Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Léto v plném proudu, přijel kamarád pomoci panu domácímu a přivezl s sebou dvě malé děti. Holky jsou skvělý, milý, hodný. Jen mají rády svoje jídlo. A to došlo. Na těstovinách se nedá nic zkazit, říkala jsem si. Holky budou těstoviny, máte je rády?“ „Máme, ony na to. S parmazánem!“ a byla jsem namydlená. „Krupicovou kaši?“ „Máme“. Oddychla jsem si, dokud jsem si téměř současně s oddychem neuvědomila, že nemáme klasickou dětskou krupičku, ale naší, namletou. Ale prošlo to. Dnešní večer strávím opocená přemýšlením o tom, co zítra uvařím. A nejhorší moment nastal, když jedna z nich začala vyprávět, že když ještě nebyly prázdniny a chodila do školky, tak tam taky dělali polívky. A já bych v ten moment dala nevím co za to, aby nepokračovala…. jak já nechtěla slyšet, že jí v tý školní jídelně ty polívky chutnaly! Nechutnaly! Malá, nic neznamenající výhra. A taky vyhlašuji anketu o nejvtipnější zvíře. U nás jednoznačně vyhrává běžec. Ti jsou tak neuvěřitelně vtipný, že kdo je nemáte, určitě si je pořiďte.

 

Pod minulým příspěvkem jsem se nechala inspirovat rybízovými řezy se sněhem a jsou fakt bezvadný. Na jeden plech řezů je třeba: 260 g másla, 4 žloutky, 160 g cukru, 1 lžíce moučkového cukru s vanilkou,  480 g celozrnné pšeničné mouky, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků, 500 g rybízu, 2 lžíce rumu, cukr do rybízu
a skořici. 

Nejprve utřeme krém z másla, žloutků, cukru a vanilkového cukru. Do krému přišleháme přesátou mouku s práškem do pečiva. Těsto není lité, tekuté, je to křehké těsto, se kterým se velmi hezky pracuje.

Hotové těsto rozetřeme rukou na plech a dáme ho péci při 160 °C.

Po cca 25 min., když je těsto hezky narůžovělé, vložíme na něj sníh s rybízem, který připravíme tak, že ušleháme bílky. Ve vedlejší míse smícháme rybíz s moučkovým cukrem, dle vlastní chuti, rumem a skořicí. Pak celou hmotu opatrně promícháme se sněhem.

Zapečený koláč pokrytý sněhem s rybízem vrátíme do trouby a dopečeme. Hlídáme, abychom ho nespálili.

Necháme vychladnout a krájíme vychladlý. 

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

6 Odpovědi to “Rybízové řezy se sněhem”

  • Katka:

    Zdravím z doliny na kopec

    My sme mali najvtipnejšie zvieratko straku, ktorá sa sústavne hádala s našimi mačkami. Bolo zábavné pozorovať tie ich neúspechy pri pokuse uloviť ju a to ako si s nimi straka robí čo chce.
    K tým bežcom mám jednu otázočku. Máme strašne veľa slimákov bezdomovcov a počula som, že bežce ich parádne udržia v nepremnoženej miere. Ide mi len o to či ich môžem voľne vypustiť do záhrady, alebo im tých slimákov musím zbierať, aby nepojedli zeleninu. Vďaka za rady.

    • katka1:

      Slimáci žerou zeleninu a běžci žerou slimáky. Nevím co by se stalo, kdyby slimáci došli, ale to se ještě nestalo :-) Ale vážně, běžci zeleninu fakt nechávají na pokoji, na rozdíl od jiných kachen.

  • Golda:

    Já přihlašuji do ankety o nejvtipnější zvířátko hrdličku, kterou mám doma. Našla jsem ji v únoru vypadenou z hnízda a s vykloubenýma nožkama. Nožky se podařilo částečně spravit, ale chodí kolíbavě jako kachna a tak dostala jméno Kačka. Doufala jsem, že až dospěje, odletí, ale Kačka se rozhodla, že se mnou zůstane a bude mně obveselovat, i když létat umí. Chodí za mnou jako pejsek, ráda se mazlí, sedí mi na ruce a oklovává prsty a pohled na ni, když se koupe v keramickém pekáči je opravdu k popukání.

  • Lenkakulicka:

    Zdravím na kopec.
    Když výjimečně zklamou těstoviny, zachraňuje situaci rizoto :o)
    Do ankety o nejvtipnější zvíře přihlašuji naši kočku, která teď v létě chodí do domu zásadně oknem a nosí ulovené myši – fuj.

  • katka1:

    Tak tenhle koláč jsem neviděla 20 let, když ho vidím, tak ho musím zkusit upéct :-)
    Přihodím svůj recept:
    -lístkové těsto (dělám obyčejné, bez překládání, jen mouka, tuk a jogurt)
    -rozetřený tvaroh s cukrem
    -rybíz (nebo meruňky)
    -drobenka
    A ještě rychlá bublanina s rybízem:
    -6 celých vajec a 6 vrchovatých lžic cukru vyšlehat do pěny (opravdu to jde, šlehač si s tím poradí :-))
    -lehce vmíchat 12 lžic polohrubé mouky
    -do těsta nasypat rybíz (přidávám i pár jahod) a upéct.

    • katka1:

      Málem bych zapomněla na to zvířátko: mně připadají vtipné letošní jiřičky, které nám zcela beze strachu sedají na okno, koukají dovnitř a krásně povídají.

Přidejte komentář na Golda