Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘slad’

img_0489okAno, budu s tím teď otravovat docela často. Protože mě to právě teď hodně baví. Protože to taky baví hodně všechny doma jíst. Když už budete mít doma slad, určitě zkuste dvojbarevný chleba. Je dobré nemít doma kolem sebe žádné dítě, neboť, když nastíníte, že chcete udělat jen takovou malou spirálu, bude vás motivovat hláškami typu: „jó, udělej tam hlavu lva!“. A to nemáte vůbec zapotřebí. Hřeje vás u srdce včerejší fakt skvělej jablečnej tousťák a máte radost, jak ty slady pěkně barví, a chutí, navíc jsou z toho pěkný tousty. Read the rest of this entry »

 

cc6d4ae854_102041515_v1Tak jsem si tak říkala, že po dnešním pečení bude alespoň na dva dny hotovo, ale to jsem se hluboce mýlila. Dva druhy chleba, dva druhy sýra, mísa másla, šest členů domácnosti a jedna návštěva a mizí to jako o život! Slyším jenom „a ještě pláteček bych prosil“.5c47a9c604_102041393_v1

Oba dva dnešní chleby jsou opravdu skvělé, každý jiným způsobem. Jeden je klasický bochník, který je  vylepšený praženým sladem, díky čemuž dostává neobyčejně tmavou barvu (díky moc Halko).  O tomto sladu bych neměla tušení, neboť nevytáhneme paty z chalupy, jak je rok dlouhý, ale jednou takhle přišel balík, jen tak, byl obrovský a o to větší překvapení bylo, když jsem balík otevřela a v něm několik sladů pražených a také jeden tekutý. Má radost neznala mezí :D.  Kdo by se chtěl mrknout, jsou odsud. Read the rest of this entry »

V knížce Dana Leparda jsem našla hned na začátku pěkný recept na chleba, který obsahuje slad a samozřejmě i velmi jednoduchý recept na to, jak si slad doma připravit. Stejně tak Peter Reinhart často slad přidává do svého chleba a vůbec to má být prostě pecka. A protože nemám moc velký přístup ke sladu kupovanému, nebylo nic jednoduššího, než si ho zkusit vyrobit.  Chyba lávky, že jsem odhlídla od Lepardovy kuchařky a začala iniciativně hledat ve zdrojích českého pivovarnictví. Je to hodně podobné jako s lasagnemi – „kupte hotové lasagne….“ tedy zde trochu modifikováno na „slad nedělejte, je to zbytečně zlouhavý, takže si ho kupte :)“.

A tak jsem tedy přečetla vše potřebné a vrhla se do toho. Vzhledem k tomu, jak zde psal někdo v komentářích včera, že je pro chleba bezvadné přidat opražené obilí – tak touto výrobou nemůžete vyloženě nic zkazit jen tomu opražení přidat jako bonus nasladování. Read the rest of this entry »