Silvestr, jako už tradičně, se u nás příliš neslaví, lépeřečeno, neslaví se vůbec. Většinou se nás postupně x lidí zeptá, co děláme na Silvestra, my většinou řekneme, že nic, že jsme doma. Někdy jsme sami, někdy se k takovému neslavení doma přidá až 14 lidí. Vždy je to taková sázka do loterie, ale odmítám dělat nějaké zvláštní pohoštění, zvlášť, když většinou každoročně nevíme, kdy to vlastně je :-)). Mezi Vánoci zcela vypustíme jakýkoli tok času a dny, které během roku ještě jakž takž stíháme registrovat, o Vánocích nás prostě úplně míjí, protože návštěvy, pokud chodí, nedodržují nedisciplinovaně víkendy, což nás dokonale zmate a my naprosto ztrácíme jakýkoli pojem o čase. Stejně tak tomu bylo letos. Ale přišli si k nám půjčit z nedaleké chaty pekáč pro odvoz štěněte od silnice a tak jsme zjistili, že je 30. :-)) Žádné veliké přípravy, ale vyndali jsme druhou štolu ze skříně a naložené papriky v oleji. Jak štola, tak papriky dapadly nad očekávání. Papriky doporučuji nechat týden v místnosti a po týdnu je dát do chladu. Štola se rozkládala tři neděle a stojí za to! Chutná velmi rumově -rum se v ní krásně rozležel. Ale pak se ozvala návštěva, že dorazí a já k těm paprikám nic neměla a dávat k nim štolu nebylo příliš košer a tak jsem se rozhodla, že se konečně pustím do dlouho zvažované páně Cuketkovy Pain á l´ancienne -bagety. Chystám se na ně už dlouho, ale pořád jsem to oddalovala a nechtělo se mi, až teď. Tak jsem večer podle návodu zadělala těsto – jenom vodu s moukou, zadělala a dala do chladu mezi okna. Ráno přidala obyčejné droždí s malinko vody, rozdělala těstíčko a opět zadělala a n
echala šest hodin kynout, dokud na těstě nebyly malé bublinky. Šlo to krásně, ale bylo mi jasný, že výsledek je naprosto nejistý, prostože jsem to prostě chtěla dělat s moukou celozrnnou pšeničnou a tak jsem to taky tak uskutečnila. Vše šlo jako po drátkách do momentu, dokud jsem nezjistila, že nemám pečící papír. Doma jsme to tedy probrali a padlo rozhodnutí, že klidně můžu použít prostě papír. – No- nemůžu :-)). Malé bagety naběhly, byly krásně hnědé, byly nafouklé a pěkné, ale vypadaly jako zednické hladítko. Shora krásná bagetka jako držátko a vespod přilepený papír jako hladítko. Takže druhou várku jsem prostě dala do formy a upekla se bageta větší a tlustší :-)). Forma byla vymazaná a vysypaná a chleba šel ven natošup. Co se týká konzistence – rozhodně to nebyla bageta, prostě celozrnná mouka není hladký lepek. A kdybych jí nezapomněla osolit, nebyla by špatná !
Takže příště to zkusím s hladkou. Celozrnná je dobrá, ale odsud podsud a na veku, která z celozrnné mouky v podstatě vždy vznikne, existují jednodušší cesty. Tato mě ovšem stále láká a proto jdu do ní znovu, ale s hladkou. Nevěřím moc na celozrnné bagety- na veky ano, ale na bagety nevěřím :-))) Nadýchané, plné velikých puklin a prasklinek – znáte někdo recept na nadýchanou celozrnnou bagetu?
A tak jsem zadělala na normální veku -[pullquote] suroviny jsou : 1kg mouky, 42g droždí, sůl a voda, aby vzniklo vláčné těsto. Také tři lžíce oleje. [/pullquote] . Těsto se po zadělání nechá nakynout zhruba hodinku až hodinku a půl a pak se vytvarují veky, které se zhruba po deseti minutách na plechu dají do vyhřáté trouby. Jsou výborné, ale lepší jsou čerstvé. Druhý den začíná dost tvrdnout kůrka. Slíbila jsem obrázek vánoční štoly po rozložení a paprik po uložení. Papriky tedy vyfocené spolu s vekou a vánoční štoly krom toho, že byly výborné, byly také hodně rozpadavé, plátek se sice ukrojil, ale většinou se rozpadl na dvě části. Upřímně to ale moc ničemu nevadilo :-))
Silvestr také neslavíme (podle mého mínění je to „svátek“ jen pro ty, co se chtějí pořádně opít a dělat binec s rachejtlemi. Te´d co máme malého jsem na Silvestr zanevřela ještě víc. Papriky vypadají skvěle a bageto-veka též :-) S bagetkami mám podobnou zkušenost – celozrnnou mouku přidat maximálně 1/3. Úplně jsem na nějaké dobré rozmarné bagetky dostala chuť – asi půjdu zadělat na těsto …
Aha, už vím, co máš na mysli, to jsem jedla jen z hladké mouky. :-)
Vše se ti povedlo, papriky brzy vyzkouším.
Já peču ráda tyto veky:
370 ml mléka
4 lžíce oleje
300 g špaldové mouky
230 g žitné chlebové mouky
3 lžíce lněného semínka
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 čerstvého droždí
fotka
ale už si nevybavuju zda jsou vevnitř nadýchané. :-(
Veky jsou krásný ! Dělám hodně variací na veky, ale všechno jsou to veky, ty jdou dobře. Chtěla jsem zkusit takové to nadýchané nic v puse :-). Zkusím s jednou třetinou celozrnné podle rady a uvidíme. Tyhle tvoje vyzkouším taky, díky moc.
@filap: Děkuji moc, zkusím to. Celé z celozrnné mouky je to dost těžké, většinou veka. Zkusím 1/3, to zní rozumně.
Bagetky můžeš s celozrnnou aspoň namíchat, ale maximálně do 1/3. Vyzkoušeno na vlastních chybách :)