Posts Tagged ‘rohlíky’
Ráno raníčko panna vstala…… tak vzhledem k přítomnosti našich čtyř dětí je asi evidentní, že
článek je už od začátku trochu zavádějící :-)) a právě i kvůli tomu časnému vstávání, které sice jako jedna ze dvou z naší rodiny mám ráda a je mi blízké – ostatní jsou spíše sovy, přesto vstát, zadělat, nechat vykynout, zatopit a upéct – to prostě chce morál, který většinou chybí a přesto není nutné na čerstvé a křupavé rohlíky ke snídani zcela rezignovat. Stačí si večer jednoduše zadělat těsto podle tohoto těsta na konzumní rohlíky nebo konzumní housky – kvásek z kvasnic a když vzejde, tak zadělat těsto, které se ihned zadělané dá do chladu. Skutečného chladu- chodba, meziokno případně lednice. Brzy ráno pak člověk vytáhne krásně nakynuté těsto, ze kterého umotá rohlíky, pomaže a dá péci. Už to vezme maximálně hodinku. A proč taky tento recept, protože mi je prostě líto, že nedostaly příležitost takové dobré posypky, jako hrbozrnná sůl, kterou lze sehnat k mému údivu zcela bez problémů nebo jen s malými :-). Stačí jí objednat v místní zelenině. Nebo s nastrouhanou nivou nebo s vejcem, ve kterém je rozetřen veliký stroužek česneku a pak vše posypáno směsí sezamu a lněného semínka. U nás vede niva,česnek, mák a sůl :-))) Read the rest of this entry »
Naše děti, potažmo naše rodina je zvyklá co se jídla týká na ledacos. To, na co se ale logicky příliš zvyknout nedá je „fast food, protože do nejbližšího a to je hodně nadnesené místní bufáč nazvat fastfoodem, je 7 km vzdálený. Nejrychleji je to na kole, to jsme dole za 20 minut a nahoře za hodinku – takže to už se to rychlé občerstvení notně zpomalí. To nemluvím samozřejmě o zimě, ale o létě,když je hezky a člověk nemusí mazat lyže. I když v zimě ho to zase žene tedy :))
Takže hamburgery znají děti jen domácí. Není tam jenom ta dálka a ekonomika, ona i nějaká ta idea tam hraje svou roli, ale když přijede babička z velkoměsta, přiváží poslední dobou pravidelně rostlinné párky. Zatímco na mocca soufflé, na domácí chleba, domácí rohlíky, na všechny ty normální těstoviny se děti dívají s lehkým nadhledem jako na běžnost nejběžnostnější, takové sojové párky a z nich pak párek v rohlíku – to je něco !!!!!!! Nejmocnější dar gastronomie.
A protože prarodiče právě včera dorazili a přivezli plnou igelitku bílkovin v podobě vegepárků a salámů a klobás, děti okamžitě křičely – bude párek v rohlíku !!!
Párek v rohlíku je nesmírně jednoduché jídlo, pokud máte doma paličku na maso s kovovou násadou, je o to jednodušší. Ale k tomu dojde. Nejdříve je důležíté si ten „fast food“ trochu zpomalit a tím ho neuvěřitelně zlepšit – bez legrace. Večer před tím se vezme 1kg bílé mouky, 40g droždí, trochu mléka, lžíce a půl soli a tři lžíce oleje + tolik vody, aby se vyhnětlo vláčné, ne příliš lepivé těsto. Nejprve se tedy udělá jen z trochu mouky, trochy mléka a droždí kvásek. Zhruba po 10minutách kvásek vyběhne a se zbytkem přísad se zadělá těsto – vláčné a ne příliš lepivé. Těsto se ihned šoupne za okno, do chodby, do lednice- prostě do teploty od +2do +10.
Druhý den ráno se vytáhne těsto z chladu, uzme se rukou vždy kousek těsta, vytáhne se z něj rukou něco jako trojúhelník a pak se ten tvar zdokonalí mírně válečkem na nudle. A nyní jsme na křižovatce. Buď děláme jen obyčejné rohlíky, zarolujeme tedy rohlík od širší strany k samotnému cípu, nebo a to je výborná varianta – udělám rohlík pro pana domácího, který nebazíruje tak jako děti na tom párku, co kouká z rohlíku. Vytáhneme těsto, ale před tím, než ho zarolujeme, vložíme do něj asi dvě minuty uvařený a před vložením do vody svléklý ze střívka, rostlinný párek. Rohlík pak zarolujeme stejně, jako by tam žádný párek nebyl. Oba druhy rohlíků nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Dáme na plech a dáme péci.
Po upečení do zlatova uděláme s rohlíky to, co je nutné – uřízneme jim prdelku a vezmeme buď vařečku, nebo v lepším případě, paličku na maso s kovovou násadou, kterou jsme na plotně nahřáli a násadou uděláme v rohlíku díru – tunel od uřízlé prdelky až po co to jde. Párky – svléknuté a uvařené v horké vodě namočíme v hořtici a vložíme do rohlíku. Radost je na světě a nepochopení pana domácího, proč má fotit rohlík na talířku, ve kterém není ani párek také. Rozhodně si myslím, že se může párek obalit i v plátku sýra, prostě fantazii se meze nekladou.

