Krásně roste zahrada, je velké množství hrášku a dýně o sobě dávají znát velmi jasně. Nejen obrovskou plochou, kterou pokrývají na všech stanovištích listy, ale také krásnými květy. Dýně má však nejen samčí, ale i nádherné květy samičí, jasně rozeznatelné. Samičí jsou spojené s jasným plodem, i když sebemenším, samčí pak vévodí dlouhému stonku. Není nic jednoduššího, než tyto samčí květy otrhat, vyklepat případný hmyt, odstranit stonek, ale i zelený zákrov, který pokud se neodstraní, je při vložení do úst velmi hořký. Zbydou tedy jen samotné květy, které se rozloží buď na jeden plátek, nebo se obalí zavřené jako dvojplátek.
Obaluji v těstíčku, které udělám z dvou vajec, trochy mléka, soli a mouky. Mouky tolik, aby těstíčko bylo husté, neteklo. Květy se obalí tedy v těstíčku a vkládají do rozpáleného oleje. Podávám s čerstvým orestovaným hráškem a uvařeným bramborem. Jsou výborné. A protože je květů opravdu mnoho, určitě se dostane příště i na plněné květy a květy v salátu. Tam jsou vůbec nejhezčí :)
Ochutnávala jsem příliš dychtivě a jednu včelku to stálo život na mém rtu.
Mila p.Klaro, recept aj na plnene kvety..a aby tekvicky mate? rodia vela a su lahodne..
http://www.labuznik.com/recept/plnene-cuketove-kvety/
http://www.labuznik.com/recept/plnene-kvety-baby-tekvicky/
http://www.labuznik.com/recept/gratinovane-cuketove-kvety-plnene-balkanskym-syrem/
Zrovna jsem na New York Times koukala na video, jak připravit květy jako jednohubku na předkrm a syrové! Zajímavá informace pro mě, že prý stonky jsou velmi chutné, já je vždycky odkrajovala. Osobně nemusím smažené a květy jsem vždycky používala tak, že jsem je dávala na na vaječnou omeletu.
http://video.nytimes.com/video/playlist/style/melissa-clark/100000001606605/index.html
V Itálii a Francii se z květů tykví připravuje také omáčka (většinou asi na bázi smetany). Nikdy jsem to nejedla, ale viděla jsem tam květy prodávat běžně na trhu…
A když se otrhají samičí květy, dojde i tak k opylení těch samčích?
Aha, s tím pohlavím je to naopak… :-)
Tuhle otázku si kladu stále :-)) a proto trhám na oběd jen jednou ročně a jen v omezeném množství :-))
Jé, paráda. Na zahrádce u tchánů je květů hodně, tak si určitě natrhám a tohle zkusím. Sice masožravý manžel bude asi hodně protestovat, ale aspoň to udělám jen jako chuťovku na vyzkoušení.
Fnuuuk , tak to závidím, škoda že nikde v praze neseženu tyhle nebo jiné květy ke smažení :(