Bydlet na kopci má tu ohromnou výhodu, že tu nejsou extrémy – není tu šílená zima v zimě a šílené horko v létě. Má to však také nevýhody -dnes, kdy podle předpovědi všichni slaví, že se konečně oteplilo, nám to zde zůstává na svém :-)).
Je krásně, slunce, ale taková zima, že nemůžeme dělat nic jinýho, než se těšit na jaro :-) a taky si upéct něco hodně záhřevnýho, což je jednoznaně něco ze zázvoru. Nejen zázvorovou buchtu, ale taky jablečný čaj se zázvorem k tomu.
Zázvorová buchta je velmi rychlá, je hotová natošup a navíc je celkem pohledná. Rychlé buchty jsou ve veliké oblibě kuchařek – ne, že by se člověk nevyžíval v komplikovaných receptech a nehledal něco náročného a vyžadujícího jak pozornost, tak i čas a chuť. Ale jsou dny….a je jich pravděpodobně snad i více, kdy je člověk rád, že něco udělá tak trochu skoro jako podvědomě. Kdy se to prostě tak nějak upeče samo :-). A to je přesně tato buchta.
Je na ní třeba : 5 vajec, 2 necelé hrnky krystalového cukru, lžička moučkového cukru s vanilkou, hrnek oleje, 3 hrnky celozrnné pšeničné přesáté mouky, polévková lžíce sušeného zázvoru, dvě lžičky mleté skořice, prášek do pečiva, 400 ml mléka. Kvalitní kakao. Na nádivku: 5 velkých jablek, trochu cukru, dávám karamel – není nezbytný, ale je to výborné, trochu skořice, máslo.
Nejprve je nutné utřít celá vejce s cukrem a vanilkou, do utřené hmoty přidat olej a šlehat, postupně přidat zázvor a skořici, mouku s práškem do pečiva a mléko. Malou část si necháme v míse. Většinu naliji na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Na nádivku je třeba oloupat a zbavit jadřinců jablka, nakrájet je na středně velké kousky a tyto vložit na pánev na rozpuštěné máslo. Přidat cukr a trochu karamelu, skořici a nechat na másle pěkně prohřát.
Jablka naskládat po hromádkách na těsto na plechu a nakonec přelít podle svého zbytkem těsta, do kterého se rozmíchá kakao.
Pak už jen péci na 200°C a nechat alespoň trochu vychladnout po upečení.
Na zázvorový čaj jsou třeba 2 oloupaná a vyjádřená jablka, nakrájená na osminky, sléz, měsíčeka a na plátky nakrájený čerstvý zázvor. Vše přelité horkou vodou.
Dobry den pani Klara,
dnes som si spomenula na Vas, aj na Vase skvele recepty, o ktorych mi vravel Karol, ked u Vas isty cas pobudol, ako aj na stretnutie, ked som Vas pred par rokmi videla, byvajuc v blizkom okoli, /ked som som so svojim klubom slovenskych turistov absolvovla vylet na Andrpasske skaly.
Spomienka neostala len tak, upiekla som rychlu zazvorovu buchtu
a naozaj velmi chuti.
Ako sa mate, co noveho na Kopci, ako vyrastli deti?
Peknu nedelu a pozdrav celej rodine posiela Maria Holaskova so synmi
Dobrý večer
včera som piekla rýchlu zázv. buchtu a chutí skvele. Ďakujem za inšpráciu a pozdravujem celú rodinu.
Často Vás s Karolom spomíname, dúfame, že ste zdraví a v teple. Mária
Dobrý večer i vám, pevně doufám, že vzpomínáte v dobrém :-). Jsme v teple,je nám fajn, až se bojím jara,že začne práce a my budeme odvyklí:-).Krásný večer a mějte se oba moc fajn. Klára
Dnes jsem ji zkusil, bezvadně se povedla:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3172093471569&l=3ca802cc65
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3173105336865&l=10c58a606d
Nezkusil ji někdo třeba jen s jedním vajíčkem? Těch 5 je docela dost…
Martine, jasně, můžete zusit s méně vejci, můžete zkusit i úplně bez vajec. Bude se s každým dalším vejcem dolů více a více sypat, ale je to fakt o vyzkoušení, co vám ještě chutná a co už ne.
