně 10 let, kdy se pan domácí rozhodl, že nechce problikávání různých politických stran na blogu, který byl zaparkovaný pod velkou blogovou doménou, a že si teda pořídíme vlastní. Uteklo to jako voda a přesto, že není čas a energie psát na stránku tak často, věřím, že to bylo vzájemně plodných 10 let (nemíním v tom zatím přestávat a díky všem, že snášejí nepravidelnost, budu se snažit trochu to zlepšit :).
Tento recept se vám věřím bude právě před Vánocemi velmi hodit. Je to recept, který vyrobila Valerie McCabe. Vycházela z receptu na Kondenzované mléko v Domácím mlékaři str. 230 nebo zde na webu.
Valerie ovšem nechala mléko vařit déle, takže ji vznikly skvělé karamely. Velmi jednoduché a velmi efektní. Karamel následně rozkrájela a obalila v kakau (lze i v čokoládě nebo čokoládě s kokosem či ořechy).
Pamatuju si, jak jednou přijela Míša, dostala bonbón a pravila „Ó, sadbiču, to už jsem dlouho nejedla!“. Jasně, „Sadbiču“ byl pro nás dost neznámý termín, navíc ona ho říkala velmi sebevědomě. Když si všimla toho, že netušíme o čem mluví, povyprávěla o jejich výletě na Bajkal, kde v jednom obchodě, který po dlouhé době navštívili, měli bonbóny, které neznali. Tak si koupili pytlík modrozlatých Sadbiču a trpěli, že už je pak doma neseženou. V dlouhé chvíli si přečetli nejen název, ale také zadní stranu pytlíku a ke svému překvapení zjistili, že je psaná latinkou, nikoli azbukou. V tom okamžiku se jako mávnutím proutku změnily Sadbiču na Cadbury. Velmi podobnou konzistenci, o něco měkčí, mají tyto dnešní karamely.
Jsou nesmírně lehké a vznikly nedopatřením, jako ostatně mnoho věcí. Chtěla jsem doplnit panu domácímu dárkovou plechovku na Krowky, ale iniciativně jsem přidala více fruktózy, než normálně a místo krowek se podařily karamely se skvělou konzistencí. Rozhodně o ně nezlomíte nůž, ale ani se neroztečou. Read the rest of this entry »