Komentáře
mnaaaaaaam to vyzera super! a ten mak na tom mnam!
dal by som si.. akoze teraz som hladna
D

superjá teď pekla celkem slušné množství na vánoční představení a trochu jsme na vás myslela.. tedy na to, že jestli si ho někdy pořídíte, budete mít ty kleště na plotnu a to já bych asi nepřežila, té oplatce to i tak trvá přes minutu a je to šílený… navíc jsme po představení dodělávala na počkání a ještě se na pár nadšenců nedostal balíček, škoda. ten recept na cuketce se hodí spíš na rolované a chybí tam olej, ju? a ta ponožka s voskem je nevysvětlená, tak jestli to viktor nemá na delikatesách – je potřeba ní plošky před prvním pečením a pak podle potřeby vytřít.. a první oplatku vyhazujem, ta je nacucaná voskem a hnusama z plátů. ale to vy jistě víte, a jestli ne, zvíte

Rohlíky lepší jak z obchodu jsou nádherně upečené až se mi sbíhaj sliny
Rachejtle určitě bylo vidět daleko,někdy opravdu dětem stačí vyloženě maličkost k radosti

A na oplatky jsem teda zvědava,nedávno jsem měla cukání koupit kleště z aukra jen jsem nevěděla jak je potom použít
[4]: Já se těším .))), vše vyzkouším, podám report a pak přijdu na rady :)))
[6]: Přesně tak, děti jsou většinou nejraděj za drobnost ) a já taky měla velikou touhu koupit z aukra, ale pan domácí…. ty ne, ty jsou orezlé, ty ne, to je elektrickej šmejd, kterej musí být přidělá na fabrický vývody, prostě pragmatik…
)), nakonec s našimi možnostmi nám přišly mnohem lepší kleště, ale ty tam ještě neměly takový, jaký by se líbily a nakonec cena- jsou tam všechny za cenu, která je stejná jak ty, které máme doma, nově udělané od místního kováře. TAkže pokud se osvědčí, stačí skočit do kovárny….
.)))
Klárko, přišla jsem ti popřát krásné a spokojené Vánoce, hodně dárků pod stromečkem a taky šťastné, veselé a spokojené tvé děti!!!

já jsem stejně ráda, že mám elektrický.. peci jen, nemám kamna a tak by to bylo ještě o to rozpalování nepohodlnější, nehledě na možnost přenosu.. a děda má ten svůj už taky asi pár desítek lettěším se na výsledky… a jak dlouho jedna trvá? já u toho bramboru oloupat nestíhám, hlavně to nezkoordinuju
[3]: ahoj Mary, díky ti moc za komentář k rohlíkům – asi ses dostala shodou okolností na náš blog díky tomu, že se článek ocitl náhodou mezi prvními deseti na hlavní stránce blogu, ale píšu ti, protože kůň ve tvém profilu mě přivedl na tvou stránku a máš na stránkách fotku naší klisny )). Posílám ti odkaz na jeden náš článek, kde jí uvidíš – zvláštní shoda okolností
http://conovehonakopci.blog.cz/1007/sena
[4]: Milá Farfallo – jsem grogy !!! , vůbec ne kvůli Vánocům, ale kvůli oplatkovači !!! Napíšu do článku vše podrobně, ale te´d to vůbec nezvládám, těším se na to – fotky z prvního oplatkování jsou nepoužitelná – nevydrhnutá kamna
, ale oplatky parádnický, díky tobě !!! nicméně – nejdu do koupi, maximálně do elektrického a to zase nechceme protože nemusíme mít vše, prostě si ho jednou za čas asi půjčím nebo seženu nějaké kleště, ale levné – budu hledat. Stála jsem u plotny a neustále slyšela…. „ještě já“, „ještě já“ a zdálo se mi o tom i v noci !!!
[6]: Vesko díky, rohlíky jsou parádní jídlo a navíc jsem teď sehnala hrubozrnnou sůl a to mám moc ráda já… to bude!!!




KARLOVARSKÉ ROHLÍKY A HRA NA FONDUE
2. června 2010 v 23:16 | Klára | Večeře






Komentáře
Zírámm …… fakticky,ty jo takto u občas vypadá u nás při první grilovačce kdy nemůžem najít gril,posléze mřížku pak není alobal a nakonec nejsou kleště a vůbec né dřevěné uhlí,ale to v grilování nezabrání a do příště najdem všechno
rohlíky vypadají náhodou dobře(já stejně nevím jak mají vypadat v originále)










