Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘omáčka’

Jak tady tak Eliška hledá práci ve Francii, napadlo mě, jak to, že mě vlastně nikdy nenapadlo, že bychom měli zcela regulerní oupair? Jasně, peníze, pak taky nějaké ty zásady, možná by asi taky neměla kde bydlet, možná by jí bylo trochu zima, ale je to celkem zajímavá volba, jak se děti co nejjednodušeji naučí cizí jazyk. Uvažuju, co bych vyplnila do kolonky – potřeba drobná pomoc v domácnosti… :)  Asi by mi ani nevadilo, na rozdíl od francouzských domácností, kdyby byla kuřák, nevadilo by mi, kdyby za měsíc zmizela, ale bylo by fajn, kdyby nebyla moc hezká:). Kvůli dětem smozřejmě. Read the rest of this entry »

Po dlouhé době jsme sami. Eliška suší seno v Rumunsku, Honza částečně pobitý si týden po úrazu vzpomněl, že nemůže zvednout ruce a odjel domů odpočívat – došel si při té příležitosti na traumatologii, kde mu diagnostikovali zlomenou klíční kost. Možná si jí dolomil, když zvedal balíky a ještě to tak moc nebolelo :), ale život není jednoduchý a tak teď může sedět v křesle, dívat se na Tour a těšit se, že přijede posléze, až mu sundají křidýlka. Slepice rostou a nám začíná starost, kde je ubytujeme :). S hrůzou sleduji, jak měsíc a půl prázdnin začíná dělat své a děti si třídí učení, dokonce si ho už i vytahují  na stůl, třídí do tašek, do poliček, Hugo, kterému zbývají ještě dva roky, protože je zářijový, ten se učí nejvíc. Vymalovává, obkresluje, nutně potřebuje tašku do školy a já stahuji a stahuji, protože máme díky Frausu experimentální e-učebnice pro první stupeň a když jsme zjistili, že jsou bezva, zakoupili jsme i sadu pro Ester pro sedmou třídu a atlas k tomu. Učebnice se musí stáhnout a nainstalovat, lze to pouze na jeden počítač a volím kdo dostane černého Petra a bude mít na notebooku dětské učebnice a kocháme se mediální učební smrští, ovšem tak jako vždy, tento zájem pevně doufám rychle odezní s novým náporem slunce a znovu nastane v září.

Dnes je to recept na výbornou okurkovou omáčku.

Dnešní omáčka je z čerstvých, právě sebraných nakladaček a vřele doporučuji dát omáčce malinký odstup. Pokud budete dělat ráno, dát jí k večeři, pokud přes den, nechat do druhého dne. Lze podávat i přímo, ovšem odstátá omáčka je lepší.

Na omáčku je třeba – 1 kg čerstvých okurek, 3 cibule, olej, lžíce obyčejné hořčice, 250 ml smetany, mouka celozrnná přesátá – asi půl hrnku, pepř, sůl, nové koření, bobkový list.

Nejprve si dáme rozpálit olej, na který vložíme dvě ze tří očištěných, omytých a na kostičky nakrájených cibulí. Jednu cibuli je nutné schovat na opražení do omáčky.  Cibulku necháme zhnědnout a přidáme do ní mouku, kterou necháme jemně zapražit. Přidáme trochu horké vody a strouhané okurky najemno – necháme si 200 g okurky na orestování do omáčky. Pečlivě rozmícháme, přidáme koření a podlijeme horkou vodou  – celkem cca 2 litry vody. Přiklopíme a necháme vařit. Když omáčka zhoustne, je nutné ochutnat, přisolit, připepřit, přidat 2 lžíce octa, lžíci plnotučné hořčice. Rozmícháme a přidáme smetanu. Ještě chvíli zavaříme a necháme v chladu odstát.  Read the rest of this entry »

