Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘buchta’


veg
Další smyčka mého života. Začala jsem před dvěma lety běhat, abych letos v květnu musela
buchta s broskví
skončit, abych mohla zase minulý týden znovu po třech měsících začít :-))). Není to jednoduchý, takový život v jedný místnosti se čtyřma malýma dětma. I když jsou kolem desítky hektarů neobydlené půdy. Člověk jen tak neuteče, aby byl sám se sebou. Může vzít třeba psa a jít se projít, ale to je za prvé blbost, když ten pes není přivázanej a celej den běhá a za druhé – chybí tam endorfiny :-))). Do 500m od chalupy jsem stále na dosah křiku, žádostem, prosbám, vyprávění, ukazování…… takže nakonec zvítězila varianta ….. utéct!!! :-))) Každý den, alespoň na chvíli. Vrátit se uvolněně, otevřen další porci vstřebávání energie, aniž by člověk nedokázal udržet energii vlastní :-)). Jenže protože jsem trochu maximalista, z běhu pro radost, pro uvolnění a endorfiny, se stal systém, který začal požírat sám sebe a musel být přitom v zájmu zachování vlastního zdraví zcela deletován…. Ale když to člověk jednou pozná….. tak už neuteče :-)) a tak jsem si zase minulý týden vzala tenisky a od té doby zase pro radost, endorfiny a uvolnění :-))) Read the rest of this entry »
Já chci taky koláč !!! každodenní evergreen, ale stále přemýšlet, co bylo včera a co předevčírem, aby
cuketová buchta
se to neopakovalo moc brzy a navíc, jak mě naučila babička – koblihy  se přece smaží v únoru a ne v létě, buchty v zimě a ve svátek a ne v létě, štrůdl, když jsou jablka a letní jabloň prd plodí, rybízu už bylo dost, švestky ještě nejsou, meruňky – nebydlíme na Moravě, ale v 650 metrech, takže co zbývá? Jednoznačně – cuketa ! :-)))
Naštěstí, jak říkám, cuketa plní krom pár jídel funkci plnidla.  A v tomto případě i báječného vláčnidla -buchta není jak by se dalo čekat mokvavá nebo nějak sražená. Je naopak velmi kdyprá a díky cuketě dost vláčná. Dělám jí ale zásadně s kakaovou polevou, bez ní to pro mě nějak není prostě ono.
Suroviny: 3 vejce, 350g cukety, 1/4l mléka, 10 lžic oleje, 350g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 350g cukru, na polevu:50g másla, 2 lžíce kakaa, 50g cukru, kokos,
cuketová buchta
Ušleháme vejce spolu s cukrem, přidáme do ušlehané pěny olej, potom cuketu, mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto je řidší.
Vymažeme plech a vysypeme kokosem, nalijeme těsto a dáme péci. Po upečení nalijeme na koláč polevu, kteru uděláme tak, že rozpustíme máslo, do kterého přidáme cukr a kakao a chvilinku necháme prohřát. Na polevu pak nasypeme kokos. Buchta lze péci i ze dvou vajec, ale je více sypká a trhavější. 3 vejce jsou pro mě ideální -není tuhá a nesype se.

Komentáře

1 ufa ufa | 9. srpna 2010 v 9:00 | Reagovat

Děkuji za super recepty z cukety, miluju jí, a docela mi i roste…:-) Jen mě tady mate ten čtvrtlitr mléka…:-) Kam patří? já mám nejraději ještě horké koláče, buchty,…a k tomu studené mléko. jak je to u vás? :-)

2 Klára Klára | E-mail | 9. srpna 2010 v 9:18 | Reagovat

[1]: :-D ,jasný, mléko jsem napsala až nakonec – to je tak, nepíšu to přímo, když vařím,ale až když je čas a někdy to prostě zpřeházím ;-) :-D,jasně, mléko má být do buchty, jak je to pak v receptu, do polevy už nee! :-)
U nás je to tak, že mléko vychlazené k buchtě je ideální, popřípadě kakao a bílý kafe :-D

3 Veska Veska | 9. srpna 2010 v 9:59 | Reagovat

je cuketová buchta,to už jsem dlouho nedělala 8-O

4 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 10. srpna 2010 v 13:39 | Reagovat

cuketu jsem zatím ochutnala jen jednou a to od babičky, nějak zapečenou, byla dobrá :) ale teď o ní slyším hodně a tak mě celkem zajímá, jen jsem se na ni zatím ještě neodvážila, ale zaujali mne vaše recepty a tak se po nějaké poohlédnu

