Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Po dotazu v komentáři k předchozímu článku jsem zjistila, že jsem ještě nevložila recept pro svou oblíbenou lučinu. Člověk může udělat obyčejnou tvarohovou pomazánku, rozmixovat jí, přidat máslo, smetanu, ale stejně to nikdy nebude lučina. Ta termizovaná, krémová chuť s jemným dojezdem. Když to píšu, zase si uvědomuju, jak je pro mě vlastně jídlo hrozně důležitý :). Zažit chutě, schopnost navození určité chutě v jakýkoli okamžik a nejen navození, nejhorší je, když člověk není líný vstát a navození jít ihned realizovat. To je pak průůůůšvih. Zvláště, pokud je člověk žena a metabolismus se každým rokem zpomaluje a zpomaluje.

Netuším, jaká je ekonomická stránka věci, pokud člověk dělá doma lučinu z kupovaných surovin, děláme pouze z vlastních, ale kvalitativní stránka je určitě uspokojující. Lučina není nijak složitá a je na ní potřeba pouze pár surovin

  • jogurt
  • smetana
  • sůl

Jak tedy na lučinu?

Jednoduše. Nejprve je nutné vytvořit domácí jogurt. Například podle tohoto receptu a pokud vytváříte poprvé, rozhodně se podívejte na Inčino shrnutí o jogurtech. Předejdete tím mnoha nešvarům.

Jakmile je hotový jogurt, je třeba jogurt zase vylít. Ovšem nikoli nenávratně, nýbrž do plachetky. Tento pak necháme vykapat přes noc. Tento recept, co zde uvádím je ze 4 litrů jogurtu, který jsem dělala z plnotučného mléka.

Ráno, jakmile je jogurt vykapaný, ještě přehneme plachetku a zatížíme – jde to lehce, již nemáme tekutinu, nýbrž hmotu podobnou tvarohu.

Těchto 800 g hmoty, které nám vznikly ze 4 litrů jogurtu vložíme do mísy

 

přidáme smetanu – tu nejtučnější co máme, u nás je to z čerstvě nadojeného mléka – přímo odstředěná  a to 50 ml – lze samozřejmě více, to záleží již na chuti každého a na touze jaké které konzistence.

Pozor – toto množství smetany je přidáváno až po vykapání jogurtu!

Následuje osolení, 5g, ale dle chuti může být více a případně i přidání nakládané kapie pro paprikovou lučinu. A pak už jen vymixovat do krásného krému. Plním do kelímků či mističek – neteče, musí se skutečně plnit.

Je to velmi příjemná chuť.

 

25 Odpovědi to “Domácí lučina”

  • Misa:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je vhodná i pro miminka? Je nam 6,5 mesice, pomalinku zaciname s prikrmy, tak bych chtela zkusit toto…A jak dlouho pak vydrzi? Diky moc :-)

  • Helena:

    Lučinu posle Vás jsem dělala o víkendu prvně a je skutečně výborná :-).

  • Lunasulina:

    Dobrý den Kláro, ze všeho nejdříve bych Vám chtěla poděkovat za Vaše naprosto úžasné a inspirující stránky. Jsem paneláková, ale Vaše stránky mi dovolují stát se, aspoň na chvilku, holkou z hospodářství, což opravdu vítám :-).
    Ze 3 litrů mléka z mlékomatu, jsem vyrobila, dle Vašeho receptu jogurt, který se skvěle podařil. Odebrala jsem do 3 skleniček od marmošky a zbytek jsem použila na výrobu Lučiny. Je naprosto úúúúžasná a nemá chybu.Je jí skoro 600 g. Jste jednička a já díky Vám teď taky :-). Ochutila jsem jí čerstvou pažitkou a 1 stroužkem česneku (českého)a má teď opravdu grády. Díky díky díky, že jste a i při tom zápřahu, který jistě máte, si najdete čas potěšit nás panelákové, receptem který je možno zvládnout i v našich omezených podmínkách.
    S pozdravem a vše dobré na kopec, Lunasulina

  • Petra:

    Dobrý večer, myslíte, že by šla udělat i z kozího či ovčího mléka? Mám intoleranci kravského a stále řeším co na chleba :) díky

    • Určitě. Ze všeho z čeho lze udělat jogurt. Bude menší výtěžnost, protože kozí jogurt je řidší, ale rozhodně si myslím, že ano. Zaúkoluju Helenu s kozama, zda to nezkusí, ale má hodně dětí a možná mě s tím pošle někam, ale zkusím to :)

  • Vojto:

    som neskutočne rád…lučinu som vždy miloval…velmi velmi dakujem

  • Petr:

    taky delam tuhle lucinu ale na vrch si ji sypu kayenskym peprem luxusní.