Dobrý den Klárko, myslíte, že to má cenu zkoušet upéct bez vajec? Malá má alergii na vaječný bílek a já se snažím vyhýbat i žloutku, protože na něj bývá bílek navázaný. Do pečení bych dala tak maximálně 1 omytý žloutek, ale víc se obávám dát. Nebo případně nějakou náhražku za vejce? Třeba do palačinek používám sladkou Hrašku, ale netuším jestli bude k něčemu v rámci pečení. Přiznám se že téměř nepeču sladké, tak mi chybí zkušenost, ale zázvorová buchta se mi fakt líbí a chtěla bych ji zkusit:)
Určitě, určitě vyzkoušejte. Peču často také bez vajec. Přidejte určitě hrašku a také bramborový škrob nebo maizenu, alespoň lžíci. Bude se více sypat, nebude tolik kompaktní, ale zkuste to určitě.
Děkuju:) zítra to vyzkouším a o výsledku dám vědět:) Jinak máte moc fajn stránky, moc ráda sem chodím:)
Dobrý večer Klárko, tak dopečeno, ochutnáno, protože běžně nepeču dalo mi to malinko zabrat(dokonce i karamel jsem poprvé v životě vytvořila:)) a jednoznačně je to i bez vajec pouze s Hraškou a Maizenou dobrůtka:)Děkuju za recept i radu:)
Včera jsem ji upekla a všem moc chutnala. Čaj z jablečných šlupek a zázvoru byl taktéž vynikající. Pěkný večer na kopec :-)
Dobrý den Klárko,
tak jsem ji dnes upekla a je vynikající.V domnění že mám doma ještě zázvor (což jsem neměla )začala jsem péct,no a zázvor nikde…nevadí i bez něj je to super buchta.Malej měl boule za ušima jak se ládoval.Jana
Je tam zázvor, to nemůže být špatné :)
Tak já jdu do ní – vypadá skvěle a doma jsou všechny suroviny, navíc se potřebuju zbavit jablek ze sklepa, takže ideální moučník. A vypadá i moc pěkně! jak dlouho se buchta tak peče a ještě dotaz, není těch 200 stupňů moc, buchty většinou peču na 180 a na 200 peču maso. Ale nechci být za rejpala, jen mi to přišlo divné tolik stupňů.
Výborná, jednoduchá a rychlá, díky za ideální zimní recept, který mě (spolu se zkouškovým :D) dostal k pečení i na privátu, kde se mi do toho obyčejně moc nechce:) Jinak vůbec perfektní stránky, díky za ně – tohle je můj vytoužený způsob života a tak teď na studiích v Praze v bytečku, kde si vypěstuju vlastních leda pár bylinek, se aspoň můžu kochat virtuálně:)
Tak jsem to hned vyzkoušela a …… dobrá je :). A to jsem si říkala, že nějakou dobu sladké péct nebudu! Dělala jsem to z polovičního množství, takže to chvilkama bylo dost přibližné, ale dobře to dopadlo a asi zařadím na repertoár :).
Buchta vypadá skvěle. Určitě vyzkouším! Jen jsem se chtěla zeptat, jak moc je zázvor v buchtě cítit. Jedl by to i 2-letý klučina? Není to moc „pikantní“ pro malé cvrčky? Děkuji. Slávka
Slávko, docela zásadní dotaz. Bude to jíst. Toto množství – dvě kávové lžičky nebo jedna polévková jen jemně buchtu okoření, naopak, pokud by to bylo především pro dospělé, určitě bych přidala. Hezký večer :-)
To by mě zajímalo, kde se oteplilo, když u nás bylo ráno -23 a přes den taky žádný zázrak. No ale buchta i čaj vypadá výborně, určitě vyzkouším na zahřátí.
To vypadá skvěle…jdu strouhat zázvor(sušený nemám)…a dát si zatím aspoň ten čaj…na moučník dojde taky…
Přeji příjemný mrazivý den na kopec…Magda
Celozrnnou mouku samozřejmě drtivá většina z nás nemá, jaký je ekvivalent v normální mouce? Hrubá, polohrubá nebo hladká? Děkuji
Otázka je jak v kterém receptu, v tomto určitě polohrubá. hezký den
smaží se to: hladká, peče se to: polohrubá, vaří se to: hrubá :-)