5 Cirrusa Cirrusa | 10. srpna 2010 v 17:08 | Reagovat

shodou okolností jsme cuketovou buchtu měli k snídani, ale bez polevy:-) I tak byla dobrá (dělala tchýně a cokoliv co nemusím dělat já je výborné :D ), teď se mi dodělávají vafle, zítra budou k snídani se švestkovým povidlím :-)Mno a já jdu sekat trávu na seno 8-)

6 ufa ufa | 11. srpna 2010 v 7:58 | Reagovat

Aha, tak já ten recept četla snad třikrát, a toho mlíka jsem si nevšimla…:-D to je mazec… Ale dneska ji jdu vyrábět…:-) Předevčírem jsem dělala podle vás sekanou z cukety, a je to mňamka:-) ale musím říct, že je opravdu lepší až když vychladne, ne chuťově, ale krájí se líp studenější, a když se pak jednotlivé plátky opečou, tak je ještě lepší, zařazuji mezi své oblíbené recepty…:-)

7 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:01 | Reagovat

[3]: Mě přijde ohromně výhodná – 700g cukety na 700g mouky. Jasný, je to hodně vody, ale stejně … :-D :-D :-D

8 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:01 | Reagovat

[4]: Určitě zkuste, dá se s tím velmi dobře pracovat.. :-)

9 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:02 | Reagovat

[5]: Jsem si jistá, že i na tu bez polevy dojde a vafle bych si tedy dala – zrovna teď! :-D

10 Klára Klára | E-mail | 11. srpna 2010 v 11:04 | Reagovat

[6]: :-D Souhlasím, ta sekaná je výborná – tímto ještě jednou děkuji Vesce za link na recept – taky mi přijde, že nejlepší varianta je studená nakrájená a pak opečená nebo napařená, ale k tomu u nás asi nikdy nedojde :-D :-D

11 Cirrusa Cirrusa | 11. srpna 2010 v 11:19 | Reagovat

Klárko, stavte se, mám tady poslední dvě vafle – klidně přenechám. I když jak tak koukám na tu frekvenci narozeninových dortů, tak už snad musíte mít sladkého doma po krk :-x :-)

12 Pipi Pipi | Web | 12. srpna 2010 v 21:57 | Reagovat

Buchta vypadá moc dobře, určitě je vláčná, takové má každý rád! :-)


veg
Černá buchta je výborná – není spálená, ač to tak na fotce vypadá, je jen opravdu černá
černá buchta
:-). Je to z části díky dobrému kakau, ale tmavou barvu získává hlavně pro zvláštní postup, kterým je dělaná. Z těsta se odebírá jeden hrnek, kterým se po upečení buchta polévá. Její barva pak díky tomu vyleze na povrch a zleskne.
Jako příloha k buchtě je tvarohová zmrzlina. Potom, co jsme se po pár dávkách nasytili opravdových zmrzlin, vyhrál ve mně opět pragmatický pohled na věc a zmrzlinovač jsem začala používat jako možnost, jak jíst zmrzliny o mnoho zdravěji a přesto velmi chutné. Víceméně bez přídavku tuku, hlavně z tvarohu,ovoce a místo smetany z mléka. Je pravda, že cukr tam je, ale stále ubírám ! :-)))
suroviny: 250g másla nebo tuku, 1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 3 lžíce kakaa. Zbytek: 1prášek do pečiva, 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné a 4 vejce.
Nejprve utřeme dohromady máslo, vodu, cukr a kakao. Když je hmota pěkně kompaktní, odlijeme z ní hrnek a dáme si ho bokem. Pak do hmoty přidáme vejce, mouku a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Po upečení ihned na horkou buchtu nalijeme hrnek, který jsme si odlili bokem a stěrkou ho tak dlouho roztíráme po buchtě, dokud se tam celý nezatře. Esteticky je buchta velmi hezká se šlehačkou, ale na můj vkus je to už dost tuku, takže jí raději dělám bez ničeho :-))
Tvarohová zmrzlina: 500g tvarohu, 5 lžic cukru, 2 polévkové lžíce skořice.
vše umixujeme dohromady, vložíme do zmrzlinovače (nebo do mrazáku) a umícháme zmrzlinu. Zdobím listy máty které tvaroh hezky provoní.
veg