  • babidana:

    Tato domácí Lučina je opravdu výborná a jak jednoduchá! Dělám ji, v obchodě již nekupuji a jen se olizuji! S pažitkou nemá chybu! Smetany dávám poskrovnu. Děkuji, Dana

  • Ta Ita:

    Jeje, tak já jsem taky právě objecila Ameriku! :) U nás Lučinu děti milujou, takže zkusím vyrobit „maminčinu“ variantu. Děkuji za impulz a rady!

  • rettigova:

    Prosím,Kláro, mohlo by být podmínkou těchto a podobných receptů udávání věku a váhy??? Jo, znám to všechno, melu vlastní mouku, vlastní chleba, labneh, ano.Ale jak si něco takového přečtu, musím to jít udělat, protože už jsem to třeba dlouho nedělala, nebo do labnehu nepřidávala smetanu, protože smetanu ani do svíčkové…Aber die Koncen!
    Jsem už v důchodu, aby se nám nezkrátily žíly máme měřici pole a zahradu – kvůli pohybu, ale nedomyslela jsem, že co vypěstujeme budeme chtít taky sežrat. Dřív říkal můj muž: Tak. ještě si nakopu uhlí a už nebudu po nikom nic chtít. Teď máme fotovoltaiku, dřevo do kamen taky naše, maso nejíme, no občas rybu, ale že by to jídlo bylo redukční, to teda zase moc ne.Brambory, luštěniny, rajčata a spol, náš doma lisovaný řepkový olej, cibule a česnek
    A tady mám číst jeden recept lepší jak druhý a ještě na takové nádherné vlastní keramice, co my ubozí důchodci máme dělat, rychlého metabolismu nemaje?? Nee, nechci si stěžovat a navíc Vaše stránky miluju. Také máte své starosti/což člověka ve skrytu duše potěší/ a žijete tak, jak jste se rozhodli.Moc Vám fandím, já jsem na to bohužel došla až po 18 letech školy a 40 let zaměstnání, ale zaplaťpámbůh že vůbec.
    Jo, ještě k tomu ošetření drobných ran. Teď se používá na řezné a jiné čisté rány speciální lepidlo a našim vnukům stačí obyčejný sekunďák, udělá stejnou službu a nezůstane ani „žebř“ po stezích. Natře se na okraj obou stran rány a přidrží u sebe.Jen prosím dělat přes igelit, lepí nejraději heterogenní tkáně – tzn. jeho bradu a vaši ruku. zdravím Jitka

    • :-)) díky za milý komentář. Ano, je to tak, no prostě ten metabolismus člověk neočůrá – bohužel. Musí se na to pak od lesa – nepřipouštět si, že je to důležitý :)). A lepidlo – no, nejsem si úplně jistá, ale důvěřuju Vám :-)

  • Katka:

    Tento recept mám osvědčený z jiného zdroje. Původcem nápadu byl manžel a mě těší, že končím s nakupováním Lučin a jim podobných „pomazánkosýrů“, protože tenhle základ se dá dochutit nejen kapií, ale i pažitkou, cibulkou, bylinkami, na sto způsobů a je po problému „co na chleba“ :-)
    Mějte se krásně na kopci!

