Honzík mi dojel do Klementina a ofotil mi, co jsem potřebovala a tak jsem se dostala k periodikům z roku 1890–1935 a je neuvěřitelné, jak se nám toho mnoho ve společnosti nemění. Stále nacházíme nějakou skupinu lidí, proti které máme potřebu se neustále vymezovat, stále používáme tytéž reklamy a co je horší, stále jim věříme, pokud bychom nevěděli, že je rok 2016, mohli bychom se politicky přenést do spousty článků a nepřišlo by nám to vůbec divné. Stále používáme stejná schémata. S pravidelnou železností je v těchto starých odborných novinách vytažena vždy nějaká novinka, která se v obměnách objevuje v různých článcích v celém ročníku. Taková „bomba“ roku. Jednou z takových stále se objevujících bomb je např. soja. Asi existují nejen ročníkové intervaly, ale i stoleté intervaly. Podobné argumenty, podobná dikce. Uvidíme, co si o soji přečteme v roce 2116. Nebo politika?
Dnes velmi rychlé, lehké jídlo – černá čočka s rýží a celerem. Na toto jídlo potřebujeme černou čočku, velmi hezkou luštěninu mimochodem, jasmínovou rýži, kurkumu, červenou cibuli, celer, citrónovou šťávu, pórek, žampiony, slunečnicový a olivový olej, sůl, bílý balsamikový ocet, pepř.
Ve dvou hrncích uvaříme rýži a čočku. Jasmínovou rýži uvaříme s 2,5násobným množstvím osolené vody a trochou kurkumy. Čočku pouze ve dvojnásobném množství vody – nesolíme, čočku osolíme až uvařenou.
Mezi tím, co se vaří čočka a rýže, necháme rozpálit slunečnicový olej, přidáme na proužky nakrájenou cibuli, pórek a nakrájený celer na větší proužky. Jakmile trochu orestujeme, osolíme a řádně pokapeme citronovou šťávou (min. z jednoho celého citrónu). Opepříme, přidáme žampiony, přikryjeme a podusíme. Když celer změkne, odendáme poklici a dorestujeme. Dopepříme a ochutíme olivovým olejem.
Hotovou čočku vložíme do mísy a promícháme s olivovým olejem. Smícháme s rýží a přidáme k ní na talíř celer s pórkem, cibulí a žampiony.
Hoj, černá čočka je mi též novinkou,(kdypak se mě někdo příjde do obchodu zeptat zda ji prodáváme? – nu budu mít aspoň náskok, že vím o její existenci ;-) ale ta kočka! První i druhá fotka odpovídá tomu, co by udělaly moje děti na jakékoli jim neznáme jídlo -1) co to jé, 2) bléé :-D
Jaru zdar :-)
Klaris
Já četl: Černá kočka s rýží a celerem…
Jo jo to ta fotka.. a chci být vaše kočka, ale ne ta černá :D..
Take jsem tam videl kocku v nazvu… asi ten obrazek funguje :-)
Fotky opět výborné, kočka je tu šéf!:)
Recept vypadá dobře, o černé čočce jsem dosud neměla ani potuchy. Díky!