Sluníčko, horko, moc práce, seno, ……bez komentáře :-))
rebarborová buchta
Suroviny: 3vejce, 2hrnky celozrnné pšeničné mouky přesáté, 3/4 hrnku oleje, 3/4 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, trochu kakaa, skořice, mletého anýzu *, rebarbora,3/4 hrnku mléka, 4 lžíce smetany
rebarborová buchta
rebarborová buchta
Buchta je dělaná z dvojnásobného množství a protože je rebarbory už málo, tak druhý plech je pouze s kakaem, skořicí a anýzem.
Nejprve oddělím žloutky od bílků, utřu žloutky spolu s cukrem, olejem a vanilkovým cukrem, přidám tuhý sníh z bílků, přisypávám pomalu mouku s práškem do pečiva a přisypávání prokládám smetanou a mlékem.
Vše vliji na vyložený plech papírem, posypu jemně hořkým kakaem a stěrkou kakao jemně rozetřu po povrchu buchty, nakonec  pokladu kousky rebarbory. Na druhý plech to samé, ale místo rebarbory se plech popráší kakaem, skořicí a mletým anýzem a tato vrstva se stěrkou jemně rozetře po povrchu těsta. Buchta se upeče a krájí ….
Mletý anýz je možné buď umlet v mlýnku, ovšem pozor na mlýnek, ve kterém se používá i jiné koření, např. pepř nebo je možné zakoupit rovnou mletý anýz. Je to velmi jemný prášek, velmi podobný chuťově lékořici. Lze ho s velkým úspěchem používat do různých buchet a koláčů, ale i pudingů a krémů.

Komentáře

1 Veska Veska | 7. června 2010 v 11:03 | Reagovat

Anýz je vyborné koření,já ho mám ráda na takové vánoční cukroví – anázky kam se dá jen mandle a ono to anýzem provoní,náhodou jsem na ně zapoměla,prostě upadly v zapoměmí ale zase je opraším :D

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

veg
Na dnes byly veliké plány, upečených 5 malých kulatých chlebů na fazole v chlebu, ale z
kokosova
toho nebude nic, chleby budou ráno plněné pomazánkou, protože občanská povinnost je občanská povinnost :-) a podruhé v jednom týdnu vstávat ve čtyři jsem odmítla. Takže naše kulturní vyžití – totiž volby, nám vzalo 7km na kole tam, 7km zpátky, mezitím navštívit všechny po cestě, návrat v půl destáté, místo fazolí rohlíky a pomazánka a jablka a minerálka a ve volební místnosti pak malé párty :-) – koláč a pivo slavících na hřišti. Systémy v hlavě se prostě boří, plány padají, ale dobrý výlet, odvoleno, najedeno a vespolek usnuto :-)

veg
S koprovkou jsem sice splnila přání, ale hned jak padla , začaly se opět objevovat dotazy nabublanina
případnou buchtu, koláč,  perník, …… a protože je ještě rebarbora, tak to bude rebarborová bublanina.

veg
Tento koláč je vlastní verzí indického koláče džaldí – džaldí :-) či variací  na drobenkové
suroviny
koláče. Je dobrý, vypadá hezky, jen je trochu, malinko, malilinko sytější – i na pohled:-)
suroviny: na těsto : 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1/2 hrnku krupičky nebo krupice.(vzhledem k tomu, že si jí melu sama a jsou kolem toho doma neustále dohady, je to v podstatě jedno :-), 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do pečiva a 300g smetany. (Smetanu lze nahradit 150g másla)
Na náplň: 750g tvarohu, 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, jeden vanilkový cukr
Navíc: 300g rebarbory, trochu moučkového cukru na posypání, malinko skořice, pečící papír.
Toto je množství na 1 plech.
veg

Dnešní lehká buchta s citonovou příchutí je velmi rychlá, snadná a trochu připomíná
buchta
„Babetu – pro pamětníky :-)))
suroviny: 7žloutků, 7 bílků, 300g cukru krystal, jeden vanilkový cukr, půl prášku do pečiva, 300 g mouky-celozrnná pšeničná přesátá, 50g maizeny – kukuřičný škrob( lze  nahradit vanilkovým pudingem), citronová kůra z jednoho nechemicky stříkaného citronu, 5 lžic vody a 5 lžic oleje. Máslo na vymazání plechu a mouku na vysypání. Cukr moučka na pocukrování.