  • michp:

    Neviem prečo, ale nikdy som nenašiel odvahu na odkvapkanie jogurtu… tuhý jogurtový syr sa nazýva labneh – libanonský mäkký syr http://jaknato.webpark.cz/html/labneh.html

    a pridám ešte jeden recept na predĺženie trvanlivosti (zatiaľ neodskúšaný, ale chystám sa…)

    http://baranek.blog.sme.sk/c/249839/Varime-s-Medvedom-Vianocne-darceky-z-vasej-kuchyne.html

    recept je úplne dole na stránke – v krátkosti lyžičkou vykrojené guľky sa nakladajú do oleja – v chlade vydržia niekoľko týždňov
    skúsim a dám vedieť…

    Michal

    • hanaka:

      Michale, já jsem to popisovala ve vlákně pod tímto článkem – https://conovehonakopci.cz/?p=4793. Určitě vyzkoušejte, je to výborné. Zrovna jsem labneh posvačila zakáplé olivovým olejem, posypané sušenou mátou a mletou paprikou a je to prostě lahoda. Ty kuličky jsou taky vynikající, pokud jsou ponořené, vydrží opravdu dlouho. Ale věřte mi, že dřív než se zkazí je sníte :-)

    • Tereza:

      jo jo, taky jsem kuličky dělala, obalila jsem je v paprice nebo dobromysli, apod. a hodila do oleje. jsou opravdu výborné, ale je třeba vydržet alespoň 14 dní, aby se trochu uležely. Namazané na čerstvém domácím chlebu jsou mňamka!

    • Odkapaného jogurtu se bát nemusíte, my už hodně dlouhou dobu Lučinu nekupujeme a jedeme v tomto:
      (syn (11) dokonce natočil instruktážní video, miluje tenhle typ sýra)
      http://jitkazajickova.blogspot.cz/2013/05/labneh-jednoduchy-syr-typu-lucina.html

    • michuela:

      Asi jsem udělala něco špatně po týdnu na ně nebyl nějak čas a po 10 dnech se mi rozpadly a jakoby kvasí-bublá?

  • Tak tohleto mne doslova nadchlo. Tak moc, že odpoledne jsem si v práci přečetl textík na facebooku, večer doma tento článek, použil zjednodušenou verzi od Anonymní 15.8.2013 v 12.11 a ráno před odchodem do práce vyšlehal no a večer pak už jedl parádní Lučinu. Více bude na mém webu. Dík za milé polaskání bříška.

    • Namotivovali ste aj mňa, ráno som začal s prípravou, večer vyskúšam som zvedavý ako to bude chutiť, ešte som lučinu neskúšal.

  • sham:

    micham pulkilovy jogurt (kupovany, muze byt i nejaky a la recko, tucnejsi) s 200 ml zakysane smetany (klasicka, zadne light hustene skrobem), necham pres noc vykapat pres platynko a pak vmicham bylinky, trochu soli… a obvykle cela miska mizi jeste tehoz dne :)

    • Věra:

      Já dávám teda bílé jogurty tři a smetanu na vaření /pořádnou/, lžíčku soli /někdy zamíchám i bylinky. Dám do klasické plíny, zavěsím a nechám přes noc odkapat. Ze „syrovátky“ co odteče potom ještě zadělávám na chleba. Bohužel se nikde v našem okolí nedá koupit kravské domácí mléko a tak musíme alespoň takto. Ale manžovi to chutná. Miska je do dvou dnů pryč:-)

  • Klaris:

    jo to zvládnu totiž i já :D
    nemaje vlastní mléko a nedělaje momentálně ani jogurt z kupovaného (ale jogurtový článek mě nakopl, už vím kde udělali soudruzi z NDR chybu – nezahřáli dost mlíko :D , tak zase třeba budou pokusy z mlíkem z automatu..) tak kupuju rovnou smetanový jogurt a jen ho osolím, vykapu a už s ničím nemíchám, nejraději to jen tak přírodní :)

  • Anonym:

    potvrzuji, dělám též. A nejraději ji máme se šnytlíkem přidaným rovnou do jogurtu před vykapáváním. A někdy přidám smetanu rovnou a kape to aj s ní. Taky dobré.

  • Džísis vy jste milí :-). Všem moc děkuju – jsem o krok dál na své cestě k nezávislosti :-).

  • Fearn:

    Jéé, děkuju za recept:) Lučinu miluju a tohle bych mohla zvládnout i já :)

Přidejte komentář na Ta Ita