Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

IMG_1569Honzík mi dojel do Klementina a ofotil mi, co jsem potřebovala a tak jsem se dostala k periodikům z roku 1890–1935 a je neuvěřitelné, jak se nám toho mnoho ve společnosti nemění. Stále nacházíme nějakou skupinu lidí, proti které máme potřebu se neustále vymezovat, stále používáme tytéž reklamy a co je horší, stále jim věříme, pokud bychom nevěděli, že je rok 2016, mohli bychom se politicky přenést do spousty článků a nepřišlo by nám to vůbec divné. Stále používáme stejná schémata. S pravidelnou železností je v těchto starých odborných novinách vytažena vždy nějaká novinka, která se v obměnách objevuje v různých článcích v celém ročníku. Taková „bomba“ roku. Jednou z takových stále se objevujících bomb je např. soja. Asi existují nejen ročníkové intervaly, ale i stoleté intervaly. Podobné argumenty, podobná dikce. Uvidíme, co si o soji přečteme v roce 2116.  Nebo politika?

rrrrrrrrrr

 

Dnes velmi rychlé, lehké jídlo – černá čočka s rýží a celerem. Na toto jídlo potřebujeme černou čočku, velmi hezkou luštěninu mimochodem, jasmínovou rýži, kurkumu, červenou cibuli, celer, citrónovou šťávu,  pórek, žampiony, slunečnicový a olivový olej, sůl, bílý balsamikový ocet, pepř.

Ve dvou hrncích uvaříme rýži a čočku. Jasmínovou rýži uvaříme s 2,5násobným množstvím osolené vody a trochou kurkumy. Čočku pouze ve dvojnásobném množství vody – nesolíme, čočku osolíme až uvařenou. IMG_1573

Mezi tím, co se vaří čočka a rýže, necháme rozpálit slunečnicový olej, přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pórek a nakrájený celer na větší proužky. Jakmile trochu orestujeme, osolíme a řádně pokapeme citronovou šťávou (min. z jednoho celého citrónu). Opepříme, přidáme žampiony, přikryjeme a podusíme. Když celer změkne, odendáme poklici a dorestujeme. Dopepříme a ochutíme olivovým olejem.

Hotovou čočku vložíme do mísy a promícháme s olivovým olejem. Smícháme s rýží a přidáme k ní na talíř celer s pórkem, cibulí a žampiony.

Černá čočka Beluga, které se také říká „kaviár“ (pro její vzhled), si na rozdíl od klasické čočky zachovává velmi hezký, kulatý tvar a je po uvaření hezky lesklá. Můžeme ji vařit jak v dostatečném množství vody, tak vodu dolévat postupně, jako když vaříme klasické rizoto a výhodou je, že ji nemusíme předem namáček. Používá se nejen jako příloha, ale vynikající je do salátů.

4 Odpovědi to “Černá čočka s rýží a celerem, pórkem a žampiony”

  • Klaris:

    Hoj, černá čočka je mi též novinkou,(kdypak se mě někdo příjde do obchodu zeptat zda ji prodáváme? – nu budu mít aspoň náskok, že vím o její existenci ;-) ale ta kočka! První i druhá fotka odpovídá tomu, co by udělaly moje děti na jakékoli jim neznáme jídlo -1) co to jé, 2) bléé :-D
    Jaru zdar :-)

    Klaris

  • PoGo:

    Já četl: Černá kočka s rýží a celerem…
    Jo jo to ta fotka.. a chci být vaše kočka, ale ne ta černá :D..

  • Lenka:

    Fotky opět výborné, kočka je tu šéf!:)

    Recept vypadá dobře, o černé čočce jsem dosud neměla ani potuchy. Díky!

Přidejte komentář