Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Poslední týden, kdy bylo poměrně horko, práce se senem a nechuť stát dlouho v kuchyni a zaobírat se výrobou bezlepkového chleba z kvásku, stačí bohatě náš žitný a pšeničný kváskový, vyhrál na plné čáře bezlepkový s droždím. Jeho výhodou je bezesporu rychlost, absolutní jednoduchost a také větší kyprost. Je to zcela regulerní tousťák, nadýchaný a kyprý.  Když se vám stane, že přijede návštěva celiak, doporučuji skutečně zapracovat na vlastní obezřetnosti, tak, jak mi tu před příjezdem Meddie mnozí radili.

Pro našeho hosta bylo nezbytně nutné separovat náčiní – její nesmělo přijít do styku s moukou, případně se muselo omýt před použitím. To obnáší také vlastní marmeládu, vlastní máslo, neboť žádný pokrm by neměl přijít do styku s náčiním od mouky, tedy s nožem od chleba našich dětí.

Také to obnáší zakoupit pouze kukuřičný škrob a nikoli puding, neboť je v něm pšeničný škrob. Stejné je to s práškem do pečiva, kde je nezbytné hlídat složení a pšenice se na malém městě, kde jsou pouze troje potraviny se stejným sortimentem, v prášku do pečiva vyvarovat.

Důležité je nehníst těsto na chleba každé ráno vedle odkapávajícího tvarohu, neboť ten pak může být velmi problematický,  oprášený moukou a stejné je to se stolem, utěrkou, talíři, atd. atd. Meddie to vše nesla velmi statečně, na chyby s lepkem poukazovala velmi citlivě a statečně nesla i velký všeobecný protest u stolu, kdy jsme my všichni měli pouze jeden veliký plech koláče a Meddie sama pro sebe celou bezlepkovou roládu. Protest byl natolik hlučný, že se nakonec musela rozdělit! Máme za sebou letošní přídel dobrovolníků a zase si dáme na chvíli oraz od sociálního šumu. Holky byly moc fajn, byly milé, pracovité a bylo fajn, že přilely právě ony. Poznatkem dětí z letošní dobrovolnické akce je to, že kdo si pozývá domů dobrovolníky, kteří chtějí jezdit po ekologických farmách, je nutné počítat s tím, že budou mít všichni telefon a notebook. A že jim bude chybět spacák, holinky a rukavice.

Pokud tedy také očekáváte návštěvu celiaka, je dobré zazásobit se různými druhy bezlepkových muk. Mezi mé oblíbené patří kukuřičná a pohanková, neboť obě lze namlít doma na mlýnku. Tento chléb je však upečen z kukuřičné žluté kupované, neboť naše barevná kukuřice došla.

Na chléb je třeba: 400 g hladké kukuřičné mouky, 4 polévkové lžíce bramborového škrobu, 25 g soli (raději dávat méně a pro příště přidávat, doporučuji tedy začít na 15 g) , 11 g kmínu (může být i více, dle chuti), 30 g čerstvého droždí, 550 ml vody a trochu sezamu na posypání.

Chléb máme vyzkoušený i z různých jiných kombinací muk – různé poměry pohanky (doma mletá cca polohrubá mouka) s kukuřicí a škrobem a vždy byl chléb velmi dobrý.

Nejprve smícháme kukuřičnou mouku se škrobem, přidáme droždí a trochu vody (cca 100 ml), zamícháme v míse droždí s trochou mouky s vodou a necháme cca 10 min vzejít kvásek.

Po vzejití kvásku přidáme sůl, kmín a zbylou vodu – s vodou opatrně, abychom těsto nepřelili, každá mouka saje trochu jinak. Není nutné těsto hníst, pouze ho vařečkou dobře zamícháme – je spíše řidší.

 

Po naklonění formy se mírně přelévá ze strany na stranu.

Vymažeme formu na biskupský chlebíček, těsto nalijeme do formy a posypeme sezamovým semínkem.

Přikryjeme a necháme v pokojové teplotě kynout. Většinou nechávám při pokojové teplotě kynout až 2 hodiny. Pokud je forma u zdroje tepla, pak se doba podstatně snižuje.

Za dvě hodiny vložíme chléb do rozpálené trouby na 180 °C – troubu není třeba zapařovat a pečeme cca 40 min.

Ihned po upečení chleba vyklopíme a necháme vychladnout.

8 Odpovědi to “Bezlepkový toustový chléb”

  • Tom:

    Dobrý den, už několikrát jsem tento chleba pekl, ale laboruju s tím droždím. Když jsem ho dal 30 g dle návodu tak mě chleba nakynul za 30 minut a v troubě padl. Teď mám v troubě další pokus :-) s polovinou droždí a zatím je výsledek stejný. Těsto vykynuté za 30 min a v troubě to zase padlo. Nevím co dělám špatně. Zkuste prosím poradit kde je chyba.Kynutí probíhá taky při pokojové teplotě.Děkuji
    Používám klasickou fala kostku droždí.

  • Dobrý den, opravdu tam má být 25g soli? Já právě poslechla přesně recept a chleba mi vyšel strašně slanej.

    • Martino, solím chleby obecně více, ale sůl musíte případně pro příště ubrat dle vaší chuti. U nás to bylo 25 g. Problém je také s kvalitou a druhem soli. Určitě je třeba podle sebe, díky za zpětnou vazbu, do receptu vložím doporučení na méně soli a za slaný chléb se omlouvám.

      • Příště si na to dám pozor, jen jsem se chtěla ujistit, zda není překlep:-)

        • Ludwig:

          @Martina:
          Ja jsem ze zvedavosti vazil kolik soli davam do meho chleba. (Obycejneho, ne toustoveho)
          Na chleba o celkove vaze 2KG davam 15 gramu soli. Jsou to presne 3 ty male odmerky typu „cajova lzicka“ z te odmerky ktera byva u tech domacich pekaren. Fakt je ze ze zdravotnich duvodu solim spise malo a kdyz je nutne, chleba nakrajeny na platky se vzdy da dosolit :-) jako to delaji moje navstevy.

  • Lenka:

    Hezký den, jak to ale dělají celiatici s droždím ? Můj syn měl bezlepkovou dietu od narození až do puberty a právě droždí, které je údajně množené na běžné mouce, jsme používat nesměli. Je to už hodně let, tenkrát se tu o celiakii skoro nic nevědělo, i doktoři tápali.

Přidejte komentář na Lenka