Ušleháme do pěny žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme citronovou kůru, 5 lžic vody, 5 lžic oleje, pomalu mouku, prášek do pečiva a kukuřičný škrob. Vymaženme  a vysypeme pečící plech, nalijeme těsto a pečeme asi při 150-180st. C. Vyndáme, necháme dle možností vychladnout :-) a pocukrujeme. Můžeme použít tvořítko ze čtvrtky, aby na buchtě byly nepocukrované tvary.

Reklama

Click here....


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.


Komentáře

1 Kamarytka Kamarytka | 26. dubna 2010 v 18:55 | Reagovat

Tak do toho jdu, protože BABETA je snad jediný moučník, na který mám opravdu živé vzpomínky z mého dětství ;-) Z těch erárů to bylo totiž to nejlepší :-D

2 Jidáš Jidáš | 26. dubna 2010 v 19:35 | Reagovat

[1]: No, mě nejvíc z toho, co nosili někteří státní zaměstnanci jako přilepšení domů, chutnal biskupský chlebíček, ale občas – velmi často – většinou se našel nějaký malý hajzlík, co voňoumal celou polevu !!!Takže jeden otevřel šuplík a tam bylo pět rozňoumaných biskupských chlebíčků !!! A pak že vedla Babeta !!! :-D

veg
Dnešní den výlet, takže k snídani jen domácí chléb se sýrovou pomazánkou a na cestu kokosová buchta.
kokosova
suroviny na buchtu: 4vejce, hrníček cukru, prášek do pečiva, vanilkový cukr, citronová kůra, hrnek oleje, mouka celozrnná pšeničná přesátá – asi tři hrnky. Hrnek mléka. Sáček kokosu.
Utřeme celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej a třeme dále. Přidáme posléze citr. kůru, mouku, mléko a prášek do pečiva. Můžeme přidat bu´d mouku nebo mléko, podle toho, zda je těsto moc tuhé nebo řídké. Těsto by mělo být spíše řidší, určitě by v něm neměla stát lžíce. Mělo by táhle téci do vymazaného a vysypaného plechu. Uhladíme povrch buchty a nasypeme na ní celý 200 g sáček kokosu. Mírně lžící vpravíme do buchty, ale velmi mírně. Lze také použít tučnější variantu, kdy kokos nezapravujeme, necháme volně, ale hned po upečení polijeme povrch buchty smetanou. Tato  na obrázku je dělaná bez smetany.

veg
Recept na dnešní večeři je receptem zároveň i na zítřejší snídani. Je to jedna z nejoblíbenějších buchet – spotřebuje se veliké množství tvarohu, je velmi variabilní, v létě se do něj může dát ovoce, prostě velmi oblíbený.
testo
Surovin množství na 2 plechy:
1.těsto: 20 dkg cukru moučka, 20 dkg máslo, 60dkg celozrnné pšeničné mouky přesáté, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce kakaa, citr. kůra, 10 lžic vody.
2.těsto: 6 vajec, 40 dkg cukru, 40 dkg mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 10 lžic vody a 2 dcl oleje
náplň: 1,5 kg tvarohu, 2 vejce, cukr, vanilkový cukr
beranci
suroviny na první těsto uhněteme a tuhé těsto rozetřeme rukou na 2!! plechy. Pak utřeme suroviny z druhého těsta – vejce s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu a mouku s práškem do pečiva. Na první těsto nalijeme tvarohovou náplň – tvaroh ušlehaný s vejcem, vanilkovým cukrem a cukrem, lžící rozetřeme do roviny a polijeme těstem číslo dvě. Opět uhladíme. Dáme péci na 180 -120 st. plechy po chvíli vyměníme, spodní nahoru a horní dolů a po zhnědnutí a upečení – zkusíme špejlí, vyndáme a necháme před krájením vychladnout.
beranci


Komentáře

1 toffo toffo | Web | 8. června 2010 v 10:49 | Reagovat

Je to opravdu výborná buchta. Moje nejmladší sestra byla jako dítě hodně nemocná s velkou nechutí k jídlu. Jedla jen tuhle buchtu.

2 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 8. června 2010 v 21:51 | Reagovat

[1]: tak tak – je moc dobrá, raději dělám rovnou dva plechy :-). Upřímně, děti jsou zdravé jak řípa – klepu – a  kdyby mohly, také jedí jen buchty :-))

Nový komentář

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.