Narozeninové dorty příliš často nepeču – z velmi prozaického důvodu – neslavíme narozeniny :-))).

Místo toho je ten, kdo má narozeniny, hlava rodiny. To znamená, že my skáčeme, jak dotyčný píská. A 29. zrovna takový jeden den je. Předchází tomu většinou bouřlivá diskuze, kam má dotyčný jet, manipulován všemi ostatními, že tam by to bylo lepší a tam a tam….:-))) Cipísek si ale nakonec mimo výletu na kole , přál ještě „dort“. Výlet byl výborný, 43km v 6 letech na torpédu a navíc nakonec s ohromným lijavcem a promočením až na kůži si děti užívaly, křičíc – to je zase dobrodružství !!! My jsme se nejprve trochu ošívali nad daným výletem, protože vedl za čáru – do Polska a my nemáme děti v pasu, protože žádný už drahnou dobu nemáme a v občance nám také jedno chybí, jsme prostě trochu lemplové – ale kdo to má taky pořád stíhat že ? :-))) Známý nás však uklidnil, že těch 200 kč pokuta a následné odvezení do centra, kde to s námi mají případně sepsat za to stojí, takže do toho máme jít !!! :-)))
Takže jsme viděli Polsko za hranicemi, ten obrovský rozdíl, kdy v lesích rostou i olše a osiky a břízy, není vše vyřezané, na zemi leží zhusta staré stromy, silnice štěrková – je mi jasný, že jde o příhraničí – ale z české strany je to tvrdá asfaltka až na čáru. Poláci nejsou tak sterilní, což bylo pro nás více než přívětivé. Bonbonek naší cesty, kdy už bylo kolem sedmé, my měli za sebou 33km a nechávali jsme rozhodnout naší hlavu rodiny – toho dne šestiletou, zda jet po silnici nebo mezi skalami se moc nelíbil našemu čeledínovi – není moc zvyklý na přehazování odpovědnosti na šestileté dítě -navíc začalo v těch skalách velmi záhy pršet – no pršet – to je trochu slabé slovo, ale děti neremcaly, naopak s nadšením se schovávaly pod skály a stromy. Čeledinovi pak jedno z dítek rázně vyčinilo, že není žádný dobrodruh !!! Dorazili jsme domů a ohromně se hodil ten zmíněný narozeninový dort, který zrál od rána ve sklepě.
suroviny: piškot – 6 žloutků, 8 bílků ( dva jsou oddělené ze žloutků použitých do krému), 3/4 hrnku cukru, 360g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 2 lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce vlažné vody, rum – lžíce, 2 lžíce kakaa
krém- 1 litr mléka, 6 lžic cukru, 2 žloutky, (bílky z nich jdou do korpusu), 200 g mouky celozrnné pšeničné přesáté , trochu rumu, vanilkový cukr 2x, 250 g másla
Nejprve korpus – ušlehat žloutky spolu s cukrem,přidat trochu rumu přidat mouku s práškem do pečiva a postupně spolu s moukou přidávat sníh z bílků. Vymazat formu na dort – v našem případě hrnce a do jednoho nalít více než polovinu těsta, do menšího pak druhou půli,ale nejprve v ní rozmíchat dvě lžíce kakaa. Dát péci a po upečení vyklopit. Po rychlém vychlednutí rozkrojit na půl.
Krém je velmi jednoduchý. Do mléka se rozmíchá cukr a mouka a přivede se k varu a k úplnému zhoustnutí za stálého míchání. Poté se sejme z ohně, odloží a za občasného míchání nechá vychladnout. Vychladlou hmotu přimícháme k vyšlehanému máslu s vanilkovým cukrem a lžící rumu. Ochutnáme a případně doplníme ještě cukrem.
Krémem naplníme oba rozřízlé korpusy a navíc jím slepíme obě patra k sobě a ozdobíme vršek i bok dortu. Lze z boku posypat ještě kokosem.