Posts Tagged ‘. vegan’
Rostlinná mléka jsou poměrně drahá, ale jsou velmi jednoduchá na domácí výrobu, tudíž není od věci znát recept, jak na to. Na jedno, z mého pohledu nejchutnější.
Na přípravu 500 ml mléka stačí 100 g rýže. Záleží poměrně na tom, z jaké rýže se vyrábí. Nedoporučuji rýži Basmati, naturální ani jinak předpřipravenou. Nejlépe se mi osvědčila příprava z rýže na sushi nebo z kulatozrnné rýže. Lze vyrobit i z jasmínové, ale pokud je to možné, volila bych raději rýži kulatozrnnou.
Rýži nasypeme do vyšší nádoby a zalijeme vodou (cca 3 cm nad rýži). Během 24 hodin několikrát vyměníme vodu. Měli bychom brát zřetel na obsah arsenu v rýži (podrobný článek ohledně arsenu lze nalézt na webu d-testu) a rýži proto pečlivě proléváme vodou a vodu odstraňujeme. Po uplynutí 24 hodin rýži naposledy propláchneme, zalijeme vodou tak, aby celkové množství dosahovalo 500 ml (pokud chceme hustší mléko, volíme méně vody). Následně rýži rozmixujeme ponorným mixérem. Mixujeme několikrát, vždy s pauzou cca 5 min, protože nerozmixovaná rýže se usazuje na dně. Každým dalším rozmixováním se zbavíme většího množství zbytkové rýže.
Rozmixované mléko nakonec dochutíme trochou medu nebo různými druhy sirupů.
Tento recept nás naučila kdysi Rona z Brazílie, která přjela jako pomocník. Jedná se o verzi majonézy, při které není třeba vajec, což může přivítat každý, kdo nemůže z jakéhokoli důvodu používat vejce.
Na majonézu je třeba česnek a olej. Olej přidávám v první fázi olivový, po chvíli pak již měním za řepkový. Majonézu nepřipravuji pomocí tyčového mixéru, ale pomocí keramického hmoždíře.
Česnek oloupeme, vložíme do hmoždíře a s trochou olivového oleje třeme. Postupně přidáváme další olej a stále třeme. Tření trvá cca dvě až tři minuty. Výsledná konzistence musí být stejná, jako klasická majonéza. Nedávno psal o stejné přípravě také Hugo Hromas. Na výrobu používá dřevěnou paličku a jeho majonéza je na rozdíl od mé viditelně jemná, moje je znatelně „rurálnější“.
Pokud by se zdála majonéza příliš hořká, použijte raději slunečnicový nebo řepkový olej, pokud bude konzistence příliš rozpadavá, přidáme další stroužek česneku pokud příliš řídká, potom přidáme olej.
Protože je potřeba k snídani také něco slaného, pomazánky jsou skvělá varianta a na zeleninovou pomazánku (bude následovat vzápětí) se hodí rostlinná majonéza. Dneska jsme natočili majonézu dle tohoto mého staršího receptu, neboť video hned jasně prozrazuje, že je to opravdu funkční. Někdy se stane, že člověk potřebuje rychle připravit právě pomazánku a nemá ani majonézu, ani vejce. Tady tedy návod, jak na to.
Tak paní Müllerová, tak nám ten letošní pomocník, resp. pomocnice, dopadla jak voják u Chlumce. Napsat, že Claire odjela by bylo až příliš jednoduché. Claire byla skvělá. Neuvěřitelně pracovitá a hlavně samostatná. Okoukla, co se tu děje a pak to začala praktikovat. Neptala se, nechodila s foťákem, prostě makala. Chutnalo jí jídlo, výborně fungovala s dětma, na výlet do skal se měla dopravit na kole jen k vlaku, ale nakonec si po cestě prohlédla mapu a dala na kole celých 15 tam a 15 zpět do kopce a mezitím 15 pěšky ve skalách. Nevlastní chytrý telefon a ten hloupý má vybitý už několik týdnů. Nemá laptop ani tablet, má svůj spacák a nepotřebuje rukavice. Read the rest of this entry »
Pro mě jsou tato poznání nepochopitelná. Jak to, že nejsou už poznáními dlouhodobými a pokud ano, jak to, že se nedostávají do všeobecného povědomí? Jak to, že se to prostě nepoužívá a běžně, ale zcela běžně vylívá? Má to takový obsah, že vylití vody z cizrny můžeme přirovnat naprosto bez problémů k vylití bílků a to málokdo udělá.
Pokud má totiž někdo alergii na vejce, pokud je nechce z jakéhokoli důvodu používat, zrovna aquafaba, voda z cirzny mu to velmi, ale velmi ulehčí. A není to tak, že tomu věnujete veškerý svůj volný čas, že to bude časově náročné a pro manuálně nezručné potíž. Nikoli. Naopak. Je to tak, že pokud spěcháte, otevřete zavařenou cirznu, slijete vodu, vezmete mixér s metlou a utlučete za cca 5 min. sníh. Jako opravdový sníh. Ne žádnou břečku tekutou. Read the rest of this entry »