veg
Domácí vševěd z roku 1929 od Josefa Kafky, em. ředitele geol.oddělení národního
svíčková
muzea v Praze píše o omáčkách toto: “ Omáčka je tak důležitý výtvor umění kuchařského, že jsou jí namnoze věnovány celé knihy. Proslulý anglický kuchař Soyer vyslovil se, že úprava omáček v kuchařství je tolik jako mluvnice a sloh při učení se řečím nebo tónová stupnice v hudbě. Účelem omáčky je zdokonaliti chuť pokrmu a suché pokrmy příjemnějšími a záživnějšími, jmenovitě uváděti v činnost čivy chuti a žlázy slinné.“
Svíčková omáčka – tradiční, možná i národní české jídlo – výborná omáčka ze svíčkové –
velice kvalitního,šťavnatého zadního masa skotu. Je to omáčka smetanová z kořenové zeleniny. Pokud člověk maso nejí, není nic jednoduššího, než si svíčkovou udělat také, ovšem bez svíčkové :-)), což se může zdát možná trochu zvláštní, ale věřte, že to lze, i když výsledek , který očekáváme je samozřejmě trochu odlišný od omáčky vařené s pomocí svíčkové – masa.
Tento vegetariánský  recept je malinko složitější svou přípravou, stejně jako svíčková klasická, ale rozhodně stojí tato příprava zato. Pokud dáte omáčku komukoli na talíř, můžete být bez obav, okamžitě pozná, že se jedná o svíčkovou. Jak vzhledem, tak chutí.  Navíc je tu takový malý bonus a to nutriční. Tato omáčka není zahušťována moukou, protože toho netřeba, je sama o sobě velmi hustá. Read the rest of this entry »
VGN

Kdysi byly děti na jedné návštěvě, kde dostaly kolínka s rajskou omáčkou. Od té doby na
RAJSKÁ
ně pějí ódy pokaždé, když si v obchodě všimnou kolínek :-) To samé se stalo na minulém nákupu – zprava tři křičely – kolínka s rajskou a zleva jeden – néééééé- školní jídelna -úúúúúúúúúú
Školní jídelna to bohužel prohrála a dojídá brambory a polívku a ostatní, kteří nejsou zatíženi zkušenostmi závodních jídelen se ohromně těší na kolínka s rajskou. Zajímavý je, že při každém dalším nákupu si vzpomenou na tu první na té návštěvě a  nikdy ne na tu mojí, která je pak pokaždé disciplinovaně na základě pokřiku uvařena. Každodenní nespravedlnost světa :-)))


suroviny: 1větší cibule, olej, hrst mouky, 1,5 litru vody, 2 střední rajské protlaky, 3 nové koření, sůl, 1 bobkový list, 4 hřebíčky, trochu skořice, 7 lžic cukru, trochu citronové šťávy.
Nejprve si rozpálíme tuk, pak na něj vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme.Po osmahnutí cibule zaprášíme moukou, zamícháme a vlijeme rajské protlaky. Rozředíme vodou, osolíme, vložíme koření, osladíme cukrem dle chuti a vaříme za častého míchání do husta. Jako příloha byla dnes vařená kolínka.

Komentáře

1 Mona Mona | 6. června 2010 v 9:22 | Reagovat

krasna letní kompozice na fotce: hory, louka, sluneční den a jídlo:-D

2 zlatkan zlatkan | 6. června 2010 v 10:05 | Reagovat

Opět nádherná fotka……
Jaký používáš rajský protlak?

3 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 6. června 2010 v 10:11 | Reagovat

Sem napište komentář

[1]: díky :-)

[2]: nejraděj svoje rajčata, ale už od ledna jsou v nenávratnu všechny zavařený protlaky snědený, takže teď 140g taková obyčejná plechovka ortomio – je to bohužel italský protlak, ale je v něm jen sůl a rajčata. Jinak tady seženu jen se škrobem a ten nerada :-))

4 Veska Veska | 7. června 2010 v 19:42 | Reagovat

Nádhera,jídlo venku v přírodě je vždy super a to klidně zblajznu i rajskou s kolínkama,já zase miluji rajskou s rýží
a snad ještě víc rajskou polévku s příslušnou porcí rýže,raději víc než míň,ač školní jídelnou odchovaná nemám k ní averzi(jen knedlíky nemusím) :D

5 Pipi Pipi | Web | 9. června 2010 v 15:20 | Reagovat

Kolínka jsou ohromné retro :-))  já na školní jídelny nevzpomínám s traumatickými zážitky a i proto mne tohle jídlo moc láká! Návrat do dětství…

veg
Dnes ráno nevedly první kroky nikoho vzbuzeného  říct dobré ráno nebo na
koprovka
záchod, ale k plechu s rebarborovým koláčem. Udělal to totiž  první – což byl naprosto jasný signál pro ostatní – kdo zaváhá – bude mít chleba s máslem a sýrem :-)
A pak došlo na to vše ostatní základní a potom přiběhl Kvído, směrem ke mě, ale stála jsem vedle plechu, takže se mi elegantně vyhnul, ani se nepokoušel o náznak, že ho zajímám já a dívaje se do plechu zakřičel -jéééééééé – on už není koláč !!!! Tak říkám lítostivě, to nevadí, upečeme další a v tom se stala věc, na kterou bych dala hlavu, že se stát nemůže a ještě nikdy v životě se nestala. Podíval se na mě a odpověděl – ne, uděláme koprovku !!! :-)
Takže dnes smetanová koprová omáčka a špaldové houskové knedlíky.
Dostala jsem včera první čerstvý kopr – náš vlastní jsem bohužel nezasadili do skleníku, ale jen ven, takže je zatím příliš malý. Vařím tedy z cizího, dobrého, darovaného, místního, českého a voňavého :-)
suroviny : na omáčku: máslo, asi 60 g,  mouka – cca 100g, voda, sůl,ocet – 3 lžíce,  kopr – čerstvý nasekaný – asi jeden hrnek, smetana 250ml, vejce na tvrdo – podle počtu předpokládaných jedlíků – 1,5 kusů na kus :-)
Na knedlíky: 750g mouky špaldové ,20g droždí,  4 tvrdé housky nebo rohlíky, sůl, 2 vejce, mléko 250g
¨koprovka
Nejprve si uděláme z trochy mouky, droždí a mléka kvásek, který když vzejde, smícháme se zbylou špaldovou moukou, mlékem, solí-asi jedna pol. lžíce, nakrájenou houskou či rohlíkem na kostičky a vejci a uhněteme řádně hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Po hodině uválíme z těsta hezké dvě šišky, které vložíme do vroucí vody a vaříme asi 30 minut. Po uvaření vyjmeme z vody a nakrájíme nití na plátky. Read the rest of this entry »
veg
Toto jídlo je velmi rychlé a i knedlík je spíše nepravý, rychlý, bez kynutí, jen s práškem do
houbova
pečiva. Máme raději knedlíky kypré, kynuté, ale někdy je časová tíseň, únava a  nápady na jídlo nepřicházejí :-))), takže žádná specialita, jen z nouze ctnost :-))
suroviny: máslo- asi dvě lžíce, mléko 1/2litru, cibule, mouka a máslo na jíšku, sušené houby – asi 3/4 hrnku, smetana – asi 300 ml, voda asi 1l, sůl , ocet,  naložené brusinky, rybíz, nebo alespoň kyselejší marmeláda.
na knedlíky – 2 rohlíky, mouka celozrnná pšeničná přesátá 600g , sůl, vejce, mléko, 1/2 prášku do pečiva.
Na asi dvou lžících másla osmahneme cibulku do zlatova, potom přidáme mléko, vodu, houby, sůl, a povaříme houby. Poté si uděláme v malém kastrůlku jíšku – trochu másla a trochu mouky – mouku smícháme s máslem a zapražíme do hněda. Cca.  3 lžíce másla a 3/4 hrnku mouky celozrnné pšeničné. Přidáme k omáčce. Pečlivě rozmícháme a necháme vařit do zhoustnutí. Potom přidáme ocet – pozor, aby byla omáčka osolená, jinak se mléko srazí. Octa dle chuti – cca. 3 lžíce. Nakonec přidám smetanu a ještě nechám chvilku zavařit.Podáváme s knedlíkem houskovým a zdobíme buď zavařeným rybízem v rosolu, nebo samotnou marmeládu.
Mezitím knedlíky – nakrájený rohlík + všechny suroviny – m léka tolik, aby se těsto nelepilo a zároveň nebylo úplně tuhé – aby šlo vytvarovat do knedlíku. Přilévám postupně. Vytvarujeme dvě šišky a vložím do osolené vroucí vody. Za cca 30 minut zkusím vyndat jeden knedlík a nití ukrojit a zjistit, zda už je